Vukan ima "komšiju iz pakla" koji urla po hodniku svaki dan, čak i u tri ujutru! Ali može samo da trpi jer će upasti u začarani krug (FOTO)

04.02.2022

18:30

0

"Da li je to preko dana, u tri, pet ujutru, nema pravila", kaže Vukan.

Vukan ima "komšiju iz pakla" koji urla po hodniku svaki dan, čak i u tri ujutru! Ali može samo da trpi jer će upasti u začarani krug (FOTO)
galama - Copyright 24sedam Profimedia

Život u stambenoj zajednici nimalo nije lak. Pored društvenih komšija i prijatnih razgovora na hodniku, veliki broj stanara susreće se i s neprijatnim situacijama, poput buke, dreke i prisvajanja dela zgrade na svoju ruku.

Upravo jednu takvu situaciju svaki dan proživljava sugrađanin Vukan N. (34), koji živi u Ulici cara Uroša. Otkada se preselio u tu zgradu Vukan ima problem sa "glasnim" komšijom, pa dok neki posle posla idu kućama da se odmore, on bukvalno kao da ide na mučilište.

Naime, Vukan živi na petom spratu višespratnice, a zbog urlanja komšije prekoputa ponekad noćima ne može da spava.

Privatna arhiva/ 24sedam
 

Njegov komšija, kako kaže za 24sedam, svakog dana urla po zgradi i tako uznemirava stanare.

- Pretežno zvuči kao da se komšija svađa sa nekim - objasnio je Vukan. 

Tu živi već četiri godine, a kada se tek doselio, mislio je da se to neće često ponavljati. Ali je na kraju postalo svakodnevica.

- Da li je to preko dana, u tri, pet ujutru, nema pravila. Često se dešava i da otvori vrata svog stana i počne da urla, često nepovezano - kaže naš sagovornik, i dodaje da njegov "glasni" komšija najverovatnije ima neki psihički problem.

Povodom ovog slučaja, portal 24sedam kontaktirao je s profesionalnim upravnikom ove stambene zajednice Milanom Karadžićem, koji je rekao da nije dobio prijavu zbog buke iz tog stana.

- Znam da u tom stanu živi stariji čovek sa ocem i majkom. Do sada mi nije stigla nijedna prijava za tog stanara stambene zajednice - rekao je on.

Ulazak u tuđi stan - samo u dva slučaja

Međutim, ako bi Vukan odlučio da pokuša da reši taj problem upao bi u začarani krug. Jer da bi došlo do neke reakcije nadležnih, kao po nepisanom pravilu, trebalo bi da se dogodi neki nesrećan slučaj. Recimo, da neko pokuša samoubistvo, fizički napadne drugog stanara i slično.

I tu se već nailazi na prepreku, gde su argumenti za nečinjenje "pravo na nepovredivost stana i poštovanje privatnosti".

Kako nam je ranije rekao za 24sedam Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, u slučajevima poput ovog stanarima su vezane ruke.

- Vlasnik stana je dužan da svoju nekretninu koristi tako da ne ugrožava druge, ali su stanari, nažalost, nemoćni. Jer je to privatan prostor. Vlasnik stana može da koristi kako god želi - objasnio je Spasić.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
 

S druge strane, kako je propisano Krivičnim zakonikom, niko ne može bez pismene odluke suda ući u tuđi stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres. 

- Držalac stana i druge prostorije ima pravo da sam ili preko svoga zastupnika i uz još dva punoletna svedoka prisustvuje pretresanju. Ako držalac stana ili njegov zastupnik nisu prisutni, pretresanje je dopušteno u prisustvu dva punoletna svedoka. Privatnost pojedinca i nepovredivost imovine, čak i kada je očigledno da komšija ugrožava i svoj život, a i remeti dobrosusedske odnose, u praksi se ispostavilo kao čvrsta granica izvan koje sistem i nadležne institucije veoma retko prelaze - piše u zakonu.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Samo u dva slučaja, kako je dalje navedeno, dozvoljeno je ući u tuđi stan.

- Bez odluke suda, ulazak u tuđi stan ili druge prostorije, izuzetno i pretresanje bez prisustva svedoka, dozvoljeni su ako je to neophodno radi neposrednog lišenja slobode učinioca krivičnog dela ili otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu, na način predviđen zakonom - navodi se zakonu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike