Ovako izgleda podzemlje Beograda: Mračni hodnici puni tragova koji skrivaju tajne (FOTO/VIDEO)

06.04.2022

19:30

0

Prazne limenke piva i flaše alkoholnih pića mogu se zateći skoro u svakom ćošku

Ovako izgleda podzemlje Beograda: Mračni hodnici puni tragova koji skrivaju tajne (FOTO/VIDEO)
Podzemni prolaz Vukov spomenik (5) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Izlomljene stepenice, rđa, rupe u plafonu, neprijatan miris, smeće i mrak - scena kao iz filmova sa Hičkokovim potpisom. Reklo bi se, ovakav prizor nemoguće je zateći u Beogradu, ali upravo tako izgleda podzemni prolaz kod Vukovog spomenika.

Čitav prostor godinama trune i vapi za rekonstrukcijom. Nekada je vrveo od ljudi, a danas se tamo može zateći samo po koji slučajni prolaznik ili radnik iz nekog obližnjeg lokala.

Novinari portala 24sedam obišli su ovaj deo grada i prvo što im je zapalo za oko prilikom spuštanja u mračno "podzemlje" su pokretne stepenice koje već godinama nisu u funkciji.

Naime, one izgleda danas služe kao kontejneri, s obzirom da se na njima i oko njih nalaze gomile smeća.

Iz njih je počela da niče i trava, a jedan deo je zarđao i ima ogromnu rupu, jer je neko iščupao delove metalnih konstrukcija i to odavno, budući da su korodirale.

Pri silasku u tamni podzemni prolaz prvo što ćete osetiti je neprijatan miris urina, jer beskućnici, ali i ostali sugrađani izgleda vrše nuždu gde stignu, napijaju se i povraćaju.

- Beskućnika danas nema kao pre nekoliko godina, ali se i dalje povremeno skupljaju. Zimi se u prolaz "useli" njih nekoliko, tražeći zaklon od hladnoće i snega. Nije prijatno kada prolazite pored njih, često piju, a nekada umeju da budu i agresivni - kaže za 24sedam jedan od radnika obližnjeg lokala.

Prazne limenke piva i flaše alkoholnih pića mogu se zateći skoro u svakom mračnom ćošku.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Takođe, neretko mnogobrojni sugrađani u prolazu samo zafrljače đubre u neki od ćoškova, bez trunke griže savesti.

Plafoni su u fazi raspadanja, a u pojedinim delovima prolaza su čak otpali u potpunosti i vide se instalacije.

- Sećam se kad sam bio mlađi, ovde je bilo puno ljudi, a danas su hodnici prazni i tek poneki prolaznik se može zateći kako tumara njima. Kada bi ovi zidovi mogli da progovore, ko zna koliko bi tajni bilo otkriveno - navodi za 24sedam jedan od radnika iz obližnjeg lokala.

Zidovi su išarani grafitima, a na mestima koja su predviđena za hidrante mogu se videti samo prazne kesice čipseva ili slatkiša.

Kako krene kišno vreme, prolaz bude prepun bara, pa građani moraju da ih preskaču kako ne bi bili mokri.

Mrak, prljavština i nesnosan smrad najbolje opisuju ovo nekada popularno mesto za beogradske srednjoškolce i studente.

Naime, u prolazu kod Vukovog spomenika nekada se nalazilo na desetine igraonica, dok danas radi njih svega nekoliko.

- I pre desetak godina prolaz je bio zapušten, mračan i prljav, ali je dolazilo mnogo više mladih da igra igrice nego danas. Vikendom i bude ljudi, dok radnim danima retko ko dolazi. Sem nas radnika i nekolicine mladih koji dođu da igraju igrice, retko koga još možete ovde videti - objašnajva za 24sedam jedan od radnika iz igraonice.

Akcija čišćenja organizovana 2018.

Akcija čišćenja podzemnog prolaza kod Vukovog spomenika organizovana je u februaru 2018. godine. 

Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio da se neće tolerisati da usred Beograda postoji "divlja deponija i smetlište".

To se desilo jer se ne zna tačno ko upravlja platom kod Vukovog spomenika, rekao je on i dodao da upravljaju "Železnice Srbije", ali da je međuvremenu deo tog prostora izdat zakupcima pa je došlo do toga da taj prostor nisu održavale ni "Železnice Srbije", ni zakupci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike