"Parking mafija" hara Beogradom! Prevaranti se dovijaju na razne načine - otkrivamo kako da ih prepoznate

10.03.2022

08:05

0

U "Parking servisu" su za 24sedam naveli da su se više puta susretali sa lažnim parking-kaznama, pa i radnicima

"Parking mafija" hara Beogradom! Prevaranti se dovijaju na razne načine - otkrivamo kako da ih prepoznate
Parking zona blok 23, foto Katarina Mihajlovic 2701 2022 (11) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Da prevarantima ne ponestaje ideja pokazaju i sve češći slučajevi u kojima pojedinci pišu lažne parking-kazne, šalju naloge za plaćanje dnevnih karata, pa se čak i prerušavaju u radnike "Parking servisa".

Upravo na adrese građana Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji, stizali su prethodnih nedelja štampani lažni nalozi za plaćanje dnevnih parking-karata sa žiro računom JKP "Parking servisa", koji se ne koristi u te svrhe. Kako su naveli u pomenutom preduzeću za 24sedam, protiv N. N. lica je podneta krivična prijava.

Promo/JKP "Parking servis"
 

Da bi skrenuo pažnju građanima i upozorio ih kako ne bi naseli na neku novu prevaru, "Parking servis" je detaljno opisao kako se to lažno obaveštenje može prepoznati. Naime, kako se navodi, na adrese sugrađana je stizao dopis od jedne beogradske advokatske kancelarije, u kovertama sa starim logoima Radiodifuzne agencije ili Informatike iz Novog Sada, koja im se kao njihov punomoćnik navodno obraća u vezi sa dugovanjem na ime neplaćene dnevne parking-karte.

- Obaveštenje je u formi koja se nekada slala i ne sadrži neophodne podatke o elektronskoj dnevnoj parking-karti, nema datuma, registarskog broja vozila, mesta izdavanja, ni tačne adrese "Parking servisa". Pisma su dobili i građani koji nemaju vozačke dozvole, niti su ikada imali vozilo u svom vlasništvu - istakli su u pomenutom preduzeću.

Lažne kazne i radnici

Da ovo nije "prevara novijeg doba" potvrdili su za 24sedam i u "Parking servisu".

Tako su, tokom 2017. godine, građanima na automobile postavljani lažni nalozi za neplaćeni parking u iznosu od 1.000 dinara. Na njima je pisalo "Kazna za neplaćeni parking", a sam navedeni iznos je bio drugačiji od onog koji se inače naplaćuje.

- Upozoravamo građane da će lažni nalog prepoznati po tome što na njemu piše “Kazna za neplaćen parking”, dok su na isečku koji pripada "Parking servisu" ispisani: broj naloga, registracija, marka vozila, adresa, parking-zona, datum i vreme izdavanja naloga, broj kontrolora, kao i iznos za plaćanje. Takođe, lažni nalog građani mogu da prepoznaju i po pogrešnom iznosu za plaćanje. Cena dnevne parking-karte u plavoj zoni, gde su uočeni falsifikovani nalozi, jeste 720 dinara, dok je cena u prvoj, drugoj i trećoj zoni 1.870 dinara. "Parking servis" ne izdaje dnevne karte po ceni od 1.000 dinara - bilo je navedeno tada u njihovom saopštenju, uz najavu da će biti podneta krivična prijava protiv N. N. lica, a kako su za 24sedam sada potvrdili, istraga je u nadležnosti MUP-a.

24sedam/Jovana Vrećo
 

Takođe, na nalogu "Parking servisa" nije ispisano da se vozilo nalazilo na parking-prostoru bez plaćenog parking-mesta, već samo da se uplatom u roku od osam dana ostvaruje pravo na popust.

Kako su dodali, osim navedenih slučajeva falsifikovanih naloga za plaćanje dnevnih parking-karata, upoznati su i sa sporadičnim pokušajima nelegalne naplate parkiranja u zonskom području od strane pojedinaca, koji su u većini slučajeva privedeni. 

"Ko prvi parkingu..."

S druge strane, a s obzirom na to da je manjak parking-mesta postao svakodnevica u svim delovima prestonice, brojni stanari koji žive u zgradama, ali i oni u kućama, moraju da se dovijaju na razne načine. Tako na trotoarima često možemo videti postavljene grede, cigle, stolice, prazne gajbe, pa čak i flaše s vodom.

Upravo takav jedan slučaj desio se u oktobru, kada je po Dorćolu harao lažni radnik "Parking servisa", odnosno u Gospodar Jevremovoj naplaćivao parkiranje na potezu od Muzeja Vuka i Dositeja do Ulice kralja Petra, gde parking-mesta pripadaju žutoj zoni.

Pored toga što se nepoznati čovek pravio da je zaposlen, nekada mu nije polazilo za rukom da dobije novac za slobodno parking-mesto. Kada se to događalo, od vozača je iznuđivao novac na navalentan način.

24sedam/Jovana Vrećo
 

U "Parking servisu" su apelovali na građane da u ovakvim slučajevima parkiranje plaćaju isključivo u skladu sa vertikalnom signalizacijom, odnosno postavljenim saobraćajnim znakovima, na kojima su navedeni parking-zona, vremensko ograničenje parkiranja, vreme naplate, cena sata parkiranja, kao i načini na koje se ono može platiti.

Naglasili su i da svaki njihov kontrolor ima jasna obeležja "Parking servisa", kao i aparat za kontrolu i naplatu parkiranja putem kog štampa i izdaje račun korisniku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako prepoznati prevarante

Na pitanje kako najlakše sugrađani da uoče da li je u pitanju prevara ili ne, u "Parking servisu" su naveli za naš portal na koje adrese mogu da se obrate ukoliko posumnjaju da su obmanuti.

- Ukoliko imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa nalozima za plaćanje dnevnih parking-karata i validnosti samog dokumenta, vozači se mogu obratiti Korisničkom servisu "Parking servisa" na broj telefona 011 30 35 400 - naveli su naši sagovornici, i istakli da lažna obaveštenja najčešće ne sadrže neophodne podatke o registarskom broju vozila, elektronskoj dnevnoj parking-karti, datumu kada je izdata, tačnom vremenu i adresi na kojoj je vozilo bilo parkirano u trenutku kada parkiranje nije plaćeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike