Svi misle da je u pitanju dabar ili vidra - a nije! Ko je novi komšija u Bloku 45? (VIDEO)

01.03.2022

08:49

1

Kako je za 24sedam objasnio biolog iz beogradskog Zoološkog vrta, Kristijan Ovari, ova životinja potiče iz Južne Amerike

Svi misle da je u pitanju dabar ili vidra - a nije! Ko je novi komšija u Bloku 45? (VIDEO)
wildlife-g50ed7763c_1280 - Copyright Pixabay

"Ogromna vidra ili dabar - šta je ovo?" Ovo su se pre nekoliko dana pitali Beograđani koje je nasred šetališta u bloku 45 iznenadila jedna životinja, koja je i uslikana. 

Reč je o nutriji, životinji koja predstavlja jednog od najkrupnijih glodara koji nastanjuju prostore "Beogradske Amazonije", odnosno Beljarice!

Iako je mnogima ovaj neobičan prizor bio simpatičan, biolozi smatraju da bi ovu fotografiju mogli da shvatimo i kao upozorenje.

Nutrije predstavljaju invazivnu vrstu koja ugrožava ostale koje prirodno stanuju na našem podneblju, a sama činjenica da nam je postala vidljiva, znači da se namnožila dovoljno da bi u budućnosti mogla da postane i problem.

Kako je za 24sedam objasnio biolog iz beogradskog Zoološkog vrta, Kristijan Ovari, nutrija je vrsta životinje iz Južne Amerike.

24sedam/J. V.
Kristijan Ovari

- U pitanju je takozvani vodeni pacov, kako se još naziva. Nutrije su u Južnoj Americi uzgajane radi hrane i krzna, a kada se krznarska industrija proširila i na Evropu, onda su ove životinje stigle na naše podneblje. Farme u Evropi nisu bile isplative zbog klime, jer kod nas mogu da budu veoma niske temperature, na koje su one osetljive - objašnjava za 24sedam Ovari.

Kako kaže, veliki broj nutrija, koje su dospevale na razne načine u prirodu, uspele su da prežive i da se aklimatizuju.

- One su vrlo brzo postale invazivna vrsta u Evropi. Ranijih godina nisu bile toliko prisutne u Srbiji, međutim, u poslednje vreme se pojavljuje sve češće. One prate vodene tokove, u ovom slučaju Save i Dunava - kaže naš sagovornik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

Međutim, biolog ističe da se sa pojavom nutrija javljaju i dva problema.

- Prvo je što one kod nas u prirodi nemaju svoje predatore, pa počinju nekontrolisano da se razmnožavaju. Drugo, problem je što jedu hranu ostalim životinjama koje sada tu žive, što znači da mogu da istiskuju domaće vrste. Sa druge strane počeće da prave sve veću štetu za biljnu vegetaciju i u skorije vreme će početi da imaju sve veći i veći uticaj na našem podneblju - zaključio je Ovari za 24sedam.

Gde ih sve ima? 

Pixabay
 

Nutrija ima stanište u Argentini, Boliviji, Brazilu, Paragvaju, Urugvaju i Čileu. Prirodno nastanjuje teritorije Južne Amerike. 

U Evropu je dospela početkom 20. veka, prvo kao gajena vrsta na farmama, a zatim se nekim slučajem našla u prirodi i od tada ima širok areal rasprostranjenosti.

U Srbiji je prvi put zabeležena sedamdesetih godina prošlog veka, a danas se može naći u Podunavlju, na ušću Velike Morave, Mlave i Peka u Dunav, a sporadično i duž Tise. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike