"Od pet torbi, tri su za kontejner": Stanarka Vidovdanske očajna, nada se da će ponovo ući u svoj stan

31.07.2021

14:00 >> 17:12

0

Autor: Jovana Vrećo

Zorica Stanimirović, čiji je stan ostao da visi posle drugog urušavanja zgrade, ispričala je za 24sedam da je u svoj dom uspela da uđe na nepunih 10 minuta

"Od pet torbi, tri su za kontejner": Stanarka Vidovdanske očajna, nada se da će ponovo ući u svoj stan
Copyright 24sedam/LJ.S./Katarina Mihajlović

Stanari Vidovdanske ulice na Vračaru juče su nakratko uspeli da uđu u bezbedne delove stanova u zgradi, koja se čak dva puta za nedelju dana urušila, ali uspeli su da uzmu tek po koju uspomenu i vrednu stvar.

Jedna od stanara, Zorica Stanimirović, čiji je stan ostao da “visi” posle drugog urušavanja zgrade, ispričala je za 24sedam da je u svoj dom uspela da uđe na nepunih 10 minuta.

Pročitajte još:

– Očajna sam. Pola stvari nisam uspela da uzmem. Posle pet minuta boravka u stanu rekli su nam: “Nije bezbedno. Zgrada se ruši, izlazite napolje” – kzala je Zorica i dodala se sa zgradom ništa nije desilo kada su je napustili.

Objašnjava kako su građevinski stručnjaci stan obeležili i podelili u tri zone, po stepenu bezbednosti: crvena zona – soba u potkrovlju što visi, u narandžastu spadaju – kupatilo, hodnik, kuhinja i trpezarija, dok je u zelenoj zoni – dnevni boravak i soba od ćerke.

Zoričina soba koja “visi” je u crvenoj zoni, 24sedam/Katarina Mihajlović

Međutim, iako je uspela da uzme najbitnija dokumenta, kao i ključeve stana njenih roditelja koji se nalazi u Petrovcu, mnogo drugih bitnih stvari nije.

– Lekar sam, bavim se akupunkturom, nisam uzela nijednu iglicu, nijednu stručnu literaturu, diplomu… a ni albume, što mi je veoma značajno – navodi ova stanarka.

Kako kaže, vatrogasci su ušli u sobu od njene ćerke, koja je u zelenoj zoni, ali to prostorija koju je ona koristila kao mala, te su iz te sobe uzete mnoge nepotrebne stvari.

24sedam/Lj. S.

– Uzeli su iz fioke njene školske trouglove, gumice, tri kutije spajalica, špilove karata, minđušice koje je ona nosila kao mala…. – nabraja Zorica.

Ona dodaje da od pet torbi koje je uzela, tri može da baci u kontejner.

24sedam/Lj. S.

“Nije mi potrebno ni upotrebljivo”, navela je naša sagovornica.

Takođe, kako je za 24sedam rekla, još uvek nemaju nikakvu informaciju o tome da li će biti privremeno preseljeni u gradske stanove, dok se ne počne sa izgradnjom njihovih stanova, kao što je juče izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

24sedam/J. V.

S obzirom na to da bi zgrada trebalo u nekom narednom periodu da se sruši, kako bi počela izgradnja nove na tom mestu, 24sedam kontaktirao je rukovodioca ekspertskog tima Građevinskog fakulteta Ivana Ignjatovića, kako bi utvrdili da li će ovi ljudi moći ponovo da uđu u svoje stanove i uzmu ostale neophodne stvari.

– Da li će stanarima ponovo biti omogućeno da uđu u stanove ili ne, zavisi od Sektora za vanredne situacije. Naše je bilo da procenimo da li je bezbedan ulazak moguć, sve ostalo nije u našem domenu – rekao je Ignjatović.

Pročitajte još

Podsetimo, Građevinski fakultet završio je procenu bezbednosti i rizika, te su stručnjaci dali zeleno svetlo da stanari nakratko uđu u delove stana gde je bezbedno, bez zadržavanja i uzmu dokumenta i neophodne stvari.

Tamo gde je bilo moguće, oni su išli stepeništem, a u nepristupačnim delovima, pomoć su im pružili vatrogasci.

Takođe, juče je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio da će stanari Vidovdanske 2a dobiti sledeće sedmice novčanu pomoć, u iznosu od po 304.596 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike