Vladavina kratkog daha: Ovo je čovek koji je ušao u istoriju Beograda kao gradonačelnik s najkraćim mandatom

18.06.2022

08:04

0

Na čelu srpske prestonice, od 1839. godine smenilo se 78 funkcionera

Vladavina kratkog daha: Ovo je čovek koji je ušao u istoriju Beograda kao gradonačelnik s najkraćim mandatom
skupstina-grada filip filipovic copy - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Wikipedia

Na sednici Skupštine grada, Beograd bi u ponedeljak, 20. juna, trebalo da dobije novog gradonačelnika.

Na čelu srpske prestonice, od 1839. godine smenilo se 78 funkcionera. Svakom od njih mandat je bio drugačiji i specifičan, ali ipak jedan od njih ostaće upamćen po tome što je imao ubedljivo najkraći mandati u istoriji.

Reč je o Filipu Filipoviću, koji je bio kandidat za gradonačelnika, ali pre svega matematičar i revolucionar. Istorija njegovo ime beleži kao osnivača Komunističke partije Jugoslavije i prvog sekretara.

Foto:24sedam/ Goran Sivački
 

Te 1920. godine članovi Komunističke partije Jugoslavije su automobilom špartali ulicama grada u predizbornoj kampanji. Upravo tada se pisalo da je Filipović bio povezan svojim radom sa Beogradom, te da nije bilo partijske ili sindikalne organizacije gde nije održao sastanak ili predavanje.

Kasnije mu je upravo taj Beograd uzvratio glasovima, pa je Filipović 25. avgusta 1920. godine postao gradonačelnik, ali je njegova vladavina bila kratkog daha - jedan dan.

Ipak, o tome šta se nakon izbora dešavalo i zašto je to tako kratko trajalo, postoje dva scenarija.

Prema prvoj verziji, novoizabana komunistička opštinska uprava, na čelu sa Filipovićem, odbila je 25. avgusta 1920. da položi zakonom propisanu zakletvu jer se u njoj pominjala vernost kralju Aleksandru i Bogu.

Konzervirani natpis sa sloganom “Glasajte za Filipa Filipovića” i danas se nalazi u Sremskoj ulici u Beogradu.

To je za komuniste bilo nešto preko čega ne može da se pređe, te je policija morala da interveniše i iz prostorija grada izbaci predstavnike naroda koji su na te pozicije došli legalno.

S druge strane, monarhistički režim je čitavu priču o zakletvi izmislio kako bi opravdao oduzimanje mandata komunistima, koji su i inače bili trn u oku kralju.

Zbog svega navedenog, upravo je Filip Filipović poneo nelaskavu titulu gradonačelnika Beograda sa najkraćim mandatom u istoriji, jer je na toj funkciji bio samo jedan dan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike