Konfuzija oko četiri beogradske ulice: Ako pogrešno čujete naziv, možete završiti na drugom kraju grada (FOTO)

23.11.2021

09:00

0

Stanari ove četiri prestoničke štrafte neretko moraju da se traže i međusobno razmenjuju pristiglu poštu

Konfuzija oko četiri beogradske ulice: Ako pogrešno čujete naziv, možete završiti na drugom kraju grada (FOTO)
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Četiri beogradske ulice izazivaju opštu konfuziju zbog svojih imena, pa stanari neretko moraju da se traže i međusobno razmenjuju pristiglu poštu.

Iako su na, maltene četiri strane grada, predmet su čestih omaški, jer sve zvuče, na prvu, skoro istovetno: Višnjićeva (Stari Grad), Filipa Višnjića (Zemun), Višnjička (Palilula) i Baba Višnjina (Vračar).

Od ove četiri, dve nose naziv po istom čoveku, čuvenom guslaru i slepom pesniku - Ulica Filipa Višnjića i Višnjićeva, na Dorćolu, koja nosi ime po njemu. Ova ulica se nekada zvala Brkina.

Printscreen/ Google maps
Višnjićeva

Inače, ima simbolike u tome zašto je Zemun pravo mesto za Višnjića, jer je, kako istorija svedoči, on bodrio srpske ustanike rodoljubivim pesmama, a onda je bio prinuđen da pređe Savu i nastani se u Sremu.

Baš na mestu gde se Ulica Filipa Višnjića seče sa Cara Dušana nalazi se Škola za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović”.

Printscreen/ Google maps
Ulica Filipa Višnjića

Filip Višnjić živeo je na prelazu između 18. i 19. veka, a u teška vremena oslobađanja od vladavine Turaka, dokazao se kao vrstan umetnik, patriota i uspevao je oštroumnim pesmama da ohrabri, uteši i uzvisi Srbina koji se oslobađao ropstva.

Zanimljiv podatak je da je Višnjić poneo prezime po svojoj majci Mariji Višnji. On je potekao iz ugledne porodice Vilić, a koju su Turci zatrli.

Kada govorimo, pak, o Višnjičkoj ulici, koja se nalazi na Paliluli, ona je vezana isključivo za staro beogradsko prigradsko naselje na obali Dunava – Višnjicu.

Printscreen/ Google maps
Višnjička ulica

A Baba Višnja, ulica na Vračaru, nema veze ni sa Višnjićem ni sa Višnjicom. Reč je naime o ženi Višnji Urošević, koja je na svet donela moćnog vlada Kneza Miloša, a koja je nosila taj nadimak.

Printscreen/ Google maps
Baba Višnjina

Imala je dva braka, najpre sa Obrenom Martinovićem, sa kojim je imala sinove Jakova i Milana, a potom, kada je on preminuo, udala se za Teodora Mihailovića, sa kojim je rodila Miloša, Jovana i Jevrema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike