Bum koji je obeležio 2021. godinu: Bebe iz zoo-vrta postale su prave zvezde, a neke nose i srpska imena (FOTO/VIDEO)

01.01.2022

08:15

0

Biolog Kristijan Ovari je za 24sedam rekao da su oni veoma srećni, kao i da je godina bila puna iznenađenja, pogotovo kada je reč o prinovama u "Vrtu dobre nade"

Bum koji je obeležio 2021. godinu: Bebe iz zoo-vrta postale su prave zvezde, a neke nose i srpska imena (FOTO/VIDEO)
Zoo vrt - Copyright 24sedam/ Danilo Krša

Beogradski zoo-vrt je u 2021. godini postao bogatiji za bebe nilskog konja, kengura, servala, belih vukova, binturonga, pingvina, kao i veoma ugroženih životinjskih vrsta, poput bele kanje i kljunoroga.

Biolog Kristijan Ovari je za 24sedam rekao da su oni veoma srećni, te da je godina bila puna iznenađenja, pogotovo kada je reč o prinovama u "Vrtu dobre nade".

Naglašava da su sve vrste posebne na svoj način, a dok jedne zahtevaju više pažnje zaposlenih, druge su prepuštene brizi svojih roditelja.

- Binturonzi su slični nama, pa traže da im je mleko toplo ili da se stomačić izmasira, a pingvini su drugačiji. Nemaju previše želja i mama i tata najbolje znaju kako treba postupati sa njima - navodi on.

Mane + Zone = Petko/a

Prva beba pingvina rođena je poslednjeg aprilskog dana, i tada su najsrećniji i najponosniji bili  tata Mane, iz Severne Afrike, i mama Zone, iz Švajcarske.

Ipak, iako je prošlo nekoliko meseci, pol se još uvek ne zna, ali ime je pripremljeno.

- S obzirom na to da je beba stigla na svet na Veliki petak, imamo u opticaju varijaciju jednog imena. Ako bude dečak, biće Petko, a ako se ispostavi da je mladunče ženskog pola, zvaće se Petka - otkriva nam biolog.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dok su tokom toplijih meseci posetioci zoo-vrta mogli da vide pingvine kako uživaju i šepure se u jatu, tokom zime oni postaju istraživači, raštrkani na sve strane u svom prostoru. 

Kad se zver popne na glavu

24sedam/Danilo Krša
 

Tri nova stanovnika - bebe bintorunga, predstavljena su na obeležavanju 85 godina od osnivanja Beo zoo-vrta, a nedugo potom stigla su još dva, pa sada pet mališana odrasta u "Vrtu dobre nade".

Biolog Kristijan Ovari istakao je za naš portal da ih je to veoma usrećilo, jer su oni retkost u zoo-vrtovima.

Kada ih je javnost upoznala prvi put, bile su još male, pa su ih zaposleni hranili mlekom. A sada su postale živahne, pa su se pele po rukama, vratu i na glavu onog koji ih uzme.

Ipak, kada su mali, to njihovo "pentranje" je izdržljivo, ali je problem kada dosegnu težinu od tridesetak kilograma. Upravo to je istakao i biolog za 24sedam, dodajući da ove životinjice kada se tek rode budu male kao morsko prase, a onda dostignu veličinu pravih zverki, iz čije porodice i potiču.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

Veoma su okretne i žive u krošnjama, jedu puno voća, a obožavaju banane, kojih mogu da pojedu mnogo, i pored toga što imaju svoj redovan obrok.

- Za 100 grama pojedenih banana, oni proizvedu duplo više izmeta. Nikome nije jasno kako to rade - šaljivo je rekao biolog.

Binturong je vrsta iz porodice Viverridae i jedini je član svoga roda. Nije ni medved ni mačka, a pravo značenje izvornog imena je izgubljeno. Predstavlja noćnu životinju, koja spava na granama, a proizvodi zvukove u zavisnosti od raspoloženja.

Ljubav mame Julke

Iza zidina "Vrta dobra nade", u septembru je na svet došla još jedna beba - nilski konj Julka postala je majka.

Iako je s jedne strane "behemot" od 300 kilograma, ističe naš sagovornik, sa druge strane se pokazala kao izuzetno nežna i brižna majka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

- Ona ga sakriva od nas, štiti, i on se tako uz nju ušuška, da joj bude toplo. Kada je umorna, beba mami spava na nosu. To su neki neverovatni, srceparajući odnosi, gde vi vidite šta je majka i koliko je ljubavi tu - navodi on i objašnjava da se još uvek ne zna kog je pola beba, a samim tim ni njeno ime.

Karakter "kumuje" imenu

Životinjski emotivni svet je nešto najneverovatnije i najzanimljivije, te svako ko se malo duže zadrži može da vidi toliko drame, okreta, interesantnih i lepih priča.

Biolog nam objašnjava da se imena stiču na zanimljive načine, kao i da oni interno imaju nazive, ali da je ponekad potrebno da se ispolji karakter životinje, koji će prirodno da joj nametne i samo ime.

Na primer, jelen u zoo-vrtu ima tradicionalno ime Marinko.

- Tačnije, zovemo ga Marinko 17, jer je došao u vrt među prvima u prošlom veku, te je do sada sigurno prošlo više generacija - navodi naš sagovornik.

Dodaje da sa tim životinjama rade živi ljudi i onda nije retkost da iza kulisa životinje imaju imena poput: Smrda, Ujedalo, Zanovetalo, Namćor, te da to nikada nije iz loše namere.

Tu su i u javnosti već poznata imena, poput Pako, Koko, Lav, Arčibald, Tvigi, Muja...

Iznenađenja

24sedam/Danilo Krša
Srboljub Aleksić

Na nedavno održanoj konferenciji, direktor zoo-vrta Srboljub Aleksić istakao je da je u prethodnoj godiniostvarena dobra saradnja s Ministarstvom turizma, trgovine i telekomunikacija.

 - Ove godine smo radili jedan interesantan projekat - podizanja konkurentnosti. Projekat se odnosio na izradu interaktivne mape, promo-videa, obuku za vodiče, volontere i zaposlene - naveo je Aleksić.

Dodao je da su za 2022. spremna iznenađenja, kao i da se očekuju dolazak novih vrsta životinja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike