Bizaran slučaj u Rakovici: Zatrpala muža stvarima, 15 dana živeo na vodi i grisinama (FOTO)

28.07.2021

20:55 >> 07:40

0

Reč je o bračnom paru, Ljubiši i Danijeli Kostić, koji su se u ulicu Stanka Paunovića Veljka preselili još 2014. godine, kada im je stan dat na korišćen

Bizaran slučaj u Rakovici: Zatrpala muža stvarima, 15 dana živeo na vodi i grisinama (FOTO)
24sedam/Katarina Mihajlović/Privatna arhiva

“Unutra nalazi toliko stvari da nije moguće ući u stan. Žena je spavala na tepihu, koji je uzela iz kontejnera, ispred ulaznih vrata, a muž joj je oko 15 dana bio zarobljen u njemu, jedva je živu glavu izvukao”, rekli su za 24sedam stanari ulice Stanka Paunovića Veljka, u Rakovici, povodom strahovite situacije koja se već mesecima odigrava u njihovog zgradi – svakim danom đubre se sve više i više gomila u hodniku zgrade.

Naime, reč je o bračnom paru, Ljubiši i Danijeli Kostić, koji su se u ulicu Stanka Paunovića Veljka preselili još 2014. godine, kada im je stan dat na korišćenje.

Svo to vreme, izvor prihoda su im stvari koje ljudi ostavljaju pored kontejnera, a koje oni donose u kesama, u njihov stan, gde ih peru i kasnije prodaju na vidikovačkoj pijaci.

Nagomilane stvari od kojih se ne vide ulazna vrata bračnog para, Privatna arhiva

Prema rečima stanara sporne zgrade, problem je nastao kada je bračni par počeo “strahovito da gomila stvari”.

– U jednom trenutku se dogodio kolaps. Čuli smo da su im isključili struju, te nisu imali gde i kako da peru sve te stvari. Pošto je reč o stanu od 35 kvadrata, počeli su u nenormalnim količinama da gomilaju svo to đubre i u jednom trenutku u stan nije bilo moguće ući. Tada su stvari počeli da gomilaju u hodniku zgrade – rekla je za 24sedam stanarka Jelena Zdravković.

Stanarka Jelena Zdravković, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Kako Jelena dodaje, Danijela je spavala ispred vrata stana, na tepihu koji je donela iz kontejnera.

– Da stvar bude još gora, ona je zatrpala sopstvenog muža! Ljubiša je oko 15 dana bio u stanu, nije mogao da izađe iz njega, živeo je na vodi i grisinama koje mu je ona davala – očajna je naša sagovornica.

Naša sagovornica objašnjava da je Ljubiša zvao vatrogasce, ne njegova žena, koji su došli u nedelju da ga izbave iz zatrpanog stana.

– Tada je izgledao kao neki isposnik iz manastira, usukan, vidno kontuzovan. Hitna pomoć ga je pregledala i ustanovila da ima šugu, nisu ga nigde odvezli, jer su rekli da nije životno ugrožen. Inače, saznala sam taj dan da je čovek šećeraš i da mu je insulin ostao u stanu. Pored svega, mi ne možemo da verujemo da je njegova žena sve vreme znala da je on zatrpan u stanu, i da ništa nije uradila po tom pitanju – navodi Zdravkovićeva.

Odvaljena vrata bračnog para, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Nakon nedeljne intervencije, stanari su sami odneli svo smeće koje je bilo nagomilano u hodniku i pozvali ekipu JKP “Gradska čistoća” da ga odnesu.

– Posle toga smo oprali i dezinfikovali celu zgradu. Pritom, sami smo platili “Čistoću” da odnese đubre, 1.500 dinara po kubiku, a u skupili smo 10! Dalje od toga nismo smeli da čistimo i raskljanjamo, jer ko zna šta se nalazi unutar stana. To mora da sredi neka služba koja će imati zaštitna odela i gas maske – kaže Jelena.

Milica Nešić i Biljana, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Kako kaže druga komšinica, Milica Nešić, u nedelju predveče Danijela je došla u zgradu i pitala ih gde su joj odneli stvari, ali i pretila da će, kako je rekla, “svi debelo platiti za to”.

– Ako neka osoba ima psihičkih problema, da li mi onda treba da očekujemo da će po mraku nekog da izbode ili da baci šibicu i zapali ceo stan. Šta je potrebno da se desi da neko od nadležnih reaguje i reši ovaj problem – pita se Milica.

Socijalna služba im oduzela decu?

Stanarka Biljana Mihajlović, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Kako stanari zabrinuto navode, Ljubiša i Danijela su se 2014. u stan doselili sa troje dece, mlađeg uzrasta.

– Mislimo da je jedno dete imalo oko pet godina, a drugo dvoje nisu još krenuli u osnovnu školu. Centar za socijalni rad je došao 2015. ili 2016. i uzeo im decu – kažu oni.

“Odgovor svih institucija – nismo nadležni”

Sporna zgrada u Rakovici, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Stanari ove zgrade u Rakovici za 24sedam ističu da su pomoć tražili od svih nadležnih službi, kao i da nije reč o problemu od juče.

– Nadležnima smo se obratili još pre nekoliko meseci, a ja sam lično 1. jula poslala apel sledećim nadležnim institucijama: Komunalnoj inspekciji Rakovica, Sekretarijatu za komunalne poslove Grada Beograda, Komunalnoj miliciji, kabinetu predsedniku GO Rakovica, Gradskom centru za socijalni rad i Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove Grada Beograda. Od svih smo dobili čuvenu rečenicu: “Mi nismo nadležni” – objašnjava Jelena.

Ulazna vrata stana Ljubiše i Danijele, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Posle pritiska koji su napravili na institucije, stanari su počeli da dobijaju povratne informacije, te je Komunalna milicija nedavno izašla na teren.

Pročitajte još

– Oni su došli kada smeće nije bilo u tolikom gabaritu, stoga ulazna vrata nisu bila zatrpana. Ali, pošto im niko nije otvorio vrata, komunalci su slikali i dokumentovali čitavu situaciju i rekli nam da će zapisnik proslediti Komunalnoj inspekciji Rakovica – kazala je ona.

Stanari imaju dva zahteva

Na sastanku stambene zajednice koji je održan 16. jula, stanari su doneli odluku da opštini Rakovica podnesu dva zahteva – jedan za iseljenje bespravno useljenih lica, a drugi, koji je upućen Komunalnoj inspekciji, za hitno uklanjanje otpada.

– Takođe, javna rasprava u GO Rakovica zakazana je za 5. avgust. Rešenje je u toku, i ko zna koliko će trajati, iako mi zahtevamo da se slučaj odmah reši – zaključila je Zdravkovićeva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti