Nikad veći budžet u Beogradu: Usvojen rekordni budžet za prestonicu od 166 milijardi dinara

14.02.2022

09:26

0

Ako odbornici usvoje rebalans budžeta, gradska kasa će imati skoro 166 milijardi dinara

Nikad veći budžet u Beogradu: Usvojen rekordni budžet za prestonicu od 166 milijardi dinara
viber_image_2022-02-14_10-23-29-307 - Copyright 24sedam/Dijana Antonijević

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas rebalans budžeta kao i sve druge odluke o kojima se raspravljalo na današnoj sednici. Novim rebalansom budžeta gradska kasa će imati skoro 166 milijardi dinara ili  1,411 miliona evra, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema ranijim najavama gradskih čelnika, najveći deo novca biće iskorišćen za kapitalne investicije, a ulagaće se i u obnovu voznog parka GSP "Beograd", projekte komunalne infrastrukture, kanalizaciju, puteve, zaštitu životnu sredinu…

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je to najveći budžet u istoriji grada i dodao da je budžet Grada povećan za oko 3,1 odsto ili za 4,599 milijardi dinara, dok su budžeti gradskih opština povećani za 7,1 odsto, odnosno gradskim opštinama će biti prebačeno ukupno nešto više od milijardu dinara.

On je naglasio da je rebalansom opredeljeno 150 miliona dinara više za pranje i čišćenje ulica, 222 milion za kupovinu novih smećara za "Gradsku čistoću, za sistem zamene svetiljki u prigradskim naseljima 500 miliona više, preko milijardu za javni prevoz, 200 miliona za laptopove i tablete za decu u osnovnim školama...

- Dodali smo još 242 miliona dinara za izgradnju Linijskog parka, a 235 miliona dinara obezbeđeno je za projekat ozelenjavanja školskih dvorišta - rekao je Vesić i dodao da će sva školska dvorišta postati prave zelene oaze.

Vesić je dodao da će biti opredeljeno 200 miliona za kupovinu knjiga za prvi i drugi razred osnovne škole.

Inače, zamenik gradonačelnika je naglasio i to da je prosečna plata u Beogradu 771 evro, kao i da su dugovanja za socijalne kategorije, penzionere i vrtiće u vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik bila pet milijardi dinara, a da danas uopšte ne postoje!

- Ne postoji segment u životu grada Beograda gde situacija nije poboljšana - naglasio je Vesić

Tanjug/Predrag Mitić
Goran Vesić

Odgovarajći na kritike predstavnika opozicije zbog toga što je rebalansom, između ostalog, predviđeno uzimanje kredita od 35 miliona evra, Vesić je rekao da je to tačno, ali da opozicija nije razumela o čemu je reč.

- Ovim rebalansom je predviđeno 43 miliona evra ili oko pet milijardi dinara za vraćanje starih kredita što znači da više vraćamo nego što uzimamo kredita tako da u svakom slučaju nećemo dodatno zadužiti grad - istakao je Vesić.

Gradski urbanista Marko Stojčić koji je rekao da će se danas odlučivati o planovima generalne regulacije iz 2016. godine i da je predviđeno njihovo ažuriranje, zbog čega će biti strožiji kriterijumi za urbanizaciju.

On je dodao i da neće biti moguća gradnja unutar blokova na Novom Beogradu koji su već izgrađeni što se odnosi na blokove 40, 45, 70 i 70a.

Stojčić je rekao i se odustaje od urbanizacije zelene površine iznad stanice Prokop, a ispod naselja Stjepana Filipovića.

- Dogovorili smo se da se od tog projekta odustane jer nema garancija da će biti bezbedan za sve građane Beograda, a pre svega za stanovnike ovog naselja - rekao je Stojčić.

Kada je reč o predlogu plana detaljne regulacije područja centra Banovog brda, Stojčić je reka da je njegovo usvajanje odloženo zbog različitih stavova građana.

- Imamo nejasnoće i od strane građana koji su za usvajanje ovog plana i od strane građana koji imaju određene primedbe - rekao je Stojčić.
 

24sedam/Katarina Mihajlović
Marko Stojčić

 

Pred odbornicima se našla i odluka koja podrazumeva da će Grad Beograd preuzeti Kulturno-umetničko društvo "Ivo Lola Ribar", osnovano davne 1944. godine kao amatersko udruženje koje je decenijama unazad negovalo kulturno-umetničke vrednosti čitave Srbije.

Na dnevnom redu je bio Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Zemun, prema kojoj će Kačarevačka ulica biti preimenovana u Bačku ulicu.

Pred odbornicima su bile i izmena i dopuna Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinica lokalne samuprave - Grad Beograd, kao i Predlog plana detaljne regulacije bloka između Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina.

Takođe, raspravljalo se i o predlogu odluke o izradi plana detaljne regulacije za deo bloka izmedu Užičke, Krajiške, Kačaničke i Iličićeve, kao i o izradi plana detaljne regulacije bloka između ulica Anastasa Jovanovića, Dragana Pavlovića, Mihaila Gavrilovića i Gospodara Vučića.

 

24sedam/Dijana Antonijević
Skupština grada Beograda

 

Na dnevnom redu je bila i izmena Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, Predlog strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji Beograda za period od 2022. do 2032. godine, kao i izmena i dopuna Odluke o javnom linijskom prevozu putnika.

Takođe odlučivalo se i izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika u linijskoj plovidbi na teritoriji Beograda, Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na konacni nacrt aneksa na ugovor o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji Beograda.

Osim toga, na dnevnom redu je bio Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1. Ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike