Smena 14 direktora, raskid ugovora sa Busplusom i "proterivanje" reklama sa autobusa: Ovo su top odluke Skupštine grada Beograda

18.08.2022

17:15

1

Sednica je održana danas u 10 sati

Smena 14 direktora, raskid ugovora sa Busplusom i "proterivanje" reklama sa autobusa: Ovo su top odluke Skupštine grada Beograda
prevoz - Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Sednica Skupštine grada Beograda, koja je danas održana u Starom dvoru, u najmanju ruku prošla je poprilično burno - smenjeni su direktori javnih preduzeća i na iznenađenje mnogih najavljen je raskid ugovora sa "Busplusom". 

Smena direktora javnih preduzeća po skraćenom postupku i bez rasprave, najava Grada da će raskinuti ugovor sa firmom "Kentkart" i preuzeti naplaćivanje karata javnog prevoza, samo su neke od odluka koje su odbornici usvojili u Starom dvoru. 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Portal 24sedam za čitaoce je izdvojio neke od današnjih "zvučnijih" odluka gradske skupštine.

Raskid ugovora sa "Busplusom"? 

Profimedia/Printscreen
 

Na današnjoj sednici gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će probati da raskine ugovor o naplaćivanju karata u gradskom prevozu.

- Pre 10 godina je dato nekoj firmi da naplaćuje karte. Moram da priznam, potpuno je nelogično da naplaćuje karte neko koga ne interesuje kako funkcioniše javni prevoz. I to ćemo probati da raskinemo, samo ne znam kako i po koju cenu, ali ćemo ga raskinuti. Produženo prošle godine, tačno, a nije dobro što je produženo ako neko naplaćuje 15 odsto karata. Dajte nam malo prostora pa ćete da vidite mere koje ćemo da povlačimo - naveo je on.

Karte za prevoz neće poskupeti 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da karte za javni gradski prevoz neće poskupeti.

- Usluga javnog prevoza će poskupeti za 10 odsto, ali to ne znači da će poskupeti karte, već da će Grad Beograd odvojiti novac za privatnike koji učestvuju u sistemu javnog prevoza - kazao je Nikodijević.

On je apelovao na građane da ih plaćaju jer je to garancija da ne poskupe karte za prevoz.

Smenjeni direktori u Beogradu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sa funkcije v. d. direktora Apotekarske ustanove "Apoteka Beograd" razrešena je Jasminka Bjeletić, a na funkciju v. d. zamenika direktora imenovan je Dragan Todorović. Dužnosti je razrešena direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović, koju će kao v. d. direktora zameniti Silvia Alavanja. 

Dosadašnji direktor JP "Putevi Beograda" Dragan Đorđević je podneo ostavku, a na njegovo mesto kao v. d. direktora dolazi Aleksandar Milentijević. 

Strahinja Danilović je podneo ostavku na funkciju direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", dok se za v. d. direktora imenuje Radomir Vujadin. 

Ivan Tejić je razrešen dužnosti direktora JKP "Beograd-put", a imenuje se v. d. direktora Vuk Janković. Takođe, dužnosti je razrešena dosadašnja direktorka JP "Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda" Dušica Anđelković, na čije mesto kao v. d. direktora dolazi Milan Vranić. 

Youtube potrosacki savetnik
 

Direktor JKP "Infostan tehnologije" Goran Dimitrijević je podneo ostavku, a na njegovo mesto je kao v. d. direktora imenovan Aleksandar Kemiveš. Dosadašnji direktor JKP "GSP Beograd" Radiša Momčilović je razrešen dužnosti, a kao v. d. direktora na tu funkciju dolazi Zoran Šarac. Takođe, direktor JP "Gradsko stambeno" Petar Andrijašević je podneo ostavku, a na njegovo mesto kao v. d. direktora stiže Aleksandar Jakšić. 

Dužnosti je razrešena dosadašnja direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov, na čije je mesto kao v. d. direktora postavljen Nikola Mijatović. 

Ostavku je podneo i Stanko Kantar, dosadašnji direktor Javnog komunalnog preduzeća za izgradnju i obavljanje prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu, na čije mesto kao v. d. direktora dolazi Andreja Mladenović. Ostavku na mesto direktora Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda podnela je Tanja Santrač, dok se za v. d. imenuje Ivan Jegorović.

Bez reklama na gradskom prevozu

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na sednici je donesena i odluka da će reklame biti "proterane" sa javnih prevoza - sa spoljašnjosti vozila i stakala. 

Izuzetak će biti unutrašnjost vozila, i to tačno određena mesta za reklame.

- Ovo je samo prva mera da pokažemo ljudima da moramo da krenemo od estetike, a onda odlazimo dubinski - kazao je Šapić.

Tanjug/Miloš Milivojević
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Novim izmenama Odluke o javnom prevozu dodatno je pojašnjeno koje oznake moraju da budu istaknute na svakom delu javnih vozila. Tako se naglašava da na prednjoj strani mora da bude ispisan broj linije i odredište ka kome ide vozilo. Vreme će pokazati da li će konačno ovo u praksi zaživeti, jer godinama smo svedoci da, iako se ovako nešto i ranije podrazumevalo, neretko se dešava da na vozilu piše da ide ka jednoj okretnici, a u stvari se kreće u potpuno drugom smeru.

Odluka predviđa da jasno na vozilu mora da bude naznačeno ako je u kvaru ili ide u garažu, kao i da u zoni vrata obeleženih oznakom "ULAZ" vozilo mora biti opremljeno uređajem za poništavanje karata.

Takođe, slobodni umetnici će se ubuduće voziti po povlašćenoj ceni. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike