U Zemunu spremna infrastruktura za brzu prugu do Novog Sada: Od Batajnice do Stare Pazove voz će juriti 200 kilometara na sat

07.02.2022

15:33

0

U okviru pruge u Zemunu nalaze se dva nadvožnjaka u naseljima Zemun Polje i Batajnica

U Zemunu spremna infrastruktura za brzu prugu do Novog Sada: Od Batajnice do Stare Pazove voz će juriti 200 kilometara na sat
Tan2022-1-18_102832128_0 - Copyright Tanjug/Anđelko Utješanović

Na teritoriji opštine Zemun pri kraju je izgradnja nove železničke i drumske infrastrukture u sastavu brze pruge, koja će biti spremna za puštanje u saobraćaj "Intersiti" voza na relaciji Beograd Centar - Novi Sad, saopštila je opština Zemun.


Na delu pruge od Batajnice do Stare Pazove voz će dostizati brzinu od 200 kilometara na sat, a Beograd - Novi Sad biće puštena u saobraćaj, kako je ranije najavljeno, 15. marta.

U okviru pruge u Zemunu nalaze se dva nadvožnjaka u naseljima Zemun Polje i Batajnica, čime će biti podignut nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, navodi opština Zemun.

Takođe, izgrađen je i podvožnjak za teretni saobraćaj u Zemun Polju, koji je u vezi sa novom saobraćajnicom u izgradnji, dužine devet kilometara prema Ugrinovcima.

Takođe, podignute su i nove zgrade sa pratećom infrastrukturom u Zemunu i Batajnici, a naselje Altina i Kamendin dobila su dva nova železnička stajališta, dok je stajalište u Zemun Polju kompletno rekonstruisano.

Kako se dodaje, svih pet stajališta imaju pothodnike za pešake i bicikliste, a duž pruge postavljeni su paneli, zaštitna ograda i zelenilo duž trase.

Navodi se da je jedan od važnijih celina savremenog beogradskog železnickog čvora i Tehničko-putnička stanica Zemun (PTS Zemun) budućeg savremenog i moderno opremljenog kompleksa za održavanje vozova za prevoz putnika.

Modernizacija te stanice započeta je u septembru 2019. godine i obuhvata sanaciju postojećih i izgradnju novih kolosečnih kapaciteta, obnovu hala za održavanje putničkih kola i pranje vozova, objekat za prijem i otpremu vozova i hidrotehničke instalacije i kanalizaciju.

Kako se dodaje, moderni stanični kompleks prostiraće se na 35 hektara na zemljištu između stanica Zemun i Zemun polje, a očekuje se da će radovi biti završeni do septembra ove godine.

Projekat izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte dogovoren je između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike