Prestoničku ulicu sedam puta "krstili", a sad hoće i osmi: Kako je Pop Isin sokak u srcu Beograda menjao nazive poslednja dva veka (FOTO)

04.02.2022

07:30

0

Zahtev za promenu naziva, adresiran na Skupštinu grada, namerava da pošalje Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ)

Prestoničku ulicu sedam puta "krstili", a sad hoće i osmi: Kako je Pop Isin sokak u srcu Beograda menjao nazive poslednja dva veka (FOTO)
svetogorska ulica foto jovana beloica (1) - Copyright 24sedam/J.B.

Tokom skoro dva veka, jedna od najstarijih ulica u srcu Beograda - Svetogorska, menjala je ime čak sedam puta, a sada njenom nazivu hoće opet da "kumuju" i da je "prekrste" u Ive Lole Ribara.

Naime, taj zahtev, adresiran na Skupštinu grada, namerava da pošalje Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

24sedam/J.B.
 

- Zahtev da Ivo Lola Ribar ponovo dobije ulicu u centru Beograda naš omladinski savez sprovodi u okviru obeležavanja jubileja, 30 godina od osnivanja SKOJ-a. S obzirom na to da se aktuelna vlast u Beogradu deklarativno zalaže za negovanje antifašističkih tradicija, onda je sasvim logično da uvaži zahtev da jedna od najlepših ulica ponovo ponese ime Ive Lole Ribara, slavnog partizanskog komandanta i narodnog heroja - navedeno je u saopštenju SKOJ-a. 

Iako malo Beograđana taj podatak zna - prvi nezvanični naziv ove ulice bio je Pop Isin sokak, po svešteniku koji je u njoj živeo. Potom se zvala Dva bela goluba, Svetogorska, Bitoljska, Žorža Klemansoa, pa opet Svetogorska, Ive Lole Ribara i na kraju ponovo Svetogorska.

Svetogorska nije jedina

 24sedam/Katarina Mihajlović
Ulica kralja Milana

Iako se većina Beograđana prilagodila novim imenima, stariji građani, koji su prošli kroz većinu preimenovanja, u svakodnevnom govoru i dalje koriste prvobitne nazive ulica, bez obzira na novopostavljene table.

Jedna od centralnih saobraćajnica u Beogradu 1992. preimenovana je iz Ulice maršala Tita u Srpskih vladara (danas Kralja Milana), a u prestonici trenutno postoje 12 ulica i jedan trg sa nadimkom Josipa Broza.

Među ulice čija su imena često menjana spada i Krunska, kojoj je 12 puta promenjen naziv. Od 1945, dva puta je nosila to ime, a zatim se zvala Moskovska ulica, po glavnom gradu nekadašnjeg SSSR-a.

Godine 1951. preimenovana je u Proleterskih brigada, u čast brigada Narodnooslobodilačke vojske tokom Drugog svetskog rata. Ulica je poslednji put promenila ime 1997, ponovo u – Krunska.

Devet puta je menjala ime i Resavska, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prestonici najviše ima Beogradskih ulica – čak 33.

“Ruske ulice”, koje su se ranije nalazile na Vračaru, a koje su dobile imena po sovjetskim herojima i oslobodiocima Beograda – generalu Ždanovu (danas Resavska), maršalu Tolbuhinu (danas Makenzijeva) i Bulevar Crvene armije (Južni bulevar) – izbrisane su sa mape grada krajem devedesetih godina prošlog veka. Tek kada je Dmitrij Medvedev, tada predsednik Ruske Federacije, u oktobru 2009. dolazio u Beograd povodom 65 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu, ruski toponimi zvanično su vraćeni, ali i preseljeni iz centra grada na Novi Beograd.

U Starom gradu jedna od onih ulica koje žive 24 sata dnevno je Kralja Petra, koja se do 1997. zvala Ulica 7. jula (Dan ustanka naroda Srbije).

Jedna od važnijih saobraćajnica, Dečanska ulica, pet puta je menjala ime, a do 1997. zvala se Moše Pijade, po revolucionaru i istaknutom posleratnom političaru i državniku.

Ulice kojima nisu menjani nazivi


24sedam/Katarina Mihajlović
Knez Mihailova ulica

Beograd broji više od 8.000 saobraćajnica, a svega su, prema poslednjim podacima, 34 ulice kojima nikada nisu menjani nazivi.

Među njima su Knez Mihailova, Balkanska, Kralja Milutina, Kosovska, Hilandarska, Kneza Miloša, Višegradska, Pop Lukina, Dobračina, Vase Čarapića, Kondina, Skadarska, Simina, Prizrenska, Zetska, Solunska, Velike Stepenice, Kraljevića Marka, Cara Dušana, Dositejeva, Rajićeva, Lomina i Vladetina. Nikada nisu preimenovani ni Kosančićev, Gundulićev, Zeleni i Obilićev venac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike