Stavili im skelu pre pola godine, pa nikako da je sklone! Stanari hteli sami da je se reše, ali im opasnost visi nad glavom! (FOTO)

23.02.2022

07:10

0

Radnici su došli, postavili je, ali se potom, prema svedočenjima tamošnjih stanara, niko nije pojavio, pa su morali da se "snađu"

Stavili im skelu pre pola godine, pa nikako da je sklone! Stanari hteli sami da je se reše, ali im opasnost visi nad glavom! (FOTO)
skela zgrada - Copyright 24sedam/J.B.

Stanari zgrade u Aleksinačkih rudara broj 12 već pola godine imaju problem sa skelom ispod koje moraju svakodnevno da prolaze.

Tu skelu je letos postavilo JP "Gradsko stambeno", zbog opasnosti da se betonski deo terase, koji se nalazi odmah iznad ulaza, odvali i padne. Radnici su došli, postavili je, ali se, prema svedočenjima tamošnjih stanara, niko više nije pojavio, pa su morali da se "snađu".

24sedam/J.B.
 

Kako je za 24sedam rekla jedna stanarka, videli su da se deo fasade sa jedne terase urušava i to prijavili nadležnom preduzeću, u ovom slučaju JP "Gradsko stambeno".

- Radnici su došli, postavili skelu ispred ulaza, ali posle toga niko nije došao da sredi fasadu - kaže stanarka.

Dodaje da je zatim komšija sa devetog sprata samostalno angažovao ovlašćenu privatnu firmu i dostavio stambenoj zajednici kompletnu dokumentaciju o izvršenim radovima i garantnim rokom od dve godine.

- To je onda sve stalo, i tako već nekoliko meseci moramo da prolazimo ispod skele - rekla je ona.

S druge strane, u JP "Gradsko stambeno" istakli su za 24sedam da je skela postavljena preventivno, jer postoji opasnost da se betonski element težak više tona, koji je sastavni deo terase jednog od stanova, odvali i padne.

- Skela je već pola godine ispred ulaza, radi zaštite stanara i prolaznika, usled potencijalnog pada pomenutih elemenata - rekli su oni.

24sedam/J.B.
 

Navode da je reč o dugogodišnjem problemu, o oštećenjima betonskih panela koji su delovi terasa stanova, a koja su konstruktivne prirode.

- Za sanaciju je neophodno da se izrade projekat i statički proračun zgrade prema kojima bi bila rekonstruisana čitava fasada. Kako ovo preduzeće nije ovlašćeno za izradu projekata niti statičkih proračuna, stanari su obavešteni da ukoliko žele da im "Stambeno" dostavi ponudu za izvođenje radova, prvo moraju predati pomenutu dokumentaciju. Do sada to nisu učinili. Parcijalne sanacije koje stanari izvode u svojoj režiji, estetske su a ne konstruktivne prirode i nikako nisu garancija bezbednosti, odnosno garancija da neće doći do pada nekog od panela - rekli su u ovom preduzeću.

24sedam/J.B.
 

Jedan takav panel težak više tona, sa zgrade pored, pre više godina odvalio se i pao. Srećom, nije bilo prolaznika, pa ni povređenih.

Objašnjavaju kako postavljanje i uklanjanje skele stanare neće koštati ništa.

- Oni svakako plaćaju fiksno mesečno redovno održavanje zgrade koje nema veze sa skelom, a u okviru koga će biti i troškovi u vezi s njom - naveli su naši sagovornici.

Dotrajale fasade

- Ovo nije problem samo navedenog ulaza, već više zgrada koje su u ovom delu ulice, a čije fasade imaju identičan problem sa dotrajalim konstrukcijama betonskih panela. Potpuna sanacija, odnosno rekonstrukcija kompletnih fasadnih omotača, jedino je rešenje koje trajnije garantuje bezbednost ljudi i imovine - rekli su u "Stambenom".

Objašnjavaju da su potencijalni radovi na rekonstrukciji cele fasade investicioni i da troškove u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada snose stanari, a da im "Stambeno" može ponuditi otplatu na do 60 mesečnih rata.

- Zgrada jeste u sistemu održavanja ovog javnog preduzeća, ali se sredstva koja se uplaćuju na mesečnom nivou za redovno održavanje ne mogu koristiti za investiciono održavanje jer tako nešto ne dozvoljava ni Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, ali ni prosta računica, jer su za investicione radove potrebne znatno veće sume - rekli su u gradskom preduzeću.

Kažu da su im se stanari pisanim putem u septembru obratili, tražeći da se skela ukloni.

- Odgovoreno im je da uklanjanje skele nije bezbedno i da moraju pisanim putem preuzeti odgovornost za eventualne posledice, nakon čega nam se nisu obraćali. Ipak, skela ne može trajno stajati na ulazu, jer to je samo privremeno obezbeđenje, a ne rešenje - rekli su u "Stambenom".

24sedam/J.B.
 

Podsetimo, do obrušavanja terase u jednoj zgradi u Aleksinačkih rudara došlo je pre nekoliko godina, a i tada su stanari ukazivali na to da su zidovi i podovi njihovih terasa prekriveni pukotinama, što im ugrožava bezbednost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike