Svi detalji o novini u gradskom prevozu: Koje sve izmene možete da vidite uz pomoć validatora

23.05.2022

09:25

0

Nova uloga validatora u vozilima je informisanje putnika, odnosno korisnika prevoza - rekao je za Tanjug Miloš Damnjanović, načelnik odeljenja za monitornig i upravljenje Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda

Svi detalji o novini u gradskom prevozu: Koje sve izmene možete da vidite uz pomoć validatora
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U vozilima javnog gradskog prevoza Beograđani sada mogu uz pomoć validatora da se informišu o izmenjenim trasama zbog izvođenja radova ili održavanja manifestacija u gradu.

- Nova uloga validatora u vozilima je informisanje putnika, odnosno korisnika prevoza ukoliko je došlo do izmene na trasi linija kojom se voze te informacije se očitavaju na samom validatoru - rekao je za Tanjug Miloš Damnjanović, načelnik odeljenja za monitornig i upravljenje Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Istakao je da validator ostaje nepromenjen, kao i da je njegova osnovna funkcija da putnici mogu očitati svoju kartu prilikom  ulaska u vozilo, kao i sve ostale informacije u sklopu toga će ostati na uređaju - koje je trenutno stajalište, koje sledi, ali i sva stajališta na trasi date linije.

- Pored toga ukoliko na liniji postoji izmena na samom validatoru kada se zatvore vrata i vozilo napusti zonu stajališta, pojaviće se slika sa informacijom da na trasi linije postoji izmena sa podacima o početku te izmene, datumom i vremenu početka, kao i završetka i QR kodom koji putnik može skenirati i koji će ga odvesti direktno na sajt Sekreterijata za javni prevoz na stranicu na kojoj se nalaze aktuelne izmene režima rada linija, gde mogu pogledati o čemu se tačno radi i na koji način - rekao je Damnjanović.

Objasnio je da kada su planirane situacije u pitanju, radovi i izmene trasa koje su predviđene planom i programom  usled radova ili manifestacija u gradu - informacije o takvim izmenama se nalaze na sajtu i uoči samih izmena, a na validatorima će biti vidljivi onog trenutka kada počne izmena, od prvih jutarnjih polazaka tog dana kada počinje biće vidljivo na validatorima.

- Kada su u pitanju vanredne situacije naš operativni centar u Sekreterijatu za javni prevoz, dispečeri iz operativnog centra u realnom vremenu upravljaju vozilima javnog prevoza i vrše neplanirane izmene u datim situacijama usled nepredviđenih okolnosti. Kada se takva situacija desi, mi te iste informacije objavljujemo na našem sajtu, međutim trenutno je ovaj sistem u fazi pripreme i očekujemo da će vrlo brzo i neplanirane situacije biti vidljive na validatorima - rekao je Damnjanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike