Stopirani radovi: Novobeograđani će na obnovu šetališta "Lazaro Kardenas" morati da pričekaju, evo šta je razlog

17.05.2022

08:00

0

Do sada su urađene dve faze, prva u Bloku 45, površine 25.000 kvadrata, kao i druga u Bloku 44, gde je uređeno 40.000 kvadrata

Stopirani radovi: Novobeograđani će na obnovu šetališta "Lazaro Kardenas" morati da pričekaju, evo šta je razlog
172272_blok-45-zavrseni-radovi4_orig - Copyright JKP Zelenilo-Beograd

Radovi na sanaciji šetališta "Lazaro Kardenas" stopirani su do daljeg, i to zbog nesuglasica koje su nastale između stanara novobeogradskog Bloka 70 i nadležnih u JKP "Zelenilo-Beograd".

Ovu informaciju "Zelenilo" je potvrdilo za 24sedam, rekavši da se radovi neće realizovati u toku tekuće kalendarske godine.

- Izvođenje radova na sanaciji šetališta u Bloku 70 bilo je prioritet u skladu sa godišnjim planom, i rekonstrukcija je trebala da počne još početkom godine. Međutim, došlo je do neslaganja između našeg preduzeća i Udruženja građana "Zajednička akcija blok 70 i 70a" sa predloženim rešenjem, a potom i problemi oko nemogućnosti realizacije pojedinih zahteva - objašnjavaju za 24sedam iz "Zelenila". 

Printscreen/GoogleMaps
 

Naši sagovornici objašnjavaju da su u pitanju zahtevi poput: ugradnje potapajućih stubića, koje njihovo preduzeće ne poseduje u svom programu, postavljanje stubića i na površine koje nisu obuhvaćene prvom fazom rekonstrukcije, ali i negodovanje postavljanjem građevinskog kontejnera za smeštaj radnika i opreme, zahtev da se sugrađanima obezbedi neometan prolaz kroz gradilište, što nikako nije prihvatljivo pre svega iz bezbednosnih razloga, kao i postavljanje minimum pet novih česama, što su radovi koji ne spadaju u delatnost našeg preduzeća.

- Tu je i protivljenje postavljanju gumene podloge ispod dečijih rekvizita i zahtev da podloga bude od granulisanog šljunka ili peska, iako je na sastanku koji smo organizovali sa članovima udruženja jasno predočen problem održavanja takvih podloga na velikim otvorenim površinama u blokovima, kao i nemogućnost da deca sa posebnim potrebama koriste ovakva igrališta zatim insistiranje na izgradnji parka za pse, a kada smo predložili konkretnu lokaciju na kojoj park mogao da se uradi, posle nekoliko dana članovi su ipak odustali od ove ideje. Zbog svega ovoga izgubili smo dosta vremena tražeći adekvatno rešenje za prevazilaženje spornih situacija. Poslovni kapacitet smo, zbog toga, morali da, na duži vremenski period, preusmerimo na druge lokacije - pojasnili su u "Zelenilu".

Vikipedia
 

Iz nadležnog preduzeća su istakli da su uvek spremni da čuju mišljenje građana, te da je njihova obaveza da 3000 hektara javnih zelenih površina koje su nam predate na uređenje, kao i oko 1.300 dečjih igrališta, 418 sportskih terena, 114 teretana na otvorenom, 21 park za pse i na stotine staza i stepeništa za čiju izgradnju i održavanje su zaduženi, izvrše u skladu sa svim postignutim i usvojenim standardima, odlukama, propisima i u skladu sa Zakonom, dok nad njihovim radom nadzor obavlja Skupština grada Beograda i organizacione jedinice gradske uprave grada Beograda.

- Izuzetno nam je žao što, u ovom konkretnom slučaju, sa sugrađanima Bloka 70 nismo bili u mogućnosti da nađemo zajedničko rešenje, na zadovoljstvo svih, pa smo stoga bili prinuđeni da svoj poslovni kapacitet, angažovanje ljudstva i mehanizacije preusmerimo na druge lokacije, čija je sanacija, takođe, u našem godišnjem planu investicionih radova - zaključili su u "Zelenilu Beograd".

Šta kažu iz UG "Zajednička akcija blok 70 i 70a"?

Beoinfo
 

Članica UG "Zajednička akcija Blok 70 i 70a", Nataša Stojkić, za 24sedam je navela da stanari zapravo nemaju prave razloge za odlaganje rekonstrukcije "Lazaro Kardenasa", koja predstavlja treću fazu uređenja ovog šetališta duž savskih blokova.

- Odgovornnost za odustajanje od projekta "Zelenilo" prebacuje na naše udruženje uz obrazloženje da smo mi tražili nešto što nije moglo da bude ispunjeno. Međutim, mi stojimo iza toga da je sve što smo tražili već realizovano u prvoj fazi projekta u rekonstrukciji šetališta u Bloku 45. Inače, taj blok je vrlo sličan po strukturi našem bloku i onda je uporediv - navodi naša sagovornica. 

Stojkićeva podseća da je saradnja sa ovi preduzećem tekla dobro, kao i da su u više navrata imali zajedničke akcije - sadnje mladih sadnica i čišćenja bloka.

- Prošlog septembra smo počeli saradnju sa "Zelenilom" na temu rekonstrukcije šetališta u Bloku 70. Tada smo tražili uvid u planirane projekte. Nismo dobili mogućnost da ih slikamo ili imamo u elektronskoj formi, već smo imali priliku da se sastanemo sa njihovim projektantima koji su nam pokazali projekat i uputili nas u isti. Mi smo te informacije sumirali, delili sa komšijama i sugrađanima na društvenim mrežama i sakupljali njihove sugestije za izmene, koje smo potom delili sa "Zelenilom". Bili smo vođeni time da taj projekat bude po meri građana, da adresira stvari koje nas "žuljaju" i sa kojima se svaki dan susrećemo, kao i da bude održiv - navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da su od njihovog generalnog direktora dobili mejl u kojem je potvrdio da će radovi na rekonstrukciji šetališta u njihovom bloku, verovatno, početi između 22. i 25. februara. 

- Ništa se nije dešavalo, pa smo mi 28. marta pitali kada kreću radovi i istog dana od "Zelenila" dobili odgovore da ne znaju zašto stoje radovi, kao i da ćemo biti obavešteni o daljim planovima - kaže ona.

Stojkićeva se za 24sedam priseća da su mejl ponovo poslali 18. aprila, nakon čega je, kako objašnjava, usledila tišina od 11 dana da bi 29. aprila dobili obaveštenje da nadležno preduzeće odustaje od rekonstrukcije u Bloku 70 na duži vremenski period i to iz razloga jer su zahtevi Udruženja građana bili nemogući da se ispune. 

- Stojimo iza toga da ti razlozi nisu pravi, jer je saradnja bila u dobrom duhu. Mi smo tražili poklopce za đubrijere zbog svraka koje rovare po smeću, češće pražnjenje istih, pet česama kako bismo mogli da pijemo vodu tokom vrelih letnjih dana, pogotovo što će sportski tereni biti obnovljeni, a što znači da će biti više dece u bloku, kao i da bi smanjili količinu plastične ambalaže i lakše održavali i negovali više od 600 mladih sadnica koje su građani savskih blokova zasadili i koji se ručno navodnjavaju uz velike napore. Treći zahtev je postavljanje potapajućih stubića, koji uz pomoć daljinskog mogu da se spuste i omoguće pristup šetalištu vozilima koji za to ovlašćenja - pojašnjava naša sagovornica.

Dodaje da su od "Zelenila" tražili i rastresitu podlogu na dečijem igralištu, koja već postoji na igralištu u Bloku 45.  

- Naši zahtevi su već realizovani u Bloku 45, nismo tražili ništa novo i nemoguće. Moram da naglasim da mi ostajemo otvoreni za saradnju sa "Zelenilom" i zahtevamo da nam se do kraja ove nedelje oni javno obrate, kao i neko iz grada Beograda, i da nam kažu prave razloge odustajanja od projekta, kao i da se isti vrati na realizaciju. Inače će oko 20.000 stanovnika u Bloku 70 biti diskriminirani u odnosu na druge blokove, gde je rekonstrukcija već završena - navela je Nataša Stojkić i podsetila da je saradnja tekla u pozitivnom duhu od septembra 2021. godine, te da se sve neočekivano desilo tokom prve polovine prošlog meseca, kada je, kako ističe, bez nagoveštaja došlo do preokreta i odustajanja od projekta.

Iako "Zelenilo" kaže da neki od zahteva nisu u njihovoj nadležnosti, Stojkićeva ispred UG "Zajednička akcije" ističe da nije zadatak građana da se snalaze u lavirintu nadležnosti javnih preduzeća.

- Upućujemo apel gradskoj vlasti Beograda da se uključe i koordinišu sve nadležne gradske službe na realizaciji ovog projekta kojim će se kompletirati rekonstrukcija jedinstvenog šetališta duž savskih blokova - istakla je naša sagovornica.

Dve faze gotove

Tokom prve faze radova u Bloku 45 uređeno je 25.000 kvadrata prostora, a tokom druge, u Bloku 44, još 40.000 kvadrata. Ukupna vrednost investicije iznosi 312 miliona dinara.

U prvoj fazi radova koja je započeta u junu 2019. saniran je deo šetališta od centra Bloka 45 do reke Save ukupne površine od 30.190 metara kvadratnih, a novo ruho je dobio i susedni 44 blok.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike