Grad Beograd počeo obračun sa divljom gradnjom: Da li je investitorima jeftinije da sami ruše nelegalno izgrađene objekte?

24.08.2022

17:30

0

Ako ih mi budemo uklanjali, to će biti višestruko skuplje - kaže Aleksandar Šapić

Grad Beograd počeo obračun sa divljom gradnjom: Da li je investitorima jeftinije da sami ruše nelegalno izgrađene objekte?
9ce206a2d6605c0048188df5639e14ab_5029693836 - Copyright Beoinfo

Divlja gradnja u Beogradu cveta već godinama, nelegalno izgrađenih objekata ima u svim delovima prestonice, a gradski čelnici su izgleda konačno rešili da ovom problemu stanu na put.

Naime, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je juče lokaciju na Avali gde je, nakon naloga Sekretarijata za inspekcijske poslove i krivične prijave protiv graditelja, počelo uklanjanje nelegalnog objekta izgrađenog 2020. godine, koji se jednim delom nalazi u trećoj zoni zaštite prirodnog dobra.

Da meštani ovog dela Voždovca nisu prijavili šta im se dešava u komšiluku, nedaleko od Avalskog tornja, verovatno bi se na toj lokaciji danas nalazio luksuzni kompleks za odmaranje i rekreaciju.

Beoinfo
 

U januaru prošle godine gradska građevinska inspekcija stavila je traku i zatvorila gradilište, a do tog momenta je na ovoj lokaciji izgrađeno šest objekata, koji su sada u postupku rušenja.

- I pored uverenja javnosti da do rušenja neće doći, insistirao sam da se ovaj predmet aktivira i da se investitor upozori da bi mu bilo najbolje da sam ukloni objekte, jer ukoliko ih mi budemo uklanjali, to će biti višestruko skuplje. Očigledno da me je ozbiljno shvatio i drago mi je zbog toga. Nadam se da će me ozbiljno shvatiti i svi drugi, pogotovo oni koji su mislili da se na temu nekih stvari šalim, da nisam dovoljno ozbiljan i odlučan, te da će možda na ovom primeru nešto razumeti. Takođe sam siguran da će biti i onih kojima će trebati još dosta primera, a biće ih - naglasio je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će se ubuduće ovakvim i sličnim problemima posebno baviti član Gradskog veća Svetozar Andrić i v. d. sekretara za poslove komunalne milicije Ivan Divac, te da će se Komunalna milicija ozbiljnije uključiti u praćenje nelegalnih radova.

Beoinfo
 

Investitorima jeftinije da sami ruše nelegalne objekte?

Kako je za 24sedam ispričao predsednik Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu Dejan Bojović, problem je što termin rušenje ne postoji u Zakonu o izgradnji i prostornom planiranju.

- Mi za rušenje nemamo sertifikate koje bismo morali imati, kao ni dobre projekte. Rušenje u Zakonu o izgradnji i prostornom planiranju ne postoji, ali postoji uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata, a to je ogromna razlika - kaže naš sagovornik.

On objašnjava da je akcija rušenja nelegalnih objekata na Avali za pohvalu, ali naglašava da bi trebalo da postoje pravila, kao i da je potrebno da se sve zakonski reguliše.

Dejan Bojović, Printscreen/YouTube/GlasJavnosti
 

- Investitorima je isplatljivije da sami ruše objekte nego da Grad to radi. Grad nema cenovnik koliko bi rušenje po kvadratu trebalo da košta i morao bi da unajmi privatnu firmu da uradi taj posao. Takođe, postoji i pitanje ko je vlasnik tog građevinskog otpada i gde će on biti odnesen. To je naša zakonska problematika i to je ono za šta se mi kao organizacija borimo, jer je taj materijal u principu vlasništvo investitora, pa je zato bolja i isplatljivija varijanta za njega da izvrši rušenje sam, jer onda on raspolaže tim materijalom, koji se može iskoristiti u druge svrhe - kaže Bojić.

Ističe da se nakon rušenja pojavljuje novi problem - gde investitori istovaruju taj otpad?

- Problem je što mi nemamo kvalifikovanu radnu snagu za obavljanje tih vrsta poslova. Kod nas to može da radi ko god hoće i zbog toga imamo ovoliki problem u čitavoj toj oblasti. Samo od Avale do Jajinaca u šumama i jarcima ima preko 20 deponija gde je bacan građevinski otpad. Ovo je tema koja mora da bude dovoljno otvorena i vidljiva za sve, jer su načini na koje mi to radimo u Beogradu i Srbiji jako loši - kaže naš sagovornik.

On ističe da najviše nelegalnih objekata ima na Voždovcu, Paliluli i Zvezdari.

- Divlje gradnje ima najviše u opštinama koje imaju deo urbane sredine i deo prigradskih naselja. Ne verujem da će Grad krenuti u obračun sa ovim problemom, jer smatram da to mora da se reši sistemski, da se uvedu određene zakonske procedure - zaključio je Bojić za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike