Vladimir Orlić novi predsednik parlamenta: Nastavljamo sa politikom koja je najbolja za Srbiju!

02.08.2022

19:30

0

Od 230 poslanika koji su glasali za kandidata je glasalo 154, protiv 76, uzdržanih nema

Vladimir Orlić novi predsednik parlamenta: Nastavljamo sa politikom koja je najbolja za Srbiju!
Tan2022-8-2_21505833_0 - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Vladimir Orlić je izabran za predsednika parlamenta. Vladeta Janković je pročitao rezultate glasanja.

Od 230 poslanika koji su glasali za kandidata je glasalo 154, protiv 76, uzdržanih nema.

Na osnovu glasanja Vladimir Orlić je dobio većinu glasanja i odabran je za predsednika parlamenta.

Vladeta Janković mu je čestitao i poželeo uspeh u radu. Orlić je preuzeo predsedavanje u skupštini.

Orlić se obratio prisutnima, a najpre im se zahvalio.

- Najpre čestitam svima na započetom mandatu i položenoj zakletvi. Zahvaljujem poslaničkoj Grupi Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve, kao i poslaničkim grupama sa kojima smo imali odličnu saradnju na podršci. Želim da zahvalim svima vama koji ste danas iskazali jasnu podršku našoj državnoj politici.

- Time ste dokazali da ozbiljnost i odgovornost nisu samo reči, već odlika ljudi koji razumeju važnost posla koji je od najvećeg značaja, a to je briga o državi - poručio je Orlić.

On je naveo da oni koji nisu podržali državnu politiki i govorili najteže stvari na račun države poručuje da ih je slušao juče i danas.

- Želim da znate da pokušajem da na bahat nači, provokacijom i zloupotrebom ne mogu da očekuju da će nekog impresionirati ili da će tako promeniti volju naroda iskazanu na slobodnim i demokratskim izborima  - podvukao je novoizabrani predsednik skupštine, podsetivši da su izbori pokazatelj pravog mišljenja naroda.

- Na kraju boravak u ovoj sali je dokaz šta mislimo o izboru i o demokratiji, a koje imamo više nego ranije. Nemam nameru da govorim o političkim strankama, ali o državi  - to je moja obaveza. Sa ovog mesta vam saopštavam da će narodnu volju morati da pokaže svako. Ona je vidljiva kroz rezultate na svim nivoima izbora koje smo imali. Narod nam je saopštio šta podržava, ali i šta od nas očekuje.

- Očekuje da nastavimo da sprovodimo politiku koja je ovu zemlju učinila slobodnom, nezavisnom... To je politika rezultata, a ne velikih priča. Narod hoće rezultate, i on ih je ove godine podržao. Oni znače snažnu ekonomiju, dvostruko veće plate - to je politika rezultata i kroz infrastrukturu.

- Očekujte da ću ja nastaviti sa tom politikom, ona je naša obaveza, volja je naroda i najbolja je za Srbiju. Biću predsednik svima, ali ću tu politiku da branim, kao neko ko zamenjuje vrhovnog odsustva. To narod može da očekuje od ovog saziva. Hvala vam i živela Srbija - zaključio je Vladimir Orlić.

Usledio je gromoglasni aplauz.

Hronologija

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije  bila je nastavljena danas, a započela je raspravom o drugoj tački dnevnog reda, izbor predsednika parlamenta. Poslanici su imali pet sati za raspravu o predloženom kandidatu.

Predsedavajući Vladeta Janković rekao je da je za novog predsednika predložen jedan kandidat, Vladimir Orlić, izabran sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve."

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov obrazložio je ranije danas predlog kandidata te poslaničke grupe za predsednika Skupštine Vladimira Orlića.

Jovanov je tada istakao da očekuje da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način.

Nakon toga, za reč su se javili predstavnici opozicije, koji su zamerili što je koalicioni partner, misleći na SVM, bolje obrazložio kandidata nego stranka koja ga predlaže.

Posle pauze od sat vremena, a koja je počela u 14 časova, nastavljen je rad Skupštine Srbije.

Poslanici su raspravljali o izboru Vladimira Orlića za predsednika parlamenta.

Nešto posle 20 časova Ana Brnabić podnela je ostavku na poslaničku funkciju, rekao je predsedavajući Vladeta Janković koji je potom odredio pauzu od 15 minuta.

Na dnevnom redu i izbor potpredsenika...

Na dnevnom redu sednice je bio i izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija Nade.

Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko ŠP-a Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci - SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 


Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

Prema Poslovniku, sednicom predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa izborne liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike