Lažni radnik "Parking servisa" kruži Dorćolom: Žrtve su mu vozači kojima naplaćuje parking-mesto po svom cenovniku

12.10.2021

18:05

0

Autor: Jovana Vrećo

Nedostatak parking-mesta u Beogradu dalo je povod dovitljivim sugrađanima za pokretanje novog "biznisa"

Lažni radnik "Parking servisa" kruži Dorćolom: Žrtve su mu vozači kojima naplaćuje parking-mesto po svom cenovniku
parkiranje zona vrtić (7) - Copyright 24sedam/Jovana Vrećo

Da džeparošima i prevarantima ne ponestaje ideja, najbolji je primer lažni radnik JKP "Parking servisa", obučen u fluorescentni prsluk, koji vozačima u Gospodar Jevremovoj ulici naplaćuje parking.

Stanari Dorćola, ali i drugi građani, svakodnevno gube i po pola sata ne bi li pronašli parking-mesto, što je dovitljivim sugrađanima dalo povod za pokretanje novog "biznisa".

Tako je jedan čovek došao na ideju da otvori "firmu" u Gospodar Jevremovoj, tačnije da naplaćuje parkiranje na potezu od Muzeja Vuka i Dositeja do Ulice kralja Petra, gde parking-mesta pripadaju žutoj zoni.

Pored toga što se nepoznati čovek pravi da je zaposlen, nekada mu ne pođe za rukom da dobije novac za slobodno parking-mesto. Kada se to dogodi, vozačima iznuđuje novac na navalentan način.

Takođe, on vozače usmerava da svoja vozila ostave na mestima koja nisu zonirana, te se u većini slučajeva dešava da građani dobiju kazne od "Parking servisa" za nepropisno parkiranje.

Svaki kontrolor ima obeležje "Parking servisa"

Kako su za 24sedam rekli u JKP "Parking servis", oni do sada nisu imali prijavu nelegalne naplate na pomenutoj lokaciji, te da se parkiranje u toj zoni plaća po satu, ukoliko postoji vertikalna signalizacija, kao i da su ta parking-mesta u kontroli parkiranja njihovog preduzeća.

- Korisnik može da plati parkiranje, odnosno kupi satnu e-parking kartu putem aplikacije "Parking servis", putem SMS-a ili da je kupi na kiosku ili kod kontrolora parkiranja - objašnjavaju oni.

Naši sagovornici naglašavaju da svaki njihov kontrolor ima jasna obeležja "Parking servisa", kao i aparat za kontrolu i naplatu parkiranja putem koga štampa i izdaje račun korisniku.

Siguran i brz način plaćanja - aplikacija

U "Parking servisu" naglašavaju da je aplikacija brz, jednostavan i siguran način za plaćanje parkiranja u prestonici.

- Putem mobilnog telefona moguće je plaćanje parkiranja u garažama i na parkiralištima, u zonama, plaćanje izdatih dnevnih parking-karata i mesečne pretplate u zoniranom području, kao i navođenje do slobodnih parking-mesta - rekli su naši sagovornici.

Promo/ Parking servis/ Befunky
 

U zonskom sistemu, aplikacija prepoznaje zonu u kojoj je vozilo parkirano i nudi različite mogućnosti plaćanja – SMS-om, platnom karticom i sredstvima iz depozita na aplikaciji. Obaveštenje o izdatoj elektronskoj dnevnoj parking-karti (eDPK) stiže direktno u aplikaciju, odakle može i da se plati, bez odlaska u poštu ili banku. Stanari zoniranog područja mesečnu pretplatu takođe mogu platiti iz aplikacije.

Pomoć i "Oko sokolovo"

Od prošle godine sistem "Oko sokolovo", osim nepropisno parkiranih automobila, kontroliše i da li je plaćeno parkiranje za vozila koja su propisno parkirana u zoni. 

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- "Oko sokolovo" na parking-mestima u ulicama kroz koje prolazi automatski detektuje vozila za koja nije plaćeno parkiranje, kao i ona koja su prekoračila maksimalno dozvoljeno vreme zadržavanja u zoni. Ovim vozačima kontrolori više ne ostavljaju obaveštenja o izdatim elektronskim dnevnim parking-kartama već sistem "Oko sokolovo" izdaje elektronske dnevne karte - kazali su u "Parking servisu".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike