Opet bacaju otrov po Beogradu, u opasnosti i deca: Roze prah izaziva unutrašnje krvarenje, a žuti je čak zabranjen!

23.12.2021

18:15

1

Stanari novobeogradskog Bloka 1 su se javili redakciji 24sedam i naveli na kojim su sve lokacijama uočili otrov

Opet bacaju otrov po Beogradu, u opasnosti i deca: Roze prah izaziva unutrašnje krvarenje, a žuti je čak zabranjen!
Otrov ispred zgrade Omladinskih brigada 14 - Copyright Profimedia

Unazad već nekoliko dana građani Bloka 1 na Novom Beogradu primećuju po kraju bačen otrov koji može imati pogubno dejstvo kako na decu, tako i na kućne ljubimce.

Kako je redakciji 24sedam javila jedna sugrađanka iz pomenutog novobeogradskog bloka, u roku od dve nedelje u parku su tri puta pronašli otrov za trovanje miševa i pacova, a kako pretpostavljaju, neko ga je bacio da bi otrovao vlasničke pse.

Privatna arhiva
 

- Jedan vlasnički pas je otrovan. U samom parku nalazi se i jedna osnovna škola, kao i dva vrtića. Park je po ceo dan pun dece, što može dovesti do toga da se i deca otruju, a ne samo psi - napisala je ona.

Navela je i da se otrov baca kako na zelenim površinama u parku, tako i ispred same zgrade i ulaza u nju.

- Pretpostavljamo da se ovo neće završiti na samo ova tri puta, nego će se nastaviti. Potrebna nam je pomoć kako bismo rešili ovaj problem i moguće trovanje dece i pasa - naglasila je sugrađanka. Ona pretpostavlja da osobe koje to čine možda nisu shvatile ozbiljnost situacije i da je u pitanju krivično delo kojim se ugrožavaju ne samo psi, već i veliki broj dece.

Privatna arhiva
 

Kaže i da je upravnica zgrade iz Ulice omladinskih brigada 14 kontaktirala službe koje su nadležne za postavljanje otrova u podrumskim prostorijama zgrada, a koje tvrde da nisu postavile otrov, kao i da se to ne radi tako što se otrov baca po parku, već se javnost o tome obavesti lepljenjem obaveštenja o sistemskoj deratizaciji, sa informacijama koji otrov je postavljen i gde tačno.

Opasnost i u drugim delovima prestonice

Pre nekoliko meseci slični slučajevi u prestonici zabeležni su u Sremčici, na Banovom brdu, kao i u drugim delovima Novog Beograda.

Kako je za 24sedam ranije objasnio dr Budimir Grubić iz JKP "Veterina Beograd", te nepoznate osobe najčešće koriste roze i žuti prah, što pokazuju i naknadno urađene toksikološke analize. Ti otrovi ukoliko uđu u organizam životinje imaju različita, ali svakako razorna dejstva.

Roze prah je dikumarol, kumulativni otrov, koji ima odloženo dejstvo i koji ne daje akutnu sliku. Kod životinje dovodi do difuznog unutrašnjeg krvarenja, gde životinja posle izvesnog vremena iskrvari sama od sebe – objašnjava doktor Grubić.

S druge strane, tu je i žuti prah, kreozan, koji je zabranjen kako kod nas, tako i u Evropskoj uniji, pa je upitno kako uopšte osoba dolazi do njega.

Budimir Grubić Printscreen/ Youtube
 

Žuti prah izaziva stravično podizanje temperature i razara želudac, što značajno ubrzava proces uginuća životinje – rekao je on.

Kako naglašav sagovornik, kada odvedete otrovanog psa kod veterinara njegova je obaveza da životinji pruži prvu pomoć i ustanovi da je reč o trovanju, a potom se o tome obaveštavaju nadležni organi.

– Neophodno je slučaj prijaviti, kako se isto to ne bi desilo i drugim psima na istom mestu – istakao je Grubić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike