Kad lavori postanu "prva linija odbrane": Koga zvati ako vam prokišnjava u stanu? (FOTO)

09.11.2021

19:30

0

Najvažnije pitanje za sugrađane je da li može i koliko da se naplati šteta nastala usled ovog problema

Kad lavori postanu "prva linija odbrane": Koga zvati ako vam prokišnjava u stanu? (FOTO)
WhatsApp Image 2021-11-08 at 21.32.20 - Copyright 24sedam

Velika količina kiše koja je pala prethodnih dana u prestonici, dovela je do pojave prokišnjavanja vode u stanovima na više mesta u Beogradu, a najvažnije pitanje za sugrađane je da li može i koliko da se naplati šteta nastala usled ovog problema.

Sugrađanka Jadranka G, koja živi na Dorćolu, javila se redakciji 24sedam sa problemom prokišnjavanja u stanu.

Naša sagovornica se još letos obratila predsedniku Skupštine stanara zbog oronulog oluka, međutim, na dolazak majstora još uvek čeka.

- Još u avgustu sam obavestila predsednika Skupštine stanara koji je brzo reagovao i obavestio "Gradsko stambeno". Topliji dani su duže trajali, pa se ništa nije ispoljilo, ali sa prvim jačim kišama počeo je ozbiljno da se natapa i zid. Zajedno sa oronulim olukom, preduzeću smo prijavili i ovo prokišnjavanje, pa se nadamo da će u što kraćem periodu neko izaći na teren - rekla je naša sagovornica.

U JKP "Gradsko stambeno" za 24edam kažu da je u poslednjih nekoliko dana, usled obilnih padavina, primetan broj porasta poziva upućenih njihovom preduzeću.

- Pre kiša dnevni prosek bio je oko 500, dok je sada duplo veći. Uvećan je i broj mejlova koji nam korisnici šalju. Proteklih nekoliko dana pojačano se prijavljuje ne samo prokišnjavanje, već i ulazak kišnice u podrumske prostorije, zagušenje slivnika... - kažu oni. 

Kada je reč o dotrajalim krovovima, naši sagovornici ističu da je jedino funkcionalno rešenje njihova kompletna sanacija, koju ovo preduzeće ne može izvoditi bez prethodne saglasnosti stambene zajednice. 

- Naše preduzeće omogućava otplatu radova velikog obima i vrednosti na do 60 mesečnih rata. Takođe, sve to su uobičajeni problemi u ovo doba godine kada kiša neprestano pada danima, a ekipe uspešno otklanjaju sve prijavljene probleme, u skladu sa prioritetima - zaključili su za 24sedam u "Gradskom stambenom".

Kome se obratiti?

Ukoliko građani primete da im prokišnjava u stanu, prva adresa na koju bi trebalo da se jave je predsednik Skupštine stanara, koji je zadužen da ih uputi u najbližu filijalu JKP "Gradsko stambeno".

Zatim, građani bi trebalo da provere da li i komšije u susednim stanovima imaju problem sa prokišnjavanjem, jer odlazak više stanara u "Gradsko stambeno" određenu zgradu može da stavi na listu prioriteta za rešavanje nastalog problema.

Dolaskom u filijalu, stanari moraju da popune pisani zahtev u kome navode sve ono što je u vezi sa problemom u njihovom stanu. Pisani zahtev se onda overava, nakon čega oni dobijaju uputstvo od zaposlenih o dolasku ekipe koja će izvršiti "snimanje" problema.

Ove ekipa bi trebalo da dođe u roku od nekoliko dana i oni bi trebalo da obave pregled, utvrde obim problema i ocene šta je sve potrebno da se uradi kako bi se zaustavilo curenje.

Nakon toga, radnici se vraćaju sa izveštajem u preduzeće. Kada određena zgrada stigne na red, majstori stanare obaveštavaju o dolasku, a kada se i tačan datum utvrdi, na red stiže i sama popravka krova zgrade. U redovnim uslovima ceo postupak se završi za nedelju dana, ali u ekstremnim uslovima kakvi su u Beogradu, popravka može da traje i do mesec dana.

Važno je napomenuti da je za rešavanje ovog problema neophodno da se određena zgrada nalazi pod održavanjem pomenutog preduzeća, dok se plaćanje "Gradskog stambenog" obavlja kroz uplatnicu Infostana.
 

Naplata štete

Za mnoge sugrađane veoma je važno i pitanje da li može i koliko da se naplati šteta nastala usled prokišnjavanja u stambenoj zgradi.

U najvećem broju slučajeva, ukoliko građani nemaju osiguranje, snosiće troškove nastale od posledica prokišnjavanja u samom stanu, zato što nijedno preduzeće neće da prihvati odgovornost ukoliko je šteta nastala u stambenoj jedinici zbog lošeg krova.

Tako, u zavisnosti od količine prokišnjavanja i naknadnog uništavanja zidova, podova i stolarije, popravka sa sve materijalom može da košta i do 1.000 evra.

S druge strane, jedna od opcija je i tužba preduzeća koje je gradilo zgradu ili JKP "Gradsko stambeno", ukoliko je problem posledica ranije loše izvedenih radova na vrhu zgrade.

24sedam
 

Međutim, kao i sve tužbe, a pogotovo pojedinačne, često zna da bude reč o drugim procesima, koji se ne isplate, te je u tom slučaju najbolje da se udruži nekoliko vlasnika stanova kako bi pokrenuli zajedničku parnicu.

Što znači, iskustveno, bolje prođu oni koji imaju osiguranje stana.

Ukupni broj stambenih objekata koji su ugroženi prokišnjavanjem teško je utvrditi, pošto pored onih koji se prijavljuju, ima dosta vlasnika stanova koji u sopstvenoj režiji da ne bi čekali i plaćali  privatnim firmama, pokušavaju da poprave krov i tako zaustave prokišnjavanje. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike