Parking-mesta sve manje, a prevaranata sve više: Divlji parkinzi niču na svakom ćošku u Beogradu (FOTO)

15.10.2021

08:00

1

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Parking servis", privatni parkinzi nisu u njihovoj nadležnosti

Parking-mesta sve manje, a prevaranata sve više: Divlji parkinzi niču na svakom ćošku u Beogradu (FOTO)
divlji-parking-24sedam-55 - Copyright 24sedam

Pronaći parking-mesto u Beogradu odavno je postalo "misaona imenica", pogotovo u centru grada, ali ni u drugim delovima prestonice situacija nije drugačija. U nedostatku prostora za ostavljanje vozila, pojedinci su počeli da "otvaraju" privatne parkinge, kao i da naplaćuju vozačima parkiranje čak i u zoniranim delovima grada.

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Parking servis", privatni parkinzi nisu u njihovoj nadležnosti, zbog čega do sada nisu imali prijave o lažnim radnicima njihovog preduzeća.

Međutim, ovakvih primera u Beogradu ima na više lokacija, a lažnih radnika "Parking servisa" ima na svakom ćošku.

Studentski trg

U ulici Studentski trg, u samom centru Beograda, parking-mesta pripadaju crvenoj zoni, gde je dozvoljeno vreme parkiranja 60 minuta (56 dinara), uz mogućnost produženog parkiranja od 30 minuta (100 dinara). 

Iako su ova parking-mesta zonirana, počeli su da se pojavljuju "prevaranti" koji vozačima signaliziraju koja su mesta slobodna, a zauzvrat traže od 100 do 200 dinara za svoju "uslugu".

Oni su pogotovo aktivni u letnjim mesecima, a prema rečima jedne sugrađanke, ukoliko im ne date novac, umeju da budu jako navalentni i neprijatni.

Printscreen/GoogleMaps
 

- Dala sam im 100 dinara, iako sam znala da se plaća zona. Uplašila sam se da mi ne ogrebu automobil ili ne probuše gumu - rekla je za 24sedam jedna Beograđanka.

Dorćol

Najsvežiji primer ovakve naplate parkinga je onaj sa Dorćola. Naime, jedan sugrađanin je došao na ideju da otvori "firmu" u Gospodar Jevremovoj, tačnije da naplaćuje parkiranje na potezu od Muzeja Vuka i Dositeja do Ulice kralja Petra, gde parking-mesta pripadaju žutoj zoni.

Obučen u fluroscentni prsluk, on vozače, pored zoniranih i označenih mesta, usmerava i da svoja vozila ostave na mestima koja nisu zonirana, te se u većini slučajeva dešava da građani dobiju kazne od "Parking servisa" za nepropisno parkiranje.

24sedam/Jovana Vrećo
 

Pored toga što se nepoznati čovek pravi da je zaposlen, nekada mu ne pođe za rukom da dobije novac za slobodno parking-mesto. Kada se to dogodi, vozačima iznuđuje novac na grub način.

Hram Svetog Save

U okolini Hrama Svetog Save, ali i generalno na celoj opštini Vračar, situacija sa parkiranjem je, blago rečeno, katastrofalna. 

Vračarci, ali i drugi Beograđani, svakodnevno gube i po pola sata ne bi li pronašli parking-mesto, što je dovitljivim sugrađanima dalo povod za pokretanje novog "biznisa".

24sedam
 

U Ulici patrijarha Varnave iza Hrama, donedavno je postojao divlji parking, gde je sat parkiranja koštao 100 dinara, ali u međuvremenu on je uklonjen jer je, kako smo saznali od Vračaraca, na tom mestu planirana izgradnja višespratnice.

Ada Ciganlija

Adu Ciganliju, prestoničko "more" i omiljeno mesto Beograđana u letnjim danima, takođe nije zaobišla ova pojava. 

24sedam
 

Sa makiške strane tokom prolećne i letnje sezone cveta biznis na jednom privatnom parkingu, a cena ostavljanja automobila je oko 100 dinara za sat.

Zemunski kej

Na Zemunskom keju se nekoliko građana dosetilo da vozačima koji dolaze u okolne kafiće i restorane naplati parking.

Printscreen/GoogleMaps
 

- Oni vozačima signaliziraju koje je mesto sobodno i gde mogu da se parkiraju, iako nema nikakvog obeležja da se tu nalazi parking. Za svoje usluge traže od 100 do 200 dinara, a kada im ne date novac, umeju da budu jako neprijatni - rekla je za 24sedam jedna Zemunka. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike