Urušavanja koja Beograd pamti! Na ljude padali delovi bolnica, pijaca, stambenih zgrada... (FOTO)

20.01.2022

09:15

0

Sve ovo što se dešava pokazalo je da imamo problem s firmama izvođačima radova, koje nisu specijalizovane za vrstu poslova koje obavljaju - rekao je Dejana Bojovića iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminacija i reciklažu

Urušavanja koja Beograd pamti! Na ljude padali delovi bolnica, pijaca, stambenih zgrada... (FOTO)
24sedam/Befunky

Na skoro svakoj opštini u Beogradu građani mogu naići na ruinirane zgrade i stare fasade, koje svakodnevno prete da se uruše ili sruše, kako na same prolaznike, tako i na parkirane automobile, zbog čega se sugrađani u sopstvenom gradu kreću sa određenom dozom (ne)sigurnosti. 

Upravo takva situacija dogodila se pre dva dana na pijaci "Stari Merkator", na Bulevaru Mihajla Pupina, kada je došlo do urušavanja plafona. 

24sedam/Goran Sivački
 

U ovoj nesreći povređene su četiri osobe, od kojih su dve zadobile povrede glave, jedna je imala povredu grudnog koša, dok je četvrta slomila ruku. 

Prema rečima Dejana Bojovića iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminacija i reciklažu, u Srbiji postoji problem sa Zakonom o stanovanju, gde su stanari prihvatili da su oni vlasnici objekata, što, kako on ističe, to ranije bio slučaj.

- Izmenama tog zakona, to pravo je dospelo u ruke upravnika zgrade, što predstavlja problem sam za sebe. S druge strane, ulazimo u jednu fazu koja je za nas vrlo teška i rizična, a to je da objekti koji su izgrađeni u socijalističko vreme već doživljavaju svoju starost od 50 godina. Te objekte je potrebno kompletno renovirati ili ukloniti, ukoliko se stručnim ispitivanjem ustanovi da je to neophodno - objašnjava on za 24sedam.

Dejan Bojović, Printscreen/YouTube/GlasJavnosti
 

Što se tiče urušavanja fasada, Bojović kaže da država nema odgovornost za to, već da su odgovorni stanari zgrada.

- Međutim, oni nemaju način da rešavaju problem fasade i trebalo bi da uđu u neko subvencionisano rešenje, kroz energetski projekat obnove zgrada. To se odvija jako loše, jer bi tada trebalo da se zameni i stolarija i da se uradi fasada. Mi to nismo uradili na dobar način, jer najveći deo fasada, koje košava ruši, novijeg su datuma, jer je lepljen stiropor koji se vrlo lako odvaljuje i pravi ogromnu štetu - pojašnjava Bojović.

Za kraj, naš sagovornik kaže da je potrebno uraditi registar takvih, dotrajalih objekata, kao i da se uposle ostale komunalne službe. 

- Sve ovo što se dešava pokazalo je da imamo problem sa firmama izvođačima radova, koje nisu specijalizovane za vrstu poslova koje obavljaju - zaključio je Bojović.

Portal 24sedam izdvojio je još neke nesreće koje su prethodnih godina ostavile jak utisak na građane prestonice. 

Urušila se zgrada na Vračaru

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Stanarima Vidovdanske ulice po treći put se urušio deo zgrada, kada je pao jedan stan u građevinsku rupu. 

Sporna zgrada se prvi put urušila 16. jula 2021, jer su joj bili potkopani temelji sa gradilišta koje se nalazi na parceli pored njene. 

Nakon urušavanja, građevinska inspekcija podnela je krivične prijave protiv investitora, kao i protiv izvođača radova. 

Njima se na teret stavlja krivično delo teško delo protiv opšte bezbednosti, pošto je nakon uviđaja, izjava i pregleda dokumentacije tužilaštvo ocenilo da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Zid u Zemunu pretio da se obruši

Beoinfo
 

Zid nekadašnje fabrike noževa IMPA u Ulici Milana Uzelca u Zemunu u decembru prošle godine pretio je da se obruši nakon snežne oluje koja je tada zahvatila Beograd.

Građevinska inspekcija je nakon nekoliko dana obavila uviđaj i postavila traku, a posle toga zid je bio saniran. 

Ipak, ovaj zid je najviše pretio mališanima, jer se nalazi u neposrednoj blizini škole i dečjeg igralšta. 

"Pupak Beograda" ruglo

Printscreen/YouTube/Konta-Propaganda
 

Arhitektonski "pupak Beograda" postao je ruglo prestonice - fasada otpada, a prolaznici se spotiču o polomljene ploče.

Bezistan iliti minijaturni trg koji spaja Terazije i Trg Nikole Pašića nekada je predstavljao ukras i simbol prestonice, a danas ne uspeva da odoli zubu vremena, te se s vremena na vreme dogodi  nezgoda kada deo fasade otpadne sa plafona. 

Neimari tada stave zaštitnu traku, kako građani ne bi tuda prolazili, sve dok ne završe radove na sanaciji, ali ceo Bezistan u potpunosti nikada nije renovinar, te je samo pitanje vremena kada će se i on urušiti. 

Srušio se deo fasade u Tiršovoj 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Deo fasade iznad starog ulaza u Pedijatrijsku ambulantu Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj srušio se u julu 2014. godine, i na svu sreću u toj nesreći niko nije bio povređen.

- Pre mesec i po smo zaštitili i izolovali ovaj deo kada smo počeli adaptaciju dela fasade. U međuvremenu, jutros se obrušio još jedan deo fasade kod starog ulaza, ali sve je izolovano tako da nema opasnosti. Ovaj deo fasade je u fazi adaptacije i očekujemo da će saniranje biti završeno unarednih 15-20 dana - izjavio je te godine dr Siniša Dučić.

Košava srušila fasadu? 

24sedam/Goran Sivački
 

Stanari zgrade u Ulici Jedanaeste krajiške divizije 41, na Labudovom brdu, svaki put kada košava stigne u prestonicu strahuju od stare fasade koja je već nekoliko puta završila ispred ulaza u stambeni objekat.

Jedna stanarka je za 24sedam prošle godine rekla kako je za dlaku izbegla tragediju!

- Kada nosimo neke kabaste stvari ili kada se vraćamo iz kupovine, koristimo zadnji ulaz i kroz podrum dolazimo do lifta, pošto do prednjeg ulaza u zgradu ne možemo da dođemo kolima. Šetala sam psa tuda, pet minuta pre nego što je pala fasada. Srećom, tragedija je izbegnuta, ali je neko ozbiljno mogao da nastrada. Posledice su mogle da budu katastrofalne - objasnila je ona tada za naš portal. 

Nesreća za dlaku izbegnuta u Poenkareovoj ulici

Printscreen/YouTube
 

Na uglu Poenkareove i Porečke ulice na Paliluli, 2020. godine, u novembru, obrušio se deo plafona u prolazu između zgrada. 

Stanari okolnih zgrada tada su rekli kako se ista nezgoda dogodila i pre nekoliko godina, te je samo pitanje, kako su istakli, kada će se nešto slično ponovo dogoditi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti