Bahati vozači ne biraju gde se parkiraju, iako su kazne drakonske

09.09.2021

19:15 >> 06:23

0

Autor: Jovana Vrećo

Naprave pometnju, blokiraju saobraćaj i zaustave normalan protok na desetine ili stotine ljudi i vozila

Bahati vozači ne biraju gde se parkiraju, iako su kazne drakonske
Copyright Foto: Printscreen/Twitter

Uprkos uvođenju sistema “Oko sokolovo” i visokim kaznama za bahato parkiranje u Beogradu i dalje se često dešava da bahati vozači svojim nepropisnim parkiranjem naprave pometnju i zaustave normalan protok na desetine ili stotine ljudi.

Takav slučaj zabeležen je i juče na Autokomandi, gde je izvesni vozač rešio da svoje vozilo parkira baš na tramvajskim šinama.

Na snimku se vidi trenutak kada vozač dolazi da pomeri auto, dok tramvaj sa putnicima stoji i čeka, ali je ostalo nepoznato koliko dugo je sve trajalo.

Pročitajte još:

U “Parking servisu” su za 24sedam rekli kako su ovakve situacije, nažalost, maltene svakodnevica, kao i da oni postupaju po nalogu Saobraćajne policije, Komunalne milicije i inspekcije, uklanjajući vozila iz prekršaja i na taj način se omogućava nesmetan protok saobraćaja.

Ističu da dizalice “pauk” prenose sva vozila podjednako, kako ona luksuzna tako i ona manje skupa, jer kada je vozilo u prekršaju – nema razlike ni povlašćenih.

Kazne

Kazne za ove prekršaje piše komunalna milicija, a cena koju građani moraju da plate kreće se od 5.000 do 25.000 dinara i zavisi od toga na kojoj površini je vozilo nepropisno parkirano.

Kako su svojevremeno rekli iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije za 24sedam, oni imaju zakonsku obavezu da postupaju i vrše kontrolu nepropisnog parkiranja vozila kako po prijavama podnetim od strane državnih organa, službi i građana, tako i po službenoj dužnosti.

– Poslovi komunalne milicije su neposredno održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost, na mestu održavanja reda, sprečavanjem narušavanja, odnosno uspostavljanjem narušenog komunalnog reda, a naročito zaštita površina javnih namena od bespravnog zauzeća i oštećivanja, ostavljanjem vozila, stvari, i slično – rekli su za 24sedam iz sekretarijata.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Parkiranje vozila na teritoriji prestonice dozvoljeno je samo na mestima na kojima postoji tabla na kojoj piše da je dozvoljen parking, a zaustavljanje u saobraćaju sa upaljena sva četiri žmigavca nije dozvoljeno, i sankcioniše se pisanjem kazne.

Kaznu od 5.000 dinara plaćaće građani koji su napravili prekršaj i ostavili svoje vozilo na javnoj zelenoj površini pored i oko stambenih i poslovnih zgrada, dok će 15.000 dinara morati da izdvoje oni koji parkiraju svoje vozilo na travnjaku, drvoredu, zalenoj površini duž obala reka i drugih vodenih površina, pošumljenom terenu, kao i na zelenoj površini u javnom korišćenju.

Novčanom kaznom od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač koji parkira svoj automobil na javnoj zelenoj površini koja se nalazi u okviru parka, skvera, trga, puta, kao i na zelenoj površini oko objekta javne namene.

Dok će iz novčanika 5.000 dinara morati da izdvoje građani koji ostave vozilo na delu trotoara koji nije obeležen za parkiranje, kao i u zoni usporenog saobraćaja, osim na obeleženim mestima za parkiranje, ali i na mestu na kome bi se onemogućio ili otežao pristup drugom vozilu radi parkiranja.

Pročitajte još:

Dakle, u ovu kategoriju spada i parkiranje na mestima rezervisanim za invalide, ali i onim čiji zakup plaćaju preduzeća.

Vozač koji zaustavi, parkira ili ostavi svoje vozilo u pešačkoj zoni, trgu i pjaceti, pešačkom prelazu i ostrvu, biciklističkoj stazi, saobraćajnoj traci ili tramvajskoj baštici namenjenoj isključivo za kretanje vozila javnog prevoza putnika dobiće kaznu od 25.000 dinara.

Ipak, važno je naglasiti da je cena kazne upola manja ukoliko je vozači plate u roku od osam dana od izdavanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike