Usvojen najveći budžet u modernoj istoriji Beograda! "Grad se nikada nije brže razvijao"

21.12.2021

10:54

0

Autor: 24sedam

Pred odbornicima je 40 odluka i Predlog o dodeli naziva ulica na teritoriji gradskih opština Rakovica, Voždovac, Palilula, Vračar i Zvezdara

Usvojen najveći budžet u modernoj istoriji Beograda! "Grad se nikada nije brže razvijao"
viber_image_2021-12-21_10-05-43-717 - Copyright Foto: 24sedam/ L. Đ. T.

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas u 10 časova, a pred odbornicima se našlo nekoliko odluka, od kojih je najbitnija ona koja se tiče budžeta Grada za 2022. godinu, koji će biti najveći u modernoj istoriji Beograda.

Nakon diskusije odbornika ovaj budžet je usvojen, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je usvojen najveću budžet u istoriji grada.

- Naš budzet za 2022. godinu iznosi 160 milijardi dinara, odnosno 1 milijardu i 365 miliona evra. Jedan od osnovnih razloga sto je ove godine budžet veći je povećana privredna aktivnost , više zaposlenih i veće zarade. Danas imamo više investicija. Grad se nikada nije brže razvijao i nikada nismo bili bliži tome da Beograd postane jedan od najlepših metropola Evrope - rekao je Vesić.

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić istakao je da je ovaj budžet nastavak dobre politike koju je vodio gradonačelnik Siniša Mali.

- Taj koncept pravljenja budžeta koji je sa jedne strane stabilan a sa druge strane odmeren umeren i balansiran, je ono što smo nastavili i ovaj put. Uložen je veliki napor od starne grada u pravljenju ovog budžeta, da imamo ovakav budžet koji će omogućiti dalji razvoj grada Beograda. 160 milijardi je ogorman novac, i u narednoj godini će se raditi puno znaćajnih projekata - rekao je Zoran Radojičić.

Posmatrano po oblastima, naveo je da je za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu opredeljeno 55 milijardi dinara ili 37,33 odsto ukupnog budžeta.

- Osim opremanja Makiškog polja, saobraćajnica u privrednoj zoni na Novom Beogradu je takođe značajan projekat za koji smo opredelili novac. Osim rekonstrukcije Devete gimnazije, tu je i obnova Osnovne škole ''Svetislav Golubović Mitraljeta'' u Batajnici, za šta je opredeljeno 278 miliona dinara, kao i Osnovna škola ''Stevan Sremac'' u Dobanovcima sa 222 miliona- rekao je Radojičić.

Naveo je da su i u domenu komunalnih delatnosti opredeljena značajna sredstva - 15 milijardi dinara, a u oblasti socijalne i dečje zaštite 5,5 milijardi dinara.

- Ovo su samo neki od projekta, ali suština je da nastavljamo da radimo i da nastavljamo kontinuitet razvoja Beograda koji je i u prethodnom periodu postojao. Sa velikim optimizmom, bez obzira na ekonomske probleme u svetu i kod nas i epidemiju korona virusa, vrlo hrabro i sa značajnim budžetom ulazimo u sledeću godinu- zaključio je Radojičić.

 

TANJUG/ Sava Radovanović
 

O dodeli naziva ulica na teritoriji gradskih opština Rakovica, Voždovac, Palilula, Vračar i Zvezdara, kao i Predlog odluke o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije prostorne kulturno-istorijske celine Topčider, odbornici su doneli odluke.

Rakovica dobija ulicu Džordža Kenana, Voždovac ulicu Majora Aleksandra Mišića, Palilula ulicu Anrija Žamea, Vraćar ulice Knjeginje Julije i Kneza Stracimira, a Zvezdara ulice Majora Ive Fregla i Vladana Desnice.

- Zahvaljujem se gospodinu Džonu Ginkelu, zameniku ambasadora SAD u Srbiji koji je danas sa nama. Danas donosimo odluku da bivši američki ambasador u Jugoslaviji Džordž Kenan, koji je bio u ovoj zemlji od 1961. do 1963. godine, dobije ulicu. Ono što je Kenan uradio za ovu zemlju i za ovaj grad samo je jedan od doprinosa koji je dat razvoju srpsko-američkih odnosa i prijateljstva. Naši diplomatski odnosi traju vec 140 godina - rekao je Goran Vesić.

Na dnevnom redu je bio i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama, u 2022. godini.

Takođe, pred odbornicima je i Predlog zaključka o obavezi pribavljanja prethodnog odobrenja Sekretarijata za finansije za pokretanje postupaka javnih nabavki radi zaključenja ugovora o javnoj nabavci dobara, usluga i radova, kao i radi zaključenja okvirnog sporazuma, zatim Predlog odluke o izmeni Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju Beograda, Predlog odluke o izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave grada Beograda. 

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o dopuni Odluke o odvođenju i prečišćavanju atmosferskih i otpadnih voda na teritoriji grada Beograda, kao i Informacija o preduzimanju mera i koordinaciji aktivnosti organizacionih jedinica Gradske uprave grada Beograda, posebnih službi i preduzeća čiji je osnivač Grad, u cilju unapređenja kvaliteta i standarda usluga u oblasti elektroenergetike iz nadležnosti Grada Beograda. 

Odbornici će raspravljati i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2021. godinu za JKP „Gradska čistoća” (četvrta izmena i dopuna), te o Izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije za komercijalnu zonu zapadno od Ibarske magistrale (od petlje na Labudovom brdu do petlje sa kružnim putem), opština Čukarica za Blok 1. 

Predložene su i izmene i dopune osnivačkih akata jednog broja ustanova kulture, a takođe i Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Beograda (Republika Srbija) i Grada Atine (Republika Grčka). Pred odbornicima Skupštine grada naći će se i dopune odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja, kao i Izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite. 

Na dnevnom redu je, između ostalog, i Predlog odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji Beograda, te Predlog odluke o izmeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji Beograda.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike