Gradske buseve po Beogradu voziće stranci! Privatnici "uvoze" vozače, u GSP tvrde: Mi nemamo ništa sa tim!

01.07.2022

07:30

1

Očekujemo da će do 1. septembra strani šoferi doći u Srbiju, kažu iz Konzorcijuma privatnih prevoznika Ariva litas

Gradske buseve po Beogradu voziće stranci! Privatnici "uvoze" vozače, u GSP tvrde: Mi nemamo ništa sa tim!
Copyright ATA Imges/Antonio Ahel

Strani državljani će izgleda u narednom periodu početi da voze autobuse privatnih prevoznika u Beogradu, a kako su za 24sedam potvdili iz Kozorcijuma privatnih prevoznika Ariva litas trenutno su u toku ozbiljni pregovori o upošljavanju stranih šofera iz nekoliko različitih zemalja.

Naime, Beogradu već godinama unazad fale vozači, jer ih je mnogo otišlo u inostranstvo.

Zbog toga gradski prevoz u prestonici kuburi sa nedovoljnim brojem vozača, pa su za volan neretko morali da sedaju i oni šoferi koji su već u poodmaklim godinama.

S.M.S./ATAImages
 

Kako bi se popunila upražnjena mesta i kako bi gradski prevoz nastavio da funkcioniše nesmetano, izgleda da će morati da budu angažovani stranci.

- Mi već nekoliko godina upozoravamo da nemamo dovoljno vozača. Došli smo u situaciju da vozača na tržištu uopšte nema. Da bi ispoštovali ugovor sa gradom bili smo prinuđeni da počnemo da razmišljamo o zaposlenju stranih državljana - kažu za 24sedam iz Konzorcijuma privatnih prevoznika Ariva litas.

Oni navode da odliv vozača iz Srbije traje godinama, tako da će i njihov povratak verovatno trajati godinama, ako se uopšte vrate. 

- Zbog toga smo počeli razgovore, da pokušamo da realizujemo dolazak stranih vozača. U toku su pregovori. Mi smo zadovoljni našim vozačima, međutim njih nema dovoljno. Otišli su u inostranstvo i mi moramo da potražimo vozače u drugim zemljama. Očekujemo da će do 1. septembra strani šoferi doći u Srbiju - objašnjavaju iz Kozorcijuma privatnih prevoznika Ariva litas.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kako su za 24sedam istakli iz Samostalnog sindikata GSP-a, oni su čuli za ovaj predlog, ali on se neće odnositi na GSP, već isključivo na privatne prevoznike.

- Ovaj predlog se odnosi samo na privatnike. Oni nešto pregovaraju, ali to nema veze sa GSP-om. Privatni prevoznici imaju manjak vozača, pa su, koliko sam čuo, počeli da planiraju zaposlenje stranaca. Ne znam kako su mislili to da izvedu. Mi nismo upućeni u ove stvari, niti je iko iz GSP-a upućen - kažu iz Samostalnog sindikata GSP-a.

Da ne znaju ništa o ovom predlogu za 24sedam su potvrdili i iz GSP-a.

- Mi nemamo veze sa tim, niti znamo da li će se to realizovati. Ako i bude bilo čega od ove priče, odnosiće se samo na privatne prevoznike - kažu iz GSP-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike