Beogradski zoo vrt traži kuma za preslatku bebu: Evo kako možete da predložite ime za mali "vuneni oblak"

13.08.2022

13:50

0

U prirodi životinje inače sinhronizuju svoje cikluse kao vid zaštite od predatora, tako se dogodilo da je u vrtu prethodni dan bio prepun prinova

Beogradski zoo vrt traži kuma za preslatku bebu: Evo kako možete da predložite ime za mali "vuneni oblak"
Tan2022-2-15_155846185_7 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Lepe vesti uvek stižu iz porodilišta, pa ni porodilište najstarijeg zoološkog vrta u Srbiji nije izuzetak. Od nedavno Beo zoo vrt je bogatiji za bebu alpake koja još uvek nije dobila ime.

Beba alpake je rođena pre mesec dana, ali je danas konačno izašla pred posetioce. S obzirom na to da su bebe jako osetljive, posvećuje im se posebna nega i tih mesec dana je obično najkritičniji period, objašnjava biolog zoološkog vrta, Kristijan Ovari.

- Sada je došlo vreme za jedan još zanimljiviji obred ovde u Zoološkom vrtu, a to je davanje imena. Tako da svi gledaoci mogu da nas potraže na društvenim mrežama, Instagram, Fejsbuk i ostalim stranicama, i daju neke svoje predloge za imena i krste ovu zanimljivu životinju - poziva Ovari.

TV Pink Printscreen
 

Alpake žive u planinama Perua, Bolivije i Čilea na nadmorskim visinama od 2.400 do 3.600 metara, a pripadaju porodici kamelida. Glavna karakteristika alpake je dugačka kvalitetna dlaka, zbog koje se i prvenstveno gaji. Runo može biti smeđe, crne ili bele boje. Ono je mekše i finije od runa drugih životinja i takođe se naziva alpaka.

U prirodi životinje inače sinhronizuju svoje cikluse kao vid zaštite od predatora, tako se dogodilo da je u vrtu prethodni dan bio prepun prinova.

- Ja sam imao prilike da vidim usred Bebi zoo vrta da su se četiri mama kozice ojarile i svaka je podarila po dva jareta, tako da je prethodni dan u zoološkom vrtu bio prilično buran i uzbudljiv i za posetioce koji su se tu zatekli, ali se sve završilo u najboljem redu - dodaje sagovornik Sunčice Maksimović novinarke RTS-a.

Printscreen/RTS
 

Jedna od omiljenih atrakcija u Beo zoo vrtu je i hranjenje pingvina koje počinje u 10 časova. Pošto beogradski zoološki vrt svoje kapije otvara svakog dana od 9 časova, tako da ko želi istinski da iskusi zoološki vrt najbolje je da dođe odmah po otvaranju, savetuje biolog.

- Od 10 sati se pingvini hrane, zanimljivo je biti tu jer oni plivaju, skaču, love ribu. S druge strane, i foka koja dobija hranu u 12 sati je podjednako velika atrakcija, jer je to više od hranjenja, više je nalik na neku igru. Nedavno smo dodali i jedan fantastični dragulj u kruni ovog grada, objekat za flamingose, a njihovo jutarnje razmrdavanje i filtriranje vode je stvarno jedinstven događaj - naglašava Kristijan Ovari, biolog u Beo zoo vrtu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike