Da li pauk može da odnese auto ako ga parkirate ispred svoje garaže?

30.11.2021

09:00

0

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić objasnio je za 24sedam da li svaki natpis "zabranjeno parkiranje" ima zakonsku težinu

Da li pauk može da odnese auto ako ga parkirate ispred svoje garaže?
Ilustracija - Copyright JKP "Parking servis"

Dok Beograd svaki dan kuburi s parking-mestima, pojedini sugrađani dosetili su se kako da uvek imaju slobodno mesto za svoj automobil. 

Tako se nedavno pojavila fotografija na kojoj se vidi kako je neko iscrtao žutu liniju preko uredno obeleženih parking-mesta u Borisavljevićevoj ulici, na Voždovcu, a koju je objavio jedan sugrađanin, tražeći reakciju nadležnih.

Međutim, da "prisvajanje" parking-mesta nije praksa novog doba pokazuju prizori, naročito na kapijama, gde su farbom ili sprejom ispisane oznake "zabranjeno parkiranje".

Ipak, pitanje je da li takva upozorenja imaju zakonsku težinu i da li u tim slučajevima pauk stvarno može da odnese automobil koji tu bude parkiran.

Kako je za 24sedam rekao stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić, da bi oznaka bila zaista i zabrana, mora da postoji dozvola za parkiranje koju je izdao Sekretarijat za saobraćaj.

Printscreen/YouTube
Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić

- Tek tada to mesto postaje samo vaše za parkiranje, a ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu - navodi naš sagovornik.

Čak i kada postavite lanac i natpis "zabranjeno parkiranje", to ne važi ukoliko to mesto nije predviđeno za parking.

- Zakonom je zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu, pa čak ne smete ni ispred svoje da stanete, da zagradite ulaz, jer ste time prekršili zakon, bez obzira na to što je to vaša garaža, jer u zakonu ne piše da je dozvoljeno parkirati ispred svoje garaže - rekao je Vujanić.

24sedam/Goran Sivački
 

To nadalje znači da niko ne sme da prisvoji neko parking-mesto ili da neki prostor ograniči ako ne dobije posebnu dozvolu od Grada, odnosno od Sekretarijata za saobraćaj.

Podsetimo, pre mesec dana lažni radnik "Parking servisa" kružio je Dorćolom, obučen u fluorescentni prsluk, i vozačima u Gospodar Jevremovoj ulici naplaćivao parking.

Tada su u JKP "Parking servis" naglasili da svaki njihov kontrolor ima jasna obeležja tog preduzeća, kao i aparat za kontrolu i naplatu parkiranja putem koga štampa i izdaje račun korisniku.

S druge strane, a što je 24sedam i ranije pisao, divlji parkinzi niču na više lokacija u Beogradu, a lažnih radnika "Parking servisa" ima na svakom ćošku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike