Zaštićeno prirodno dobro - Avala i područje Šuplje stene, predstavljeni na konferenciji u Ljubljani

06.09.2021

18:14 >> 19:23

0

Autor: Jovana Vrećo

Održana je završna konferencija za međunarodni projekat Upravljanje i korišćenje gradskih i prigradskih šuma u gradovima dunavskog regiona-Urbfordan

Zaštićeno prirodno dobro - Avala i područje Šuplje stene, predstavljeni na konferenciji u Ljubljani
Copyright Wikimedia/Aleksandar Lakic

Završna konferencija za međunarodni projekat “Upravljanje i korišćenje gradskih i prigradskih šuma u gradovima dunavskog regiona-Urbfordan” održana je u Ljubljani, a Sekretarijat za zaštitu životne sredine predstavio je Zaštićeno prirodno dobro Avala i područje Šuplje stene.

Kako je saopšteno iz ovog Sekretarijata, u projektu je učestovalo sedam gradova koji pripadaju dunavskom slivu, a za Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine ovo je bio prvi projekat finansiran iz sredstava Evropske unije. Cilj projekta je da svaki od gradova za svoje izabrano područje izradi Strateški plan upravljanja za period od 10 godina, kao i operativni plan upravljanja, za period od jedne godine.

Pročitajte još:

Tako je grad Beograd, za izabrano područje – zaštićeno prirodno dobro Avala, izradio ova dva dokumenta, kojim se planira realizacija aktivnosti i projekata, ali i za predeo Šuplje stene, koja je određena kao strateški važno područje, kao gradska, urbana šuma našeg grada.

Neke od planiranih aktivnosti koje će se ovim planovima realizovati su: proširenje zaštićenog područja Avala, na područje Šuplje stene, što zahteva da se prvo izradi Studija zaštite, čiji je nosilac Zavod za zaštitu prirode Srbije, te da se obnove postojeći izvori vode na Avali, izradi maketa zaboravljenog grada Žrnova, da se obnovi Botanička bašta na Šupljoj steni, izradi naučno-istraživači centar na Šupljoj steni.

Na konferenciji u Ljubljani predstavnici Beograda prezentovali su novitete na Avali, deset kompleta senika, klupe, 30 novih informativnih tabli, aplikaciju za snalaženje na Avali, dva elektronska info-pulta.

Takođe, prezentovano je da su, prema ideji učenice četvrtog razreda osnovne škole, koja je osvojila prvo mesto takmičenju – Najbolja ideja za Avalu, trasirane tri nove staze, staze Flore, Faune i Voda.

Staze su namenjene najmanjem uzrastu, duge su oko jedan kilometar, a sadrže edukativne igre za učenje osnovnih informacija o Avali (imena životinja sa Avale, vrsta drveća i osnovne podatke o vodi u prirodi).

Beoinfo

U Gradskoj upravi Grada Ljubljane otvorena je i izložba radova sa takmičenja “Najbolja ideja”, koje je organizovano u toku trajanja projekta. Tako je i Beograd imao tri postera na izložbi, a u pitanju su tri nagrađena rada iz srpske prestonice.

Cilj završne konferencije bio je da se predstavi sve što je urađeno za tri godine na projektu u svakom od izabranih područja.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine ocenjen je, od strane vodećeg partnera Grada Ljubljane, kao jedan od najuspešnijih u realizaciji projekta “Urbfordan”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike