Uručene nagrade grada Beograda "Despot Stefan Lazarević": Pogledajte ko su laureati u čak 20 oblasti! (FOTO)

19.04.2022

13:13

0

Nagradu su uručili gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević

Uručene nagrade grada Beograda "Despot Stefan Lazarević": Pogledajte ko su laureati u čak 20 oblasti! (FOTO)
cbdf2c160360764da4a127c25dce5592_8596750598 - Copyright Beoinfo

Nagrada grada Beograda "Despot Stefan Lazarević" uručena je danas u Starom dvoru zaslužnim pojedincima koji su svojim radom i delima u prethodnoj godini unapredili kulturni, društveni, naučni, privredni i sportski život u 20 ražličitih oblasti.

Nagradu, koja se dodeljuje u okviru manifestacije "Dani Beograda", uručili su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Radojičić je rekao da mu je velika čast što je deo svečanosti i izrazio želju da se nagrada dodeljuje i u budućnosti, kako bi se Grad odužio zaslužnim pojedincima.

Beoinfo
Prof. dr Zoran Radojičić

- Uvaženi dobitnici, važno je da znate i kroz ovu nagradu da Beograd ceni vaš trud i to što ste danas sa nama. Ono što je svako od vas u svojoj oblasti učinio vredno je poštovanja i divljenja, vi nas učite kako najbolje možemo doprineti napretku našeg grada, uz vas, ime "Beograd" se svuda u svetu izgovara sa poštovanjem - poručio je Radojičić.

Istakao je da su takve manifestacije dobra prilika da mladi bolje upoznaju i prepoznaju prave vrednosti i dodao da je uveren sam da će nagrada biti dodatni motiv, podstrek i nadahnuće svima.

Beoinfo
 

Nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je Vladimir D. Janković, za pozorišno stvaralaštvo Nada Šargin, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandar Cvetković.

Za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrađena je Maja Smiljanić Radić, za društvene i humanističke nauke dr Radoš LJušić, za prirodne i tehničke nauke dr Dragan Milićev, za pronalazaštvo Aleksandar Marković.

Pored toga, nagradu za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine dobili su doktori Dragan Mašulović, Ruža Stević, Zorica Milošević i Dragan Sagić.

Beoinfo
 

Za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine nagrađena je Kovid bolnica Batajnica Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, sa dr Tatjanom Adžić Vukičević na čelu.

Adžić Vukičević je za Tanjug rekla da je nagrada veliko priznanje svim zaposlenima u Kovid bolnici u Batajnici, koja se 17 meseci bori sa virusom korona, a u kojoj se, kako je navela, lečilo više od 20.000 ljudi.

- Ovo priznanje ne ide meni, već celom kolektivu bolnice koji se neumorno, bez predaha, bez dana pauze, i uz mnogo neprospavanih noći borio za živote ljudi - rekla je Adžić Vukičević.

Beoinfo
 

Među nagrađenima su i Vladimir Lojanica za arhitekturu i urbanizam, za poljoprivredu porodično poljoprivredno gazdinstvo Mihalja Pavela Davida iz Boljevaca, za novinarstvo Nenad Kamidžorac, za obrazovanje dr Zlatko Grušanoviću i za sport Milica Mandić.

Dobitnicima se obratio i Nikodijević koji je rekao da je manifestacija "Dani Beograda" najznačajnija od svih koji se organizuju u prestonici, jer je to prilika da se podsetimo pojedinaca koji su doprineli unapređenju grada.

- Zato i jeste kruna svake naše manifestacije "Dani Beograda" dodela priznaja najboljima, ovo je zahvalnica prestonice izuzetnim pojedincima i udruženjima koji su uradili nešto veliko u prethodnoj godini za svoj grad - rekao je Nikodijević.

Beoinfo
Nikola Nikodijević

U kategoriji zaštite životne sredine za radove na revitalizaciji jedinog prirodnog jezera Rakina bara nagrađeni su Ðorđe Bilinc, Goran Velinov, Petar Veličkoviću, Slaviša Vidaković, Marko Vukičeviću, Stefan Ðurišiću, Miroslav Živkoviću, Ilija Ilić, Janko Maksimović, Marko Maksimović, Dragan Mijuškoviću, Nikola Mijušković, Igor Praizović, Aleksandar Sandić, Nada Sarić Velinov, Dejan Stanković, Milovan Todorović, Milan Tomašević, Nebojša Čavić i Nemanja Šurlan.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrada je pripala Novaku Ðokoviću, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Mihailo Jovanović.

Beoinfo
 

Nikoli Teomirović je nagrađen za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke za 2021. godinu, a nagrada "Svetislav Stojanović” pripala je Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd i pojedincu Darku Cvetiću.

Za oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo za 2021. godinu, kao i za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nije bilo kandidata koji su ispunjavali uslove, a nagrada za herojsko delo nije dodeljena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike