Nasilni vozači divljaju Beogradom, pa se još hvale po društvenim mrežama: Istražujemo zašto im niko ne može ništa!

15.07.2022

17:30

0

Kazne za nasilničku vožnju zavise od toga da li je vozač izazvao ili nije izazvao udes

Nasilni vozači divljaju Beogradom, pa se još hvale po društvenim mrežama: Istražujemo zašto im niko ne može ništa!
Copyright Profimedia

Nasilnička vožnja uzima maha na beogradskim ulicama, i na osnovu video-snimaka koji kruže društvenim mrežama može se zaključiti da ovakvo upravljanje vozilima postaje popularno, pogotovo među mlađima.

Jedan od takvih snimaka pojavili su se nedavno na društvenoj mreži TikTok, a na njima je zabeleženo kako bahati vozač divlja na prestoničkim ulicama.

Naime, izvesni A. Đ. otvorio je nedavno svoj nalog, na kojem je objavio dva video-snimka. Na novijem se vidi bahata vožnja na Brankovom mostu u suprotnom smeru. Iako je noć, saobraćaja i dalje ima, pa je čista sreća da mladić nije izazvao udes.

printscreen/tiktok/a.đ.
 

Takođe, deluje da je vozaču čitava situacija beskrajno zanimljiva, te se okreće ka osobi koja sedi pozadi, smeje se i pokazuje stisnutu pesnicu.

Prethodna objava na društvenoj mreži nosi naziv "Mislim da smo promašili put", a na snimku se vidi kako mladić vozi nasred pešačke zone u Knez Mihailovoj, pravi kugove kod Kulturnog centra Beograd i, čini se, začikava policijske službenike uz stihove "Evo me policijo".

Dok sa jedne strane ima onih koji vide ozbiljan problem u ovakvom ponašanju, nažalost postoje i oni mladi koji ga podržavaju rečima.

Skoro 25.000 ljudi je videlo ove snimke, mladić je "dobio" 1.514 lajkova i 71 pratioca, ali je u međuvremenu profil na društvenoj mreži TikTok obrisan.

Profimedia
 

Teško ih je uhvatiti i kazniti

Da je nasilnička vožnja uzela maha, i da to već duže vreme traje, istakao je i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić, koji je za 24sedam rekao da je najveći problem saznati indentitet ovih vozača, pa je samim tim i veoma teško, gotovo nemoguće, da budu kažnjeni.

- Da bi neko bio kažnjen, moraju da postoje najmanje tri elementa. Ko je počinio delo, gde i kada. Na osnovu snimaka teško je utvrditi ko je za volanom, kada i gde se prekršaj dogodio, pa je zato i policiji teško da procesuira bahate vozače - objasnio je nedavno Vujanić.

On je podvukao da je svaka vožnja koja je takva da ne uzima u obzir potencijalnu mogućnost da druge ljude povredi, tj. ona vožnja u kojoj se vozač ne obazire na tuđe živote - bezobzirna vožnja.

Printscreen/YouTube
 

- Klasičan primer ovakve vožnje je kada onaj ko vozi, vozi na takav način da se vidi da ga uopšte ne interesuju eventualne posledice po druge i da se samo ponaša tako da on završi svoju vožnju. Bezobzirna vožnja je, na primer, uzastopni prolazak kroz nekoliko crvenih svetala, kao i vožnja brzinom koja je duplo veća od ograničenja - zaključio je Vujanić za 24sedam.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nasilnička vožnja se definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Šta je sve nasilnička vožnja?

Zakon kaže da se pod nasilničkom vožnjom podrazumeva sledeće:

- kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta

- kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene

- upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2 mg/ml).

Kolike su kazne?

Kazne za nasilničku vožnju zavise od toga da li je vozač izazvao ili nije izazvao udes.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Ukoliko vozač nije izazvao udes: kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje devet meseci i 15 kaznenih poena.

Ukoliko vozač jeste izazvao udes: kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje deset meseci i 17 kaznenih poena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike