Deca Beograda: Igor Jovanović - srpski naučnik svrstan među 50 najboljih mladih inovatora na svetu

30.01.2022

18:45

0

Sa inovacijama je krenuo sa samo 15 godina, kada je radio slogan za jednu veliku kompaniju sladoleda

Deca Beograda: Igor Jovanović - srpski naučnik svrstan među 50 najboljih mladih inovatora na svetu
f2819f6be88d2d2d1078cc2329a7fc7b_8117581278 - Copyright Beoinfo

Da Srbija ima talentovane mlade ljude nedavno je potvrdio i uspeh inovatora Igora Jovanovića, koji je u vreme energetske krize razvio sistem za značajnu uštedu električne energije, čak i do 40 odsto, koju su potvrdili i računi EPS-a.

Naime, Igor je student master studija Akademije tehničkih nauka u Beogradu i svrstan je među 50 najboljih mladih inovatora na svetu, što je ogroman uspeh.

Praktično je tek na početku svoje karijere, a po svemu sudeći očekuje ga blistava budućnost. 

Beoinfo
 

Sa inovacijama je krenuo sa samo 15 godina, kada je radio slogan za jednu veliku kompaniju sladoleda, da bi kasnije počeo da širi svoja interesovanja i delatnosti.

Jovanović kaže da je fokus njegovog rada na oblasti elektromobilnosti, pametnim sistemima za zagrevanje velikih i manjih objekata, kao i na reciklaži.

- Sada smo se bazirali na elektropunionice za sve modele električnih automobila i vozila, ali i ujedno i na inovaciju koju smo implentirali u 12 objekata za uštedu električne energije. Naš sistem radi po posebnom principu mehatroničkog sistema koji može da ostvari veliku uštedu u električnoj energiji povezivanjem na termoakumulacione peći ili elektrokotlove - ističe Jovanović.

Kako kaže, rezultat je najviše bio opipljiv kada su uporedili račune EPS-a iz 2019. i 2020. i kada su izračunali da je zahvaljujući inovaciji, zabeležena ušteda električne energije do 40 odsto.

On ističe da želi da napravi brend i prepoznatljivost, prevashodno u Srbiji, ali i u svetu, a jedna od ideja je da se u narednom periodu osnuje Centar za međunarodnu saradnju sa Afrikom i Azijom.

Beoinfo
 

- Baziraćemo se na Kinu, Egipat, Bahrein, Pakistan i u nekom narednom krugu Rusiju i Tursku. Trenutno imamo više zainteresovanih strana, kao što su Indonezija, Indija i Egipat, oni žele da svoje inovacije uz naše implentiraju u Srbiju - objašnjava mladi naučnik.

Jovanovića je nedavno ugostio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je naglasio da tim koji vodi Igor ima puno dobrih ideja koje Grad želi da podrži.

Koliko je Jovanović privržen Srbiji govori i činjenica da je odbio stipendiju za studije u Rusiji, jer želi da se usavršava u svojoj zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike