Usvojene važne inicijative: Evo koje ličnosti će dobiti ulicu u Beogradu

14.12.2021

15:10

0

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda održala je danas sednicu

Usvojene važne inicijative: Evo koje ličnosti će dobiti ulicu u Beogradu
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojeno je nekoliko inicijativa za imenovanje ulica u prestonici po značajnim istorijskim i kulturnim ličnostima Beograda, Srbije i šire.

– Komisija se trudi da vrlo odgovornim radom održi kontinuitet u očuvanju sećanja na ličnosti koje su svojim značajnim istorijskim i, pre svega, kulturološkim momentom uticale na razvoj jednog društva u određenoj epohi i čiji rad, hrabrost i znanje su prožeti i kroz današnje vreme. Kulturna politika grada jeste upravo da ljudi koji su bitni za prestonicu na neki način ostanu "zabeleženi", u ovom slučaju da se imenovanjem ulica očuva njihova važnost – izjavila je predsednica komisije Andrea Radulović.

Članovi komisije usvojili su inicijative građanina Nebojše Marjanovića i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da se u Beogradu imenuje Ulica kneginje Julije, kao i da ulicu dobije knez Stracimir, vladar i brat rodonačelnika loze Nemanjića Stefana Nemanje.

– Julija Obrenović bila je supruga kneza Mihaila Obrenovića. Da je bila cenjena od supruga i predvodnika zemlje, svedoči nam gest da je za nju 1861. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu napravljen tron, treći uz dotadašnji patrijarhov i knežev. Kneginja je 1863. godine obavila uspešne diplomatske misije po Engleskoj i Francuskoj – stoji u inicijativi Nebojše Marjanovića.

Komisija je usvojila inicijative Bojana Dimitrijevića sa Instituta za savremenu istoriju da ulice u Beogradu dobiju i majori Aleksandar Mišić i Ivan Ivo Fregl.

– Aleksandar Mišić bio je major Srpske i Jugoslovenske vojske, sin vojvode Živojina Mišića. Bio je učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata, a zatim i pokreta otpora nemačkom okupatoru, koji je organizovao pukovnik Dragoljub Mihailović. Posle sloma partizanske teritorije oko Užica, u nemačkoj operaciji Mišić je zajedno sa majorom Ivanom – Ivom Freglom i jednim brojem pripadnika vojno-četničkih odreda posle kraće borbe bio zarobljen. Mišić i Fregl su sprovedeni u Valjevo, gde su posle kratkog suđenja streljani, 16/17. decembra 1941. godine. Zbog ovog herojskog podviga jugoslovenska vlada je nešto kasnije, januara 1942. godine, posthumno odlikovala majora Aleksandra Mišića Karađorđevom zvezdom trećeg reda sa mačevima, a Ivana Iva Fregla Karađorđevom zvezdom četvrtog reda sa mačevima – stoji u inicijativi Bojana Dimitrijevića.

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica usvojena je inicijativa pisca Gorana Milašinovića da se imenuje ulica po francuskom doktoru Anriju Žameu, kao i inicijativa Vladimira Pištala, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, da ulicu dobije književnik Vladan Desnica.

– Anri Žame je doktor zaslužan za lečenje srpskih naučnika iz Instituta za nuklearna istraživanja „Vinča” 1958. godine. Kao vodeći klinički lekar i naučnik bio je jedan od svetskih pionira u lečenju radijacione bolesti tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka – stoji u inicijativi Gorana Milašinovića.

Komisija je na današnjoj sednici usvojila i inicijativu Dragana Bisenića da se u prestonici imenuje ulica Džordža Kenana, američkog diplomate, politikologa i istoričara, osnivača Kenan instituta i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike