Kakva sudbina čeka netaknuto Veliko ratno ostrvo: "Izgradnja reni-bunara bi značila betoniranje tla"

09.02.2021

08:29 >> 08:37

0

Projekat je pokrenulo JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, a iako još nema informacije ko je dobitnik tendera, gradske vlasti objašnjavaju da je zbog ubrzan

Kakva sudbina čeka netaknuto Veliko ratno ostrvo: "Izgradnja reni-bunara bi značila betoniranje tla"
Copyright Printscreen/ Youtube

Nova vodosnadbevanja građana Beograda traže se na Velikom ratnom ostrvu, te je do 4. februara Grad primao ponude za izradu studije opravdanosti sa projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda, koje je već, zbog zagađenosti, struka ispitivala. Stanari prestonice ne mogu a da se ne zapitaju, da li se na ekološkom biseru može doći do čiste pijaće vode?

Čitav projekat je pokrenulo JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, a iako još uvek nema informacije ko je dobitnik tendera, gradske vlasti objašnjavaju da je zbog ubrzanog privrednog razvoja i urbanizacije Beograda potreban novi resurs kako bi se ubuduće stabilno i kvalitetno vodosnadbevao, a on se nalazi na ušću Save u Dunav.

Međutim, Veliko ratno ostrvo, prema rečima predsednika Udruženja građana “Bitka za Košutnjak” Dejana Jovanovića, leži na najvećem zagađivaču – Dunavu.

– Glavni zagađivač su naftni polutanti, pri čemu se oni sudaraju na ostrvu, koje ima malu površinu i čiji su sedimenti nestabilni. Tako da, u slučaju kada bi se tu gradili reni-bunari, oni bi morali i redovno da se čiste – rekao je za 24sedam Jovanović.

Predstavnik UG “Bitka za Košutnjak” Dejan Jovanović Printscreen/N1

On podseća na činjenicu da je pre nekoliko godina došlo do poplava na Velikom ratnom ostvru, te da su divlje svinje trčale po Novom Beogradu.

– To znači da bi i reni-bunari bili poplavljeni. Njihovom izgradnjom bi moralo da se degradira zaštićeno područje, a ta ideja je sumanuta. Sa nestabilnim tlom, kakvo ima ostrvo, a kako bi se plavljenje sprečilo, morali bi da se grade betonski šipovi, što bi značilo kompletno betoniranje – ističe on.

Predsednik UG “Bitka za Košutnjak” napominje da su i oni učesnici na tenderu.

– Odlučili smo da se prijavimo, a ono što građani ne znaju je da smo platili studiju koju hoćemo da JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” ponovo sprovede, a koju je već uradio Hemijski fakultet. Takođe, u skladu za Zakonom, podneli smo našu ponudu, čija je cena simbolična – jedan dinar plus PDV – podvlači Jovanović.

Pročitajte još

O izgradnji reni-bunara na ekološkom biseru prestonice nedavno se oglasio i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, koji je je napomenuo da urbanizacije na Velikom ratnom ostrvu neće biti.

– Ostrvo ostaje rezervat prirode, kao i do sada, a jedino čime ćemo se pozabaviti, a da je van okvira ove priče, jesu određene građevine koje su tamo nastale u poslednjih nekoliko decenija. Stav Grada po tom pitanju je vrlo jasan – urbanizacije neće biti, kao što ne postoje ni bilo kakve okolnosti pod kojima bi se tamo nešto gradilo – naglasio je Stojčić za TV Prva.

Gradski urbanista je zaključio da je ideja “Beogradskog vodovoda i kanalizacije” – proširenje uže zone vodoizvorišta, odnosno proširenje pozicija sa kojih bi se grad snadbevao pijaćom vodom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike