Na pomolu novo rešenje za parkinge u Beogradu: "Parking servis" gubi monopol i privatnici će moći da prave parkinge?!

28.06.2022

17:35

0

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno je istakao da će zahtevati da se ukine propis da samo JKP "Parking servis" naplaćuje i gradi parkinge i garaže

Na pomolu novo rešenje za parkinge u Beogradu: "Parking servis" gubi monopol i privatnici će moći da prave parkinge?!
parkiranje zona vrtić (5) - Copyright 24sedam/Jovana Vrećo

Pronaći parking-mesto u Beogradu odavno je postao veoma težak zadatak, građani neretko gube i po više od pola sata tražeći slobodan parking za svoje vozilo, te su gradski čelnici najavili da bi taj problem u budućnosti mogao da bude rešen tako što će biti omogućeno privatnicima da grade parkinge po standarima koje grad propiše.

Naime, novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno je istakao da će zahtevati da se ukine propis da samo JKP "Parking servis" naplaćuje i gradi parkinge i garaže. 

On je naglasio da bi trebalo dozvoliti da neko ko ispune uslove i dobije dozvolu može da na svojoj parceli napravi parking, čime bi za par godina u Beogradu "niklo" na desetine garaža.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako je za 24sedam istakao stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić, on podržava ovu odluku i ističe da će ona sigurno obezbediti više parking-mesta u prestonici. 

- To je spas za beogradske ulice jer će se masa vozila skloniti sa kolovoza, a onda ćemo dobiti veći kapacitet ulica, kao da smo izgradili dodatne saobraćajnice, a nismo. Sve je to jasan sistem koji nije nov, Šapić nas ne tera u nova razmišljanja, nego primenjuje normalne rezone koji se koriste u drugim državama - kaže naš sagovornik.

On ističe da se seća podatka da je pre više od 20 godina u centralnoj gradskoj zoni bilo 8.000 parking-mesta, a da je u privatnim prostorima moglo da se izgradi još 12.000 mesta.

Printscreen/YouTube
 

- Evidentno je da je parking-mesto postalo "retka roba" koja će u Beogradu ubuduće imati svoju cenu i mogućnost prodaje, a da bi se rešio gradski problem sa manjkom parkinga sigurno je da će morati da se dozvoili da sva parking mesta koja mogu i budu izgrađena - navodi Vujanić za 24sedam.

Podzemne garaže

Izgradnjom podzemnih garaža takođe bi mogao da bude rešen problem sa manjkom parking-mesta, a gradski čelnici su najavili da će nastaviti sa planiranim projektima poput izgradnje garaža u Skrelićevoj, Vlajkovićevoj, Fruškogorskoj, kao i na Studentskom trgu i kod hale "Pinki".

Buduća garaža u Skerlićevoj na Vračaru, kod Narodne biblioteke i Hrama Svetog Save imaće 368 mesta, a ispred "Pinkija" 150. 

Beoinfo/JKP "Parking servis"
 

Planirano je da se garaža na Vračaru prostire na površini od 11.660 kvadratnih metara, raspoređenih na tri podzemna nivoa.

- Garaža će se nalaziti između Narodne biblioteke Srbije i Skerlićeve ulice iz koje će imati po dva ulaza i izlaza. Imaće ukupno 348 parking-mesta, od čega je 20 predviđeno za vozila osoba sa invaliditetom. Planirano je da garaža ima i dva lifta, čije su dimenzije prilagođene kretanju osoba sa invaliditetom, a nalaziće se u neposrednoj blizini mesta za parkiranje njihovih vozila, kao i u blizini naplatnih stanica - naveli su nedavno za 24sedam iz JKP "Parking servis".

Inače, poslednja podzemna garaža u glavnom gradu izgrađena je pre 17 godina i to ispod Starog dvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike