Završena sednica konstitusan novi saziv Skupštine Beograda: SNS će u narednih 48 sati saopštiti ime kandidata za mesto gradonačelnika (FOTO)

11.06.2022

17:15

0

Autor: 24sedam

Izabran predsednik Skupštine grada Beograda

Završena sednica konstitusan novi saziv Skupštine Beograda: SNS će u narednih 48 sati saopštiti ime kandidata za mesto gradonačelnika (FOTO)
Sednica skupštine grada Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Na staroj adresi u prestoničkom parlamentu na Trgu Nikole Pašića, posle dvogodišnje privremene selidbe, danas se održava konstitutivna sednica Skupštine grada, koja je počela u 10 časova.

U skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom, a do izbora predsednika Skupštine grada, današnjom konstitutivnom sednicom, trebalo je da predsedava najstariji odbornik novog saziva.

Ipak, Vladeta Janković, kao najstariji odbornik novog saziva ustupio je sledećem najstarijem da vodi konstitutivnu sednicu, a to je Toma Fila.

Današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštini grada Beograda prisustvovalo je 105 odbornika, a 57 je glasalo za dnevni red.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dnevni red

Na dnevnom redu sednice, prvo je izbor Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata, kao i potvrđivanje mandata odbornicima novog saziva Skupštine grada.

Kako javlja reporter 24sedam. izabran je verifikacioni odbor za potvrđvanje mandata odbornicima novog saziva i sastoji se od tri člana (Nebojša Bakarec, Igor Gospavić i Natalija Stojmenović)

Verifikacioni odbor je nakon 20 minuta završio rad, a zatim se obratio izvestilac tog odbora Nebojša Bakarec.

- Verifikacioni odbor Skupštine grada Beograda na osnovu Izveštaja Gradske izborne komisije o dodeli odborničkih mandata utvrdio je da su podaci iz uverenja o izboru svakog odbornika istovetni sa podacima iz Izveštaja Gradske izborne komisije, kao i da su uverenja izdata od nadležnog organa i predlaže Skupstini grada Beograda da donese odluku o potvrđivanju mandata odbornika skupstine Grada Beograda - rekao je Bakarec.

Usvojena je odluka Verifikacionog odbora o potvrđivanju mandata odbornika novog saziva.

24sedam/Goran Sivački
 

Za predsednika Skupštine grada Beograda predložen je od strane odbornika Nikola Nikodijević, odbornik Skupštine grada Beograda, član Socijalističke partije Srbije. Predlog Nikodijevića za novi mandat potpisalo je 56 odbornika.

Nezvanično, na tajnom glasanju za Nikodijevića je glasalo 57 odbornika, SNS, SPS i samostalni odbornik Vuk Stanić koji je prethodno napustio kolaciju "NADA".

Saopšteno je da je od 110 glasačkih listića uručeno i predato 57, da su pregledani svi i da je na svim bilo zaokruženo "za" Nikodijevića, te je on tako novi stari predsednik Skupštine grada Beograda.

Milos Tesic/ATAImages
 

U glasanju, kako su i najavili, nisu učestvovali odbornici opozicije - Narodne stranke, Demokratske stranke, S SP-PSG-PSP-Sloga, Zavetnici, koalicije Dveri-POKS, koalicije “Moramo” i NADA.

Podsetimo, on je u prethodna dva mandata bio na funkciji predsednike Skupštine grada Beograda.

24sedam/Goran Sivački
 

Nikodijević: Ostajemo posvećeni daljem razvoju Beograda

Nikodijević je novinarima, nakon što je ponovo izabran za predsednika gradske skupštine, rekao da novi saviz parlamenta ima devet odborničkih grupa, a da se u diskusiji o izboru predsednika videlo da postoje političke i suštinske razlike između vladajuće koalicije, SNS i SPS, nasuprot drugim odborničkim grupama.

“Ono što mi smatramo da je dobro i čime se ponosimo, što ističemo kao naše rezultate, drugi su kritikovali. Mi i dalje ostajemo posvećeni politici daljeg razvoja Beograda”, rekao je Nikodijević.

Dodao je da je ponosan na projekat spalionice u Vinči, Beograda na vodi koji je “novi simbol Beograda”, na veliki broj dece koja danas idu u vrtiće u odnosu na pre desetak godina…

“Mislimo da je ono što smo radili bilo dobro. Sa tim rezutatima smo izašli pred građane. Građani su nam dali poverenje na osnovu kojeg su SNS i SPS formirale koaliciju”, dodao je Nikodijević.

Naveo je da SNS i SPS imaju izvanrednu saradnju u poslednjih osam godina i da su postigli dobre rezultate za grad, pre svega ekonomske i da su pokrenute investicije i izgradnju infrastrukture.

 

Izborom sekretara Skupštine grada Beograda i njegovog zamenika, kao i članova administrativno-mandatne komisije, danas posle podne završena je konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda.

Odbornici su za sekretara Skupštine Grada Beograda izglasali diplomiranu pravnicu Biljanu Živković, koja je i u prethodnom sazivu obavljala tu funkciju, a za njenu zamenicu pravnica Tatjanu Vučenović.

Na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta doneta su i rešenja o izboru 19 članova Administrativno-mandatne komisije.

Devet odbornika Skupštine grada Beograda podneo je danas ostavke, po jedan odbornik koalicije SPS-JS i "Moramo", kao i sedam odbornika sa liste SNS. Oni su ostavke podneli odmah nakon konstituisanja gradskog parlamenta.

Ostavku zbog profesionalnih razloga i obaveza podnela je Ivana Vilotijević iz odborničke grupe SPS -JS.

Sa liste "Aleksandar Vučić -Zajedno možemo sve" ostavku su podneli odbornici Marija Zdravković, Tatjana Vandorov, Nenad Krstić, Marko Čkonjević, Bojana Višekruna, Miroslav Kočić i Konstantin Kostjukov.

Iz koalicije "Moramo" ostavku na mesto odbornika gradske skupštine podneo je Radomir Lazović.

Usled usmenog podnošenja ostavke tim odbornicima je prestao mandat u Skupštini grada Beograda.

SNS će u narednih 48 sati saopštiti ime kandidata za mesto gradonačelnika

Šef odborničke grupe “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve” u Skupštini grada, Aleksandar Mirković izjavio je danas da će SNS u narednih 48 sati saopštiti ime kandidata za gradonačelnika Beograda.

Mirković je u skupštini rekao da očekuje da će i sam izbor gradonačelnika biti mnogo pre isteka zakonskog roka.

Novi saziv Skupštine grada Beograda konstituisan je danas, a po konstituisanju gradskog parlamenta počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika.

Gradonačelnik mora biti izabran iz redova odbornika.

Na izborima 3. aprila, najviše glasova dobila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", pa će u novom sazivu skupštine imati 48 odbornika.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković" obezbedlila je 26 odborničkih mesta, a lista koalicije "Moramo" imaće 13 odbornika.

Lista "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" imaće osam mandata.

Sedam odbornika imaće lista koalicije "Nada za Beograd", a po četiri mandata imaće Zavetnici i koalicija oko Dveri.

U roku od mesec dana od održavanja konstitutivnog zasedanja mora da bude održana i sednica na kojoj će se birati gradonačelnik, zamenik i članovi Gradskog veća.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike