Beograđani na razne načine "rezervišu" parking-mesta: Cigle, stolice i stubići na trotoaru postali svakodnevna pojava (FOTO)

07.06.2022

17:30

0

U Sekretarijatu za saobraćaj za 24sedam kažu da zauzeće javne saobraćajne površine, tačnije trotoara, nije dozvoljeno bez njihovog odobrenja

Beograđani na razne načine "rezervišu" parking-mesta: Cigle, stolice i stubići na trotoaru postali svakodnevna pojava (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pronaći parking-mesto u Beogradu odavno je postalo nemoguća misija, te su pojedini Beograđani počeli da se snalaze na raznorazne načine kako bi "rezervisali" prostor za ostavljanje vozila ispred svojih kuća i zgrada.

Naime, iz dana u dan Beograd ima sve više stanovnika, nove zgrade niču na svakom koraku, pa je samim tim i parking-mesta sve manje.

Pored toga ostavljanje automobila u parking-zonama je ograničeno i skupo, pa su građani počeli da se dovijaju i snalaze, svako na svoj način. 

Tako se na prestoničkim trotoarima sve češće mogu videti stolice, grede, cigle, prazne gajbe, flaše sa vodom, pa čak i stubići, a sve sa ciljem čuvanja parking-mesta.

Ovakvi slučajevi su sve češći, pa je tako jedna korisnica društvene mreže Tviter podelila fotografiju na kojoj se vidi kako je jedan sugrađanin ispred svoje kuće na Zvezdari postavio dva stubića, kako bi sebi obezbedio parking-mesto. 

Sličan primer zabeležen je takođe na Zvezdari, gde su dva sugrađanina, kako se navodi u objavi na Tviteru, na delu trotoara koji nije predviđen za parkiranje postavili stubiće.

Šta kaže zakon?

U Sekretarijatu za saobraćaj za 24sedam nedavno su rekli da zauzeće javne saobraćajne površine, tačnije trotoara, nije dozvoljeno bez njihovog odobrenja (rešenja).

- To se odnosi i na postavljanje stubića ili rampi na trotoaru radi parkiranja, a kaznene mere su propisane u Odluci o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda - rekli su u Sekretarijatu.

Ovo je za 24sedam potvrdio i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić i objasnio da je potrebno da postoji dozvola koju je izdao Sekretarijat za saobraćaj da bi neka oznaka bila zaista zabrana.

Printscreen/YouTube
 

- Tek tada to mesto postaje samo vaše za parkiranje, a ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu - navodi naš sagovornik.

Objasnio je da čak i kada postavite, na primer, lanac i natpis "zabranjeno parkiranje", to ne važi ukoliko to mesto nije predviđeno za parking.

- Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, pa čak ne smete ni ispred svoje graže da stanete, da zagradite ulaz, jer ste time prekršili zakon, bez obzira na to što je to vaša garaža, jer u zakonu ne piše da je dozvoljeno parkirati ispred svoje garaže - rekao je Vujanić.

Kolike su kazne?

Odlukom o zaštiti opštinskih puteva ili ulica na teritoriji Beograda predviđene su novčane kazne od 10.000 do 150.000 dinara za građane, od 100.000 do 500.000 za preduzetnike, a od 300.000 do čak 3.000.000 dinara za preduzeća koja privremeno ili trajno zauzmu javni put.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike