Zid u Zemunu preti da se obruši, stanari u strahu: "Ovuda deca idu u školu, posledice bi mogle da budu fatalne" (FOTO/VIDEO)

16.12.2021

18:00

0

Deca često moraju da hodaju posred ulice, zato što su kola parkirana na trotoaru, kaže za 24sedam zabrinuta Zemunka

Zid u Zemunu preti da se obruši, stanari u strahu: "Ovuda deca idu u školu, posledice bi mogle da budu fatalne" (FOTO/VIDEO)
Urusena zgrada, Zemun 1612 2021 (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zid nekadašnje fabrike noževa IMPA u Ulici Milana Uzelca u Zemunu od nedelje preti da će se obrušiti nakon snežne oluje koja je zahvatila Beograd pre nekoliko dana. Naime, pod teretom snega na zid je palo drvo koje su uklonile gradske službe, ali je zid ostao vidno oštećen.

Inspekcija je postavila traku koja građane upozorava na opasnost.

Zid se nalazi u neposrednoj blizini škole i dečjeg igrališta, a ovom ulicom svakodnevno prolazi mnogo dece, zbog čega su žitelji ovog dela Zemuna u strahu.

- Prolazim često ovom ulicom i plaši me to što se čini da će zid pasti svakog trena. A u kom smeru će se urušiti, to ćemo još videti. Nije nimalo prijatno, ovo je veoma uska ulica. Kada se bude obrušio zid sigurno će deo materijala pasti i na ulicu - kaže za 24sedam jedna zabrinuta sugrađanka, koja živi u zgradi koja se nalazi prekoputa nakrivljenog zida.

Ona se nada da, ukoliko dođe do pada zida, u tom trenutku niko neće prolaziti ulicom.

- Posledice bi mogle da budu fatalne. U blizini se nalazi škola, pa mnogi đaci prolaze ovom ulicom kada idu na nastavu ili se vraćaju kući. Deca često moraju da hodaju posred ulice, zato što su kola parkirana na trotoaru. Između zgrada se nalazi i igralište, pa ovuda moraju da prođu i majke sa decom u kolicima. Poprilično je nebezbedno da zid ostane u ovakvom stanju - navodi naša sagovornica.

Drugi stanar je za 24sedam objasnio da je zid već duže vreme nakrivljen, a da se nakon pada drveta nakrivio mnogo više.

- Strahujemo za bezbednost. Počeli smo da izbegavamo tuda da prolazimo. Ulica je uska, pa sada, kada je inspekcija ogradila zid, ne mogu da se mimoiđu vozila, što dodatno komplikuje situaciju za pešake. Pojedine komšije ponekad parkiraju svoja vozila pored zida, pa je prava sreća da se zid nije obrušio i uništio im automobile - rekao je za 24sedam jedan od komšija.

Imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni?

Zemljište od 30 ari, na kojem se nalazi zgrada nekadašnje fabrike IMPA, u vlasništu je privatne firme i Grada Beograda.

IMPA je privatizovana pre deceniju i po, a tim slučajem bavio se i Savet za borbu protiv korupcije. To što se na jednoj od atraktivnijih lokacija toliko dugo ništa ne gradi ukazuje na to da imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni.

U Opštini Zemun tvrde da ovaj slučaj nije u njihovoj direktnoj nadležnosti i da su oni uradili ono što su mogli.

- U nedelju uveče primetili smo da se zid do Ulice Milana Uzelca naslonio prema unutrašnjosti parcele i da preti ozbiljna opasnost da se uruši. S obzirom na situacija na predmetnoj lokaciji, u dogovoru sa "Parking servisom" uklonili smo poslednje vozilo koje je tu bilo parkirano - rekao je za 24sedam Gavrilo Kovačević, predsednik GO Zemun.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević Printscreen/YouTube/StudioB
 

Postupajući po prijavama građana, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je hitan pregled objekta koji se nalazi u sklopu kompleksa fabrike IMPA u Zemunu. Tom prilikom utvrđeno je da je usled starosti, dotrajalosti, atmosferskih uticaja i neadekvatnog održavanja došlo do devastacije, urušavanja krova i naginjanja fasadnog zida objekta koji je pozicioniran ka ulici Milana Uzelca prekoputa broja 18.

Uvidom u podatke katastra nepokretnosti konstatovano je da je u pitanju bespravan objekat, odnosno da za njega nije izdata građevinska ni upotrebna dozvola.

- Imajući u vidu konstatovano stanje na terenu, građevinski inspektor je odmah trakom obeležio predmetni objekat kako bi upozorio građane na potencijalnu opasnost. Istog dana upućen je hitan dopis Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima u cilju obezbeđivanja okoline objekta u slučaju naglog urušavanja objekta - rekli su za 24sedam u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Postupak inspekcijskog nadzora i utvrđivanja svih relevantnih činjenica je i dalje u toku i građevinska inspekcija preduzima odgovarajuće radnje u cilju sprečavanja eventualnih opasnosti od daljeg urušavanja objekta.

- Gradska građevinska inspekcija je donela rešenje o uklanjanju tog objekta, a s obzirom na to da su suvlasnici na parceli i "Blumen marketi" iz Aranđelovca i Gradski fond za stambenu izgradnju Grada Beograda, tražimo način kako da to uklonimo, i to ćemo u najskorije vreme da učinimo - zaključio je Kovačević za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike