24sedam na budućem groblju kućnih ljubimaca: Kako će izgledati večno počivalište naših vernih prijatelja (FOTO)

10.08.2021

18:40 >> 05:50

0

Autor: Jovana Vrećo

Planirano je 1.530 grobnih mesta, u rozarijumima i kolumbarijumima biće 730 prostora za smeštaj urni, a predviđeni su i aleja velikana i spomen-park namenjen

24sedam na budućem groblju kućnih ljubimaca: Kako će izgledati večno počivalište naših vernih prijatelja (FOTO)
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović, Pixabay

Radovi na izgradnji budućeg groblja za kućne ljubimce počeli su u martu, a reporteri 24sedam posetili su Blok 51, kako bi se uverili da li oni napreduju prema planiranoj dinamici.

Mašine su na terenu, a kako je 24sedam saznao u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, i dalje je u toku prva faza, koja podrazumeva uređenje javnih površina u kompleksu groblja.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda su za 24sedam istakli da je završena izgradnja svih podzemnih instalacija u kompleksu.

Promo/ Grad Beograd

– U toku su zanatski radovi na administrativnom objektu i radovi na izradi staza, ivičnjaka i saobraćajnica. Prva faza biće završena u oktobru – naveli su u Direkciji.

Promo/ beobuild.rs

Druga faza, prema njihovim rečima, koja obuhvata izgradnju spalionice sa pratećom opremom, po planu će se realizovati do kraja godine.

Nelegalna groblja

Godinama je Beograd imao brojna nelegalna mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca, na Adi, Dunavskom i Savskom keju, u Miljakovačkoj šumi, ali bi izgradnjom i uređenjem zvaničnog mesta za pokop omiljenih četvoronožaca to trebalo da bude napokon rešeno.

Planirano je da kompleks sadrži 820 grobnih mesta u nizu, uz još 730 u pošumljenom delu groblja.

U rozarijumima i kolumbarijumima biće obezbeđeno 730 mesta za urne, a planirano je i pravljenje “aleje velikana” i spomen-parka namenjenih za životinje iz Zoo-vrta.

Dostojanstveno sahranjivanje

Direktor JKP “Veterina Beograd” Budimir Grubić ranije je istakao da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca i da ih sahrane onako kako dolikuje.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Prvi put u istoriji našeg grada omogućavamo svim vlasnicima kućnih ljubimaca iz Beograda i susednih mesta da se na human i civilizacijski način od njih oproste – naveo je on tada, i podsetio da je za poslednjih pet godina u prihvatilištima “Veterine Beograd” sterilisano oko 25.000 pasa, dok je udomljeno njih 3.500.

Prvi planovi za otvaranje groblja kućnih ljubimaca datiraju još iz 1996. godine, ali od tada ništa konkretno nije urađeno, sve do 2017, kada se, nakon nekoliko neuspelih tendera, prijavio Saobraćajni institut CIP i kada je toj ustanovi poverena izrada urbanističkog projekta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike