Umesto četiri, radovi traju 10 meseci! Zima je prošla, zaronili smo u leto, a kraj sanacije platoa ispred Narodne skupštine se ne nazire

08.08.2022

06:20

0

Radovi se izvode uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Umesto četiri, radovi traju 10 meseci! Zima je prošla, zaronili smo u leto, a kraj sanacije platoa ispred Narodne skupštine se ne nazire
Skupština Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Obnova devastiranog pločnika ispred zakonodavnog doma Srbije započeta u oktobru prošle godine, kada je najavljeno da će sve biti okončano u februaru, odnosno za oko četiri meseca. Međutim, zima je prošla, kao i proleće, duboko smo zaronili u leto, a kraj sanacije platoa ispred Narodne skupštine se ne nazire. 

Plato ispred Doma Narodne skupštine bio je u jako lošem stanju, pločnici su na pojedinim delovima bili skroz rasklimani, izubijani i građani su se saplitali o njih. 

Ploče su najkritičnije bile u jesen i zimi, kada se pojavi bljuzga ili kada kiša pogodi Beograd, pa su ih spretniji pešaci preskakali, ali noge onih manje vičnijih građana neretko su bile mokre do kolena.

Od oktobra radovi se odvijaju konstantno, sa kratkim prekidima, ali sudeći po probijenim rokovima, sanacija se poprilično odužila, jer umesto predviđenih četiri neimari su na ovom gradilištu već 10 meseci! 

Ono što se toliko dugo radi jeste rehabilitacija zastora od kamenih ploča na površini od 4.500 metara kvadratnih. Gradski čelnici iz Starog dvora prošle godine su rekli da je projektnim rešenjem predviđeno zadržavanje postojećeg izgleda platoa uz blage korekcije geometrije i nivelacije samog terena i to tako što se koriste postojeće ploče, uz prethodnu obradu i dodavanje određene količine novih istog kvaliteta, mehaničkih osobina i izgleda kao što su originalne ploče.

Radovi se izvode uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Vrednost sanacije platoa iznosi 80.000.000 dinara, a za obavljanje ovog posla Narodna skupština, koja je i finansijer, angažovala je "Beograd put".

Podsetimo, detaljna obnova platoa je najavljena kada je izabrano pobedničko rešenje za obnovu tri trga među kojima je i Trg Nikole Pašića, a u okviru koga bi se sređivao i prostor ispred parlamenta. 

Pobedničko rešenje autorskog tima Zorica Savičić i Zoran Dmitrović predvidelo je da ispred Doma Narodne skupštine bude raskošna fontana, a da se automobili sa parkinga izmeste u podzemnu garažu koja će se graditi u Vlajkovićevoj ulici.

Tada su iz grada najavljivali da će novac za projektovanje i sređivanje tri centralna trga (uz Trg Nikole Pašića, to su i Terazije i Trg republike) biti obezbeđen iz prestoničke gradske kase i da je plan da uređenje počne 2016. Do danas je, prema tom pobedničkom rešenju, rekonstruisan samo Trg republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike