Sekli im šape, pucali na njih i tukli ih do smrti: Slučajevi zlostavljanja pasa u Beogradu koji su zgrozili javnost

25.01.2022

08:30

0

Iako je u slučaju ovakvih monstruoznih činova moguće podneti krivične prijave, one su, nažalost, uglavnom naslovljene protiv N. N. lica

Sekli im šape, pucali na njih i tukli ih do smrti: Slučajevi zlostavljanja pasa u Beogradu koji su zgrozili javnost
okrutnost prema psima - Copyright Profimedia/Pixabay

Mučko zlostavljanje pasa na ulicama Beograda, nažalost, nije pojava novijeg datuma, ali svaki novi slučaj zgrozi javnost. Upravo takav jedan užasan čin dogodio se prošle sedmice u Vranjskoj ulici na Zvezdari, kada je iz vatrenog oružja upucan pas.

Mužjaka, sa više rana od metaka i u lokvi krvi, pronašle su volonterke iz jednog prihvatilišta za pse. Brzom akcijom životinja je spasena, a slučaj je prijavljen policiji.

Ovakvo delo kažnjivo je i krivičnim zakonikom, te je tako za ubijanje i zlostavljanje životinja predviđena novčana kazna ili zatvor do jedne godine. Takođe, predviđeno je da tom kaznom bude kažnjen i onaj ko povredi, muči ili na drugi način zlostavljanja životinju.

Iako je zakon vrlo jasan, direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić za 24sedam kaže da mnogi ljudi i ne znaju da je ovako delo krivično kažnjivo.

- Statistike o ubijanju i zlostavljanju životinja su, unazad godinama, iste. Takvi postupci nisu ljudski i ti slučajevi bi trebalo da se procesuiraju - naveo je on.

Budimir Grubić Printscreen/ Youtube
Direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić

Istakao je da je važno znati da se za životinje ne može reći da imaju urođenu agresivnost.

- Kod pasa samo postoji odbrambeni stav. Ako ih neko šutne ili napadne, prirodno je da se brane. Nikada oni prvi ne napadaju bez razloga - rekao je Grubić.

S druge strane, iako je u slučaju ovakvih monstruoznih činova moguće podneti krivične prijave, one su, nažalost, uglavnom naslovljene protiv N. N. lica.

Slučajevi koji su zgrozili javnost

Pretučeno štene na Slaviji

Stravično maltretiranje nedužnog šteneta, koje je tada imalo samo tri meseca, desilo se prošlog januara u Deligradskoj ulici na Slaviji.

Tada je nepoznati muškarac iz čista mira šutirao nedužnog psa nogom po glavi i celom telu.

Nemilosrdno ubistvo Krce

Još jedan slučaj koji je uznemirio sugrađane jeste ubijanje psa Krce u martu 2016. godine u Rakovici, kada je nedužnoj životinji mačetom nemilosrdno presudila nepoznata osoba.

Profimedia
 
 

– Pas se zvao Krca. Živeo je u Ulici Bogdana Zerajića 32, gde je i ubijen. Bio je miljenik dece, blage naravi, gradski pas, čipovan, kastriran, sa mestom za spavanje. Kretao se u društvu jednog mužjaka i ženke. Ubijen je u noći između utorka i srede, mačetom ili sličnim predmetom. Policija je izašla na teren, izvršen je uviđaj, a leš odnet na obdukciju. Ne očekujem da će se nešto otkriti jer je ovo treće ubistvo psa u našem kraju i ništa se nije desilo povodom toga - pisalo je tada u jednoj objavi na Fejsbuku.

Keruša Mila pronađena sa odsečenim šapama

Priča koja nikoga nije ostavila ravnodušnim jeste ona o keruši Mili, koja je pronađena u naselju Medak sa odsečene sve četiri šape. Jednogodišnji pas mešanac pronađen je ispod automobila u Ulici Radovana Simića Cige u Beogradu, a zbog toga kroz šta je prošla postala je simbol životinja koje su pretrpele nasilje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike