Požar nikog ne čeka: Vatrogascima sve češće blokiran put, pa moraju da zovu "pauka"

25.08.2021

07:09 >> 07:29

0

Prilikom hitnih intervencija, od poziva određene službe do izlaska na mesto događaja naše ekipe najčešće protekne od nekoliko minuta do deset minuta, ka?

Požar nikog ne čeka: Vatrogascima sve češće blokiran put, pa moraju da zovu "pauka"
Copyright Vozilo koje je blokiralo prolazak vatrogasne ekipe i Hitne pomoći Foto: 24sedam/J. V.

Požari u Beogradu, nažalost, svakog leta zbog visokih temperatura izbijaju češće, ali nepropisno parkirana vozila duž prestoničkih ulica neretko smetaju vatrogascima u gašenju vatrene stihije. Zbog toga je sve češći slučaj da sa vatrogasnom ekipom na teren izlaze i ekipe “Parking servisa”, kako bi omogućile vatrogascima da nesmetano obave svoju dužnost.

Kako su za 24sedam objasnili u JKP “Parking servis”, na poziv hitnih službi – Operativnog centra Skupštine grada, Hitne pomoći, Saobraćajne policije ili vatrogasaca, koje ne mogu da intervenišu zbog nepropisno parkiranih automobila, “Parking servis” istog trenutka upućuje lokacijski najbližu dizalicu ili više njih, u zavisnosti od obima pomoći koja im je neophodna.

Pročitajte još

– Naše preduzeće momentalno reaguje na poziv službe koja prva dođe na lice mesta i utvrdi da vatrogasci, ili druga ekipa koja mora hitno da reaguje, imaju problem da svojim kamionima pristupe objektu koji je zahvatio požar – objasnili su za 24sedam u “Parking servisu”.

Situaciji u kojoj vatrogasna vozila nisu mogla da priđu mestu na kom je izbio požar prisustvovala je nedavno naša sugrađanka iz Zemuna, koja se jedno jutro vraćala iz prodavnice i primetila da gornji sprat komšinicine kuće gori.

– Tada su već dva vatrogasna vozila stigla na teren. Međutim, kako je vatra počela da se razbuktava, pozvali su još kolega na intervenciju, ali oni nisu mogli da priđu jer se neko, u međuvremenu, bahato parkirao i tako im blokirao ulaz u ulicu, koja je slepa. Vatrogasci su zbog toga morali da razvlače crevo 200 metara kako bi prišli kući koja je bila u plamenu, što je znatno usporilo gašenje požara – rekla je za 24sedam sugrađanka Jovanka Vojvodić (45), iz Zemuna.

Požar na Lionu/24sedam/L.Đ.T

Prema rečima nadležnih iz “Parking servisa”, brzina reagovanja zavisi od lokacije, odnosno dela grada u kome je intervencija potrebna, udaljenosti najbliže raspoložive dizalice, ali i saobraćajne gužve.

– Prilikom hitnih intervencija, od poziva određene službe do izlaska na mesto događaja ekipe “Parking servisa” najčešće protekne od nekoliko minuta do deset minuta. Specijalnoj dizalici “pauk” potrebno je od tri do pet minuta da ukloni jedno nepropisno parkirano vozilo – navode u “Parking servisu”.

JKP “Parking servis”

Brzom intervencijom u dramatičnim situacijama mogu da se spasu životi građana, kao i imovina, ali samo ako je omogućen slobodan i brz prolaz nadležnim službenim vozilima.

– Apelujemo na vozače da svoja vozila parkiraju propisno, jer osim što ne stvaraju saobraćajne gužve zbog nesavesno ostavljenih automobila, omogućavaju hitnim službama da brzo intervenišu, a komunalnim službama da nesmetano obavljaju svoj posao – kažu za 24sedam u “Parking servisu”.

Profimedia

Najčešće intervencije prilikom saobraćajnih nesreća

Kako su dalje objasnili za 24sedam, najčešće vanredne situacije u kojima specijalna dizalica “pauk” reaguje po pozivu su, pre svega, saobraćajni udesi, i kako kažu, te intervencije su svakodnevne.

Pročitajte još

– U proseku, od šest do sedam puta dnevno uklanjaju se automobili iz udesa ili vozila koja se pokvare na raskrsnicama i na taj način se omogućava da zastoji u saobraćaju traju što kraće. Najekstremniji slučaj u kome smo pomagali u nekoj vanrednoj situaciji bile su poplave u Obrenovcu, kada smo danima izvlačili potopljene automobile – kažu u “Parking servisu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike