Beograđani se "krčkaju" u gradskom prevozu: Otkrivamo u koliko vozila ne rade klima-uređaji i zbog čega!

08.08.2022

17:45

2

Odlukom o javnom linijskom prevozu definisano je da klima-uređaji u vozilima moraju da se uključe kada spoljašnja temperatura pređe 25 stepeni celzijusa

Beograđani se "krčkaju" u gradskom prevozu: Otkrivamo u koliko vozila ne rade klima-uređaji i zbog čega!
profimedia-0708394920 - Copyright Profimedia

S dubokim ulaskom u leto i skokom žive u termometru, pojavila se i vožnja u usijanim beogradskim autobusima. Otvoreni prozori, klima-uređaji koji su često isključeni, a na pojedinim linijama i ne rade, kao i putnici blizu jedni drugih nisu retka slika javnog prevoza u prestonici.

Iako su beogradski vozači gradskih autobusa dužni da upale klima-uređaje kada se steknu uslovi za to, iliti kada spoljašnja temperatura pređe 25 stepeni celzijusa, neki to ipak ne mogu da učine često iz tehničkih razloga. 

Profimedia
Ilustracija

Jedna Beograđanka podelila je sa nama doživljaj koji često ima kada ima na posao.

- Kako bih stigla do posla koristim dve linije, 25 i 26, i u često u njima ne radi klima, a putnici i ja se "kuvamo" u prevozu. Temperatura u autobusu zna da bude čak i veća nego napolju. A znate i sami, postoje i oni ljudi koji zatvaraju prozore, pa onda ne može ni da se diše kako treba - kaže ona za 24sedam.

Klima radi u 1.755 vozila

Portal 24sedam kontaktirao je sa Sekretarijatom za saobraćaj ne bi li saznao koliko vozila javnog gradskog prevoza koja krstare prestoničkim ulicama ima ispravne klima-uređaje. 

- Od ukupnog broja vozila u sistemu, koji iznosi 2.065 vozila, 1.755 vozila poseduje klima-uređaj, što je oko 85 odsto vozila od ukupnog broja vozila - naveli su za 24sedam u Sekretarijatu za saobraćaj. 

Naši sagovornici dodaju da 310 vozila ne poseduju rashladne sisteme, kao i da su to vozila JKP GSP "Beograd", ali i da se njihov broj smanjuje nabavkom novih autobusa i trolejbusa. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Od navedenog broja vozila javnog gradskog prevoza koja nemaju klima-uređaje, Sekretarijat je sastavio raspodelu prema vrsti vozila:

  • 153 autobusa (stariji autobusi, uglavnom zglobni, koji će biti zamenjeni nabavkom novih zglobnih autobusa)
  • 138 tramvaja (iz tehničkih razloga ne postoji mogućnost naknadne ugradnje klima-uređaja u vozila koja kada su bila proizvedena nije postojala obaveza posedovanja klima-uređaja; nabavkom novih tramvaja stari će biti zamenjeni)
  • 19 trolejbusa (78 novijih trolejbusa ima klimu, 19 starijih trolejbusa bez klima-uređaja sa nabavkom novih trolejbusa biće zamenjeni).

Na pitanje zbog čega u pojedinim tramvajima klima-uređaji ne rade, naši sagovornici ističu da su oni stari između 30 i 50 godina, kao i da u vreme kada su oni proizvedeni rashladni sistem nije postojao. 

Ko kontroliše vozila? 

Odlukom o javnom linijskom prevozu, kojim je definisano korišćenje klima-uređaja u vozilima kada je spoljašnja temperatura preko 25 stepeni, inspekcijski nadzor redovno obavljaju inspektori za linijski prevoz koji izdaju prekršajne naloge za nepoštovanje odredaba navedene odluke.

Najstarije vozilo javnog gradskog prevoza koje saobraća Beogradom je tramvajski podsistem, čija prosečna starost iznosi 29,6 godina.

- Kontrolu korišćenja klima-uređaja u vozilima na osnovu važećih ugovora između Grada i prevoznika obavlja Sekretarijat za javni prevoz, koji na osnovu zapisnički utvrđenih nepravilnosti umanjuje konačni obračun prevozniku za iznos ugovornih kazni za mesec u kome su nepravilnosti utvrđene - pojašnjavaju iz sekretarijata.

U Sekretarijatu za saobraćaj ističu da su tokom jula redovnom kontrolom obuhvaćena 292 vozila, kao i da su utvrđene 23 nepravilnosti za koje su predviđene ugovorne kazne u ukupnom iznosu od 460.000 dinara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prestoničkim ulicama od 25. juna (letnji red vožnje) krstari 1.106 vozila javnog gradskog prevoza, dok na prigradskim i lokalnim linijama saobraćaju ukupno 262 vozila.

Takođe, na gradskim, prigradskim i lokalnim linijama na teritoriji grada Beograda koje saobraćaju u okviru ITS-a angažovano je ukupno 4.428 vozača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike