Kada se ljubav prema ekologiji i vodi spoje u jedno: Mladi jedriličari u akciji čišćenja Dunava i njegovog priobalja (FOTO/VIDEO)

30.10.2021

17:00

0

"Grabimo vetar" je naziv ove akcije koja traje do nedelje, 31. oktobra, a koju su organizovali jedriličari iz Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja "Leptir"

Kada se ljubav prema ekologiji i vodi spoje u jedno: Mladi jedriličari u akciji čišćenja Dunava i njegovog priobalja (FOTO/VIDEO)
Jedriličarski klub Zemun (15) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ljubav prema ekologiji i Dunavu danas je spojila vodeni sport jedriličarstvo i njegove najmlađe takmičare u jednu veliku akciju čišćenja ove reke i priobalja duž zemunskog Keja oslobođenja i Velikog ratnog ostrva. 

"Grabimo vetar" je naziv ove akcije koja traje do nedelje, 31. oktobra, a koju su organizovali jedriličari iz Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja "Leptir".

Plan organizatora je da svake jeseni organizuju akciju, uz učešće sve većeg broja partnera - od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada. 

- Kompanija "Lidl" je raspisala konkurs na koji smo se mi, kao Fondacija koja se bavi razvojem omladinskog jedrenja, a i koja živi na vodi, javili i dobili sredstva za ovu akciju. Naša zamisao je bila da simbolično ukažemo na problem zagađenja voda, a ideju za to nam je dao Rambo Amadeus, muzičar, jedriličar, naš prijatelj i veliki zagovornik očuvanja životne okoline - rekao je za 24sedam predstavnik Fondacije i dugogodišnji trener jedriličarstva Radovan Drezga.

24sedam/Goran Sivački
Radovan Drezga

Kako on objašnjava, mladi jedriličari su ovu akciju započeli od kluba "Zemun", odakle su nizvodno plovili do kluba "Gemaks" i "Stribog".

- Deca plove jedrilicama dok iza sebe vuku grabulje koje sakupljaju đubre. Takođe, mi smo se dogovorili sa vlasnicima nekih splavova da usput preuzmemo i njihovo smeće. Kao što smo danas i sutra ćemo usidriti kod jednog od naših jedriličarskih klubova i očistiti priobalje - objašnjava Drezga.

Naš sagovornik ističe da poenta ove akcije nije samo sakupljanje smeća, već simbolično pokazivanje i ukazivanje na problem zagađenja voda.

- Smeće iz današnje, ali i sutrašnje akcije, separiraćemo u našem magacinu i predati preduzeću koje se bavi reciklažom - zaključio je dugogodišnji trener jedriličarstva.

Na jedrici od šeste godine 

24sedam/Goran Sivački
Kosta Krajičeski

Jedan od učesnika današnje akcije bio je i devetogodišnji Kosta Krajičeski, koji je na jedrilicu prvi put stao sa šest i po godina. 

- U početku je bilo teško upravljati jedrilicom, ali vežbom i vremenom postane sve lakše i lakše. Volim ovaj sport i nastaviću da se bavim njime - kaže za 24sedam Kosta. 

Prema rečima ovog devetogodišnjaka, bacanje raznoraznog smeća u Dunav nije lepo.

- Nije lepo čak ni to što kanalizaciju ispuštaju u Dunav, jer bi mogli da to što ispuštaju odvezu u neke fabrike, a u reku da ispuštaju čistu vodu, a ne prljavu - rekao je mladi jedriličar.

"Svest o ekologiji polako raste"

24sedam/Lj. S.
Mark Juil

Đubre na priobalju danas je sakupljao i Britanac Mark Juil (57), koji se pre 16 godina iz Londona preselio u Beograd, a čiji je sin, Stefan, 2017. bio šampion Evrope u klasi do 15 godina. 

Juil je za 24sedam istakao da svest o ekologiji raste u celom svetu, kao i da građani u mnogim zemljama đubre sakupljaju besplatno.

- U Britaniji, kako stariji tako i mlađi građani, vikednom se okupljaju kako bi zajedno očistili neku obalu. Pored čišćenja oni se i zabavljaju, dođu im prijatelji, rodbina, komšije... Nakon završenog posla, ode se na ručak i na piće. Poenta je pomešati nešto korisno i zabavu, jer se na kraju dana svi borimo za jednu stvar, čistu okolinu - kaže on. 

Mark dodaje da bi srpska vlada više trebalo da ulažu u ekologiju, kao i da daju podršku građanima, udruženjima i fondacijama koje samoinicijativno pokrenu neku akciju čišćenja, kao što su i oni.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike