Hleb od čak četiri kilograma i poznato sremačko jelo direktno iz kotlića: U Boljevcima obeležen Međunarodni dan reke Save (FOTO)

01.06.2022

16:50

0

Ovaj praznik službeno je proglašen 1. juna 2007. godine, sa ciljem promovisanja značaja reke Save, njenih izuzetnih ekoloških vrednosti i socio-ekonomskog potencijala

Hleb od čak četiri kilograma i poznato sremačko jelo direktno iz kotlića: U Boljevcima obeležen Međunarodni dan reke Save (FOTO)
reka Sava Boljevci Surčin (25) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Međunarodni dan reke Save obeležava se danas u Boljevcima, u Nautičkom selu "Biser", a pred sugrađanima se nalazi veliki broj domaćeg peciva, hlebova, kobasica, slanine, sireva, vina, ali i poznato sremačko jelo - flekice.

Današnja manifestacija podeljena je u tri zone: gastro, rekreativnu i ekološku.

Na šetalištu je postavljen etno-bazar u kojem učestvuju žene iz donjeg Srema i udruženja sa teritorije opštine Surčin. Na tezgama se nalazi veliki izbor tradicionalnih sremačkih kolača, vina, suverina i narodnih rukotvorina. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Domaćice iz Udruženje žena "Veselice" Deč na svojoj tezgi prodaju hleb težak čak četiri kilograma. 

Na pitanje zbog čega su napravile toliko težak i veliki hleb, one kažu da vole velika peciva. Pored hleba, one prodaju i domaće kolače, pite sa bundevom i makom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, na današnjoj manifestaciji po prvi put je organizovano takmičenje u spremanju flekica, tradicionalnog sremačkog jela, a sve učesnike očekuju i nagrade.

Prema rečima Marine Kuzmanović iz Turističke organizacije radske opštine Surčin, oni već dugi niz godina organizuju manifestacije povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Save, a u cilju zaštite te reke i očuvanja ekosistema. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Marina Kuzmanović

- Pre samog događaja napravili smo jednu uvertiru povodom obeležavanja ovog dana, tačnije, prošlog petka smo zajedno sa meštanima očistili obalu Save - navela je ona za 24sedam

Današnja manifestacija organizovana je u saradnji sa osnovnim školama i predškolskim ustanovama iz Boljevca i Bečmena.

- U ekološkoj zoni deca prave likovne i kreativne radionice na temu reke Save. U rekreativnog zoni svi posetioci u periodu od 14 do 20 sati mogu da učestvuju u odbojci na pesku, rolerijadi, a postoji i školica sporta za najmlađe. Takođe, Kulturni centar Surčin i Udruženje "Beli orlovi" organizuju streličarsko dvorište gde sva deca mogu da se oprobaju u ovom sportu - objasnila je Kuzmanovićeva.

Naša sagovornica ističe da Turistička organizacija GO Surčin svake godine, u etapama, organizuje akcije čišćenja priobalja Save u saradnji sa komunalnim preduzećem. 

- Uspeli smo da podignemo svest ljudi koji dolaze na Savu, tako da svake godine ima sve manje i manje smeća - zaključila je za 24sedam Marina Kuzmanović.

Ovaj praznik službeno je proglašen 1. juna 2007. godine, sa ciljem promovisanja značaja reke Save, njenih izuzetnih ekoloških vrednosti i socio-ekonomskog potencijala. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike