Prohodniji i zdraviji grad: Sledeće nedelje javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema

19.08.2021

12:29

0

Metro se po prvi put posmatra integrativno

Prohodniji i zdraviji grad: Sledeće nedelje javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da sledeće nedelje, preciznije u utorak, počinje javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema koji će pokazati prvu, drugu i treću liniju metro sistema, kao i razvoj BG voza i tramvajskog sistema.

On je precizirao da se metro prvi put posmatra integrativno, kao deo sveukupnog šinskog sistema.

Pročitajte još

– Sve podvrste ovog sistema učiniće da Beograd postane drastično prohodniji grad, zdraviji i sa manje automobila, a konačni cilj je da putovanja traju kraće – naveo je Stojčić.

24sedam/Katarina Mihajlović

On je podsetio da metro kreće iz Makiškog polja, gde će se nalaziti depo, nastavlja preko Železnika i Belih voda, potom Banovog brda do Savskog trga, gde će se ukrštati prva i druga linija.

Dalje nastavlja do Trga republike i potom ka Dorćolu do Bajlonijeve pijace, a nakon toga jedna od stanica je budući linijski park, i na kraju do Mirijeva gde pravi krug i vraća se na sremsku stranu, odnosno ka Novom Beogradu i Zemunu i tu se završava druga linija.

Promo/Grad Beograd

Treća linija prolazi kroz Prokop, gde će biti i veza sa tramvajima i BG vozom.

– Ovakav javni prevoz biće najmanje dva, a možda i tri puta brži nego automobilski – dodao je Stojčić.

Građani i dalje glasaju za jedan od četiri predloga vizuelnog identiteta metro vozova, a kako je naveo Stojčić, trenutno prednjače dva, tako da ćemo uskoro imati izabrano rešenje. U prvoj nedelji septembra raspisuje se javni konkurs za izgled stanica na prvoj liniji metroa.

– Izgradnja metro sistema počinje u drugoj polovini novembra, i to izgradnjom depoa u Makiškom polju, a sledeće godine se nastavlja kopanjem tunela – dodao je Stojčić.

Pročitajte još

Građani će se izjasniti na predstojećem javnom uvidu, što neće uticati na početak gradnje u Makiškom polju jer će se tu raditi na osnovu prethodnog plana za Makiško polje koji je usvojen pre više meseci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike