Beograd kao Bangkok? Biolog otkrio koje najopasnije životinje vrebaju Beogradom: Na njih najmanje sumnjamo, a najveće su ubice!

23.03.2022

19:15

0

Kada je reč o otrovnim životinjama koje mogu biti fatalne po čoveka, biolog ističe da Evropa ne obiluje njima

Beograd kao Bangkok? Biolog otkrio koje najopasnije životinje vrebaju Beogradom: Na njih najmanje sumnjamo, a najveće su ubice!
zvecarka komarci skorpija beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia/Pixabay

Iako Beograd ne spada u "egzotične" gradove, poput Melburna ili Bangkoka, na prestoničkim ulicama se mogu zateći životinje neobičnog izgleda, zbog čega su građani često u dilemi da li su one opasne ili ne, kao i da li su uobičajene za srpsko podneblje. 

Tako je jedna Beograđanka nedavno uslikala pauka zanimljivih šara za koga su pojedini sugrađani pomislili da spada u otrovne vrste, kao i da potiče iz toplijih krajeva. Ipak, na kraju se ispostavilo da je u pitanju vrsta zglavkara Geolycosa vultuosa, koju najčešće možemo sresti na grobljima. 

Pored opasnih, sugrađani su u nekoliko navrata doživeli bliski susret i sa divljim svinjama, kojima su Veliko ratno ostrvo i leva obala Dunava postali prirodno stanište.

Kako bismo saznali da li u Beogradu postoje otrovne i opasne vrste životinja, reporteri 24sedam stupili su u kontakt sa biologom Kristijanom Ovarijem, koji je komarce izdvojio kao najopasnije životinje koje vrebaju srpskom prestonicom, ali i šire.

Pixabay
 

- Oni su najveće ubice na svetu. Komarac sam po sebi nije opasan, jer sisa krv, ali kao takav, prelazeći sa jedne životinje na drugu, prenosnik je različitih bolesti, bakterija i virusa. Takođe, najzaslužniji su za širenje groznice Zapadnog Nila i malarije - objašnjava Ovari za 24sedam

Biolog navodi da te bolesti do sada u Evropi nisu bile toliki problem, međutim, kako pojašnjava, globalne klimatske promene dovele su do ublažavanja zime, zbog čega oni uspevaju da opstaju i da se zadržavaju na našem tlu.

24sedam/J. V.
Biolog Kristijan Ovari

Kada je reč o otrovnim životinjama koje mogu biti fatalne po čoveka, Ovari ističe da Evropa ne obiluje njima.

- Ali generalno gledano, od otrovnih životinja možemo da izdvojimo škorpije i paukove, koji nisu posebno otrovni, jer većina njih i nije u mogućnosti da probije debljinu ljudske kože, a otrov škorpije u Evropi je slabiji čak i od pčelinjeg - kaže on.

 

 

Naš sagovornik objašnjava da je kod pauka i škorpija najopasnije mesto uboda i alergijska reakcija. 

- Kada je reč o otrovnosti životinja, moramo da vodimo računa o tome gde će nas ubosti, jer nije isto kada vas ubode u prst ili u oko, srce i predeo glave. Isto tako, ubod će lakše podneti muškarac od 120 kilograma koji trenira džudo ili boks nego dete od tri godine - kazao je biolog.

"Škorpije se uvoze iz Afrike i Azije"

Pixabay
 

Govoreći o autohtonim vrstama životinja, Ovari je za 24sedam rekao da tu nema većih opasnosti, jer je najopasnija pčela ili stršljen. 

S druge strane, vrste koje mogu biti smrtonosne po čoveka su alohtone, koje građani vrlo često drže kao kućne ljubimce. 

- Nažalost, na crnom tržištu u Beogradu postoje životinje koje građani bespravno drže kao kućne ljubimce, a koje i te kako mogu da ugroze ljudski život. Škorpijama koje se uvoze iz Afrike ili Azije bez ikakve kontrole i determinacije zna se samo rod, i hobisti ih vrlo rado drže. Te životinje nisu toliki problem ukoliko su u rukama odgovornih držalaca, ali u suprotnom, ukoliko dođe do bega tih životinja, može doći čak i do fatalnog ishoda - napominje naš sagovornik. 

"U Beogradu čak i gušter teško opstaje"

Pixabay
 

Ovari objašnjava da je Beograd urbana sredina u kojoj čak i gušter teško opstaje, a kamoli zmija ili neka druga životinja.

- U gradu obitavaju psi, mačke, kune koje se zavlače, vetruške koje se gnezde na zgradama... Postoji jedna paleta grabljivica u tom urbanom ekosistemu koje i te kako krstare i love, tako da druge životinje tu ne mogu da opstanu. Divlje životinje koje ovde žive prilagodile su se čoveku i urbanom ekosistemu, ali među njima nema otrovnih životinja, jer je njih čovek svojom aktivnošću davnih dana istamanio - naveo je on.

Biolog dodaje da se zbog globalnih klimatskih promena otvaraju vrata za široku paletu životinja koje kao invazivne vrste mogu da se nastane kod nas, te da je samo pitanje kako će se one uklopiti u postojeći sistem i koliko će biti opasne po čoveka.

- Ali najopasnije stvari su one za koje najmanje sumnjamo jer su prenosioci raznoraznih bolesti, virusa, bakterija, a one životinje koje bi nas ubile svojim otrovom su zapravo velika retkost u ovom delu sveta i od njih treba najmanje strahovati - zaključio je za 24sedam Kristijan Ovari. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike