Na ovo šetalište Novobeograđani čekaju više od pola veka: Poznat datum kraja obnove "Lazaro Kardenasa" (FOTO)

10.09.2021

18:00 >> 19:51

0

Na šetalištu dužine oko četiri i po kilometara radovi su započeti u junu 2019.

Na ovo šetalište Novobeograđani čekaju više od pola veka: Poznat datum kraja obnove "Lazaro Kardenasa" (FOTO)
Copyright JKP "Zelenilo-Beograd"/beFunky

Popularno novobegradsko šetalište “Lazaro Kardenas” do kraja ove godine zasijaće novim sjajem, a kako su za 24sedam objasnili u JKP “Zelenilo Beograd” trenutno je u toku poslednja faza izvođenja radova, koja se odvija u Bloku 44.

Pročitajte još

Na šetalištu dužine oko četiri i po kilometara, koje nije obnavljano više od 50 godina, radovi na rekonstrukciji započeti su u junu 2019, a do sada su završene dve faze radova koji su obuhvatili deo šetališta koji se proteže kroz Blok 45.

Iz “Zelenila” za 24sedam objašnjavaju da su u toku radovi u okviru treće faze sanacije šetališta.

– Ovom fazom radova obuhvaćen je krak šetališta koji se pruža od Nehruove do Gandijeve ulice. Čitav ovaj prostor će posle obnove dobiti potpuno drugačiji, savremen i uređen izgled – rekli su iz ovog preduzeća.

JKP “Zelenilo-Beograd

Kako su dalje objasnili, predmet radova je formiranje funkcionalne javne zelene površine šetališta “Lazaro Kardenas”, sa veoma značajnom ulogom ambijenta za boravak na otvorenom za ceo stambeni blok, kako u pogledu kretanja, zadržavanja i mirnog odmora, tako i u pogledu povezivanja različitih frekventnih pravaca kretanja.

– Od sadržaja koji su namenjeni zabavi najmlađih izgrađeno je jedno potpuno novo dečje igralište i završena je rekonstrukcija tri stara igrališta, a trenutno su u toku radovi na rekonstrukcija još jednog postojećeg igrališta. Posle završenih radova, na potezu šetališta kroz Blok 44 biće ukupno pet modernih dečjih igrališta. Za decu će biti izgrađen i jedan saobraćajni poligon za vožnju bicikala, rolera i trotineta. Sportske sadržaje, koji su završeni, čini nova teretana na otvorenom i košarkaški teren – navode za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

Trenutno su u toku i završni radovi na izgradnji čvrstih zastora, staza i platoa na šetalištu. Od prateće opreme planirana je ugradnja 38 klupa i postavljanje 16 đubrijera.

JKP “Zelenilo-Beograd

U sklopu ozelenjavanja prostora, po završetku građevinskih radova biće zasađena 54 stabla, dok će travnjak biti obnovljen na površini od 12.875 metara kvadratnih.

– Rok za završetak radova u okviru treće faze je 15. decembar 2021. – rekli su u “Zelenilu”

Šta je urađeno da sada?

U prvoj fazi radova koja je započeta u junu 2019. saniran je deo šetališta od centra Bloka 45 do reke Save ukupne površine od 30.190 metara kvadratnih.

– U fazi dva A – deo od centra Bloka 45 do Nehruove ulice, sanacijom je obuhvaćeno 16.050 metara kvadratnih, dok je u okviru faze dva B – od centra Bloka 45 do Dr Ivana Ribara površina na kojoj se radovi izvodili 23.870 metara kvadratnih. Ukupna površina koja je sanirana iznosi 70.110 metara kvadratnih – objašnjavaju za 24sedam iz “Zelenila”.

JKP “Zelenilo-Beograd

Tokom ovih radova igrađeno je šest dečjih igrališta, kao i saobraćajni poligon na kojem deca mogu da uče saobraćajne propise.

Napravljeno je šest sportskih terena i to – teren za basket, mali fudbal, odbojku, teniski teren, deo za stoni tenis sa dva stola, kao i teren za boćanje.

Pročitajte još

Zadržana je postojeća teretana na otvorenom i izgrađena još jedna, tako da sada postoje ukupno dve teretane na otvorenom.

– Posađeno je 242 stabala, obnovljen je travnjak ukupne površine oko 40.053 m². Takođe, posađeno je i 2.479 komada šiblja, kao i 5.780 komada perena, a postavljeno je i 139 klupa i 85 đubrijera – zaključili su za 24sedam iz “Zelenila”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike