Aman, komšija, dokle više? Veš suše po hodnicima i danima ga ne sklanjaju: "Ne da se osuši već se skori i umiriše od luka i zaprške" (VIDEO)

16.04.2022

06:20

1

Predstavnik udruženja profesionalnih upravnika Stanimir Spasić objasnio je za 24sedam da se ovakvo ponašanje svakako uvrštava u kršenje kućnog reda

Aman, komšija, dokle više? Veš suše po hodnicima i danima ga ne sklanjaju: "Ne da se osuši već se skori i umiriše od luka i zaprške" (VIDEO)
susenje vesa zgrada - Copyright 24sedam/J.B./Profimedia

I dok su nekada stanari u stambenoj zajednici živeli skoro pa "složno", imali vešernice, odnosno zajedničku prostoriju u kojoj su mogli da iznesu i osuše svoju garderobu, danas je, ta situacija sasvim drugačija.

Takođe, u tim vešernicama su bile jedna ili više veš-mašina koje su stanari koristili za pranje veša, svako bi imao svoj zakazan termin i bio bi mir.

Međutim, s obzirom na to da takvih prostorija, pogotovo u zgradama novijeg datuma nema, stanari pribegavaju iznošenju i sušenju veša po hodnicima koje dele sa komšijama, a logično, ne voli svaki komšija da udahne omekšivač po izlasku iz stana.

Zato je ovo ne samo pitanje kulture stanovanja u stambenim zgradama već i pitanje zdravlja svih stanara, jer vlaga koja nastaje od sušenja veša u zatvorenim prostorima utiče na stvaranje plesni, memle i alergena štetnih po zdravlje svih stanara u zgradi. 

Ranija istraživanja su pokazala da sušenje odeće u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage u vazduhu za do 30 odsto, čime se stvaraju idealni uslovi za razvoj gljivičnih spora, posebno Aspergillus fumigatus, koje se lako udišu i unose u organizam.

Predstavnik udruženja profesionalnih upravnika Stanimir Spasić objasnio je za 24sedam da se ovakvo ponašanje svakako uvrštava u kršenje kućnog reda.

- Hodnici moraju da budu prohodni, maltene ni cveće, iako je lepo, ne bi smelo da se tu drži, bez zajedničke saglasnosti. S obzirom da u jednoj stambenoj zajednici žive i mala deca, odnosno da roditelji kroz hodnike prolaze sa kolicima, niko ne sme da "zakrči" taj prostor i onemogući drugome da nesmetano izađe ili uđe u svoj stan - navodi on.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Stanimir Spasić

Ističe da je prva adresa na koju bi trebalo da se obrate, pre nego što pokucate na komšijina vrata, svakako upravnik stambene zajednice.

- Prvenstveno bi bilo najbitnije da do takve situacije ni ne dođe. Međutim, s obzirom da je u pitanju nešto što može da poremeti celu stambenu zajednicu, upravnik je svakako najbolja adresa. Ukoliko se i na prvu, uslovno rečeno, opomenu, sporni komšija ogluši, na teren bi trebalo da izađe i komunalna inspekcija - objasnio je Spasić.

Dodaje kako su ovakve situacije najčešće na poslednjim spratovima, jer stanarir računaju da tu niko ne prolazi, sem ljudi sa tog sprata, i automatski prisvoje "više nego što bi trebalo".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike