Besplatna vožnja, ali samo uz automobil na struju: Gde u Beogradu naći punjače za električna vozila?

29.10.2021

18:00

0

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Parking servis", u njihovoj nadležnosti trenutno u Beogradu postoje tri lokacije na kojima se nalaze punjači za električna vozila

Besplatna vožnja, ali samo uz automobil na struju: Gde u Beogradu naći punjače za električna vozila?
Punjac za elekricna vozila garaza Obilicev venac - Copyright JKP "Parking servis"

Sve više Beograđana počelo je da kupuje automobile na električni pogon, a u prestonici zasada postoji samo nekoliko mesta na kojima je moguće da građani dopune svoja vozila.

Kako su za 24sedam objasnili u JKP "Parking servis", u njihovoj nadležnosti trenutno u Beogradu postoje tri lokacije na kojima se nalaze punjači za električna vozila.

- U garaži "Obilićev venac“ imamo punjače za šest električnih vozila, dok se u garaži "Pionirski park" nalazi punjač za dva električna vozila, a isto toliko punjača ima i novoizgrađeni parking na Međunarodnom carinskom terminalu, koji se sastoji od terminala 1 i 2 i koji se prostire na 12 hektara i ima više od 500 parking-mesta za putnička i teretna vozila - rekli su za 24sedam u "Parking servisu".

JKP "Parking servis"
 

Prema rečima direktora ovog komunalnog preduzeća Andrije Čupkovića, na putničkom parkingu na Terminalu 2 instaliran je punjač za istovremeno punjenje dva električna vozila, a na parkingu za teretna vozila postavljeno je šest punjača za potrebe punjenja hladnjača.

- Električna energija u novoizgrađenim objektima dobijaće se putem solarnih panela. Ovu ekološki čistu energiju obezbeđivaće solarni paneli u kompleksu, čime "Parking servis" podiže ekološku svest prilikom izgradnje svakog objekta, jer nam je ekološki aspekt od izuzetne važnosti - rekao je Čupković za 24sedam.

Naš sagovornik je podsetio da električne panele i sopstvene solarne elektrane već imaju mnogi parking-objekti, kao što su, na primer, garaže "Obilićev venac" i "Zeleni venac", koje godinama unazad proizvode čistu enegriju, a uz pomoć koje se i napajaju ovi objekti.

- Uskoro ćemo postepeno postavljati i nove punjače za električne automobile. U garaži "Masarikova" biće postavljeni punjači za četiri vozila, dok će na Zelenom vencu, u istoimenoj garaži, moći da se pune dva električna automobila. Punjače za po dva električna automobila uskoro ćemo uvesti i na parkiralištu "Belvil", kao i na novom parkiralištu čija je izgradnja planirana u Zemunu - najavio je Čupković, i dodao da sa ovom praksom nastavljaju i u budućnosti.

Usluga je potpuno besplatna

Usluga punjenja vozila električnom energijom je potpuno besplatna, korisnik plaća samo parkiranje u garaži.

JKP "Parking servis"
 

- U garaži "Obilićev venac" cena parkiranja za električne automobile je čak povoljnija i iznosi 100 dinara po započetom satu, dok za regularna vozila košta 120 dinara. Takođe, celodnevna parking-karta za električna vozila košta 1.200 dinara, a za regularna vozila 1.500 dinara - objasnio je Čupković.

Prva stanica otvorena 2017.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prva stanica za električna vozila otvorena je u garaži "Obilićev venac" 1. jula 2017. godine.

- Statistika za ovu godinu pokazuje da su tokom prvih devet meseci, odnosno od početka ove godine, pa do 1. oktobra, samo u garaži "Obilićev venac" električni punjači korišćeni čak 428 puta - zaključio je Čupković.

Vrlo malo stanica u prestonici

Prema rečima Aleksandra Jovanovića, direktora preduzeća "Rasina", koje se bavi proizvodnjom opreme za distribuciju električne energije i opreme za upravljanje električnom energijom, stanica za punjenje električnih vozila u Beogradu ima veoma malo.

JKP "Parking servis"
 

- Ne znam tačan broj, ali stanica za električno punjenje u Beogradu ima vrlo malo. Postoje dve vrste tih stanica, sa analognim i direktnim punjenjem. Stanice sa direktnim punjenjem sa jednosmernom strujom su infrastrukturno veće i njih ima baš malo, a ovih analognih, koji se pune neizmeničnom strujom, ima nešto više, ali ne previše - objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, mnogo je jeftinija i lakša ugradnja stanica sa analognim, neizmeničnim punjenjem, zato što je potrebna manja snaga i jednostavnije je zbog infrastrukture da se one ugrade, ali su mnogo sporija punjenja.

- Ova usluga u Srbiji je besplatna, dok se u inostranstvu uglavnom naplaćuje. Regulativa u Srbiji je takva da ja kao fizičko ili pravno lice, bez posebne licence, ne mogu da prodajem električnu energiju. Morate biti ovlašćeni prodavac električne energije da biste je prodavali. Zasada se ne isplati da, primera radi, zbog pet punjača neko registruje i otvori stanicu kako bi naplaćivao usluge. Neko će kasnije to moći da radi, kada bude bilo više ovakvih vozila na ulicama - zaključio je Jovanović za 24sedam.

Punjači za električne automobile u tržnim centrima

Ilustracija/Printscreen/YouTube
 

Sjajna stvar je što odnedavno možemo pronaći punjače za električne automobile i u velikim tržnim centrima, poput garaže u "Beo šoping centru", TC "Merkator" na Novom Beogradu, kao i u "Ada Molu".

Pored ovih mesta, punjače za električna vozila možete pronaći i u:

  • Beogradu na vodi, na parkingu pored "Sava Play"
  • na parkingu iza restorana "Savanova" i u podzemnoj garaži stambene zgrade "BW Residences"
  • garaži hotela "D10" 
  • garaži hotela "Holidej In"
  • garaži hotela "Skver najn"
  • na parkingu ECAP-a
  • parking-garaži hotela "Hilton"
  • parking-garaži "Obilićev venac"
  • parking-garaži "Pionirski park"
  • na parkingu hotela "Hajat"
  • na parkingu hotela "Meriot"
  • na parkingu IKEA robne kuće
  • na parkingu ProCredit banke na Bulevaru Milutina Milankovića 11/B (Novi Beograd) 
  • na parkingu restorana "Ružo Rumena"

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike